Ostali sportovi
Ostali sportovi

Novo čudo hrvatskog skijanja: Sa 16 godina u prvoj FIS utrci krenula 114. i napravila nešto što nije uspjelo ni Janici Kostelić

Hrvatska ima novo skijaško ime za svjetski vrh. Tek joj je 16 godina.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska od Janice Kostelić, Ane Jelušić i Nike Fleiss nema skijašicu za vrh svjetskog skijanja, no to bi se ubrzo moglo promijeniti.

Mlada hrvatska skijašica, 16-godišnja Zrinka Ljutić, oduševila je u svojoj prvoj FIS utrci karijere. Za one koji slabije prate skijanje, FIS utrka je po jačini odmah ispod natjecanja Svjetskog kupa u kojem skijaju najbolji na svijetu.

Zrinka Ljutić u svoju prvu FIS utrku krenula je kao 114. i došla na 33. mjesto, a u drugoj je vožnji ponovno rasturila i završila kao 21. Zrinka je odskijala i drugo vrijeme druge vožnje.

Ovako se bori za voljeni klub: Najveći talent Hajduka objavio fotografiju koja puno otkriva

To joj je donijelo i 51.36 FIS točaka, a to su najbolje FIS točke koje je u prvoj utrci napravio bilo koji naš skijaš ili skijašica. To nije uspjelo ni čak Janici i Ivici Kostelić, Ani Jelušić, Filipu Zubčiću i mnogim drugim poznatijim hrvatskim skijašima.

Ta 16-godišnja Zagrepčanka početkom 2020. godine postala je najbolja mlada skijašica svijeta. Zrinka je tako ostvarila ono što ni Janici Kostelić nije pošlo za rukom - osvojila je četiri zlatne medalje na najjačem svjetskom natjecanju za mlade skijaše.

Obiteljski u skijanju

Iako u sportu ima teških dana i lošijih trenutaka, Zrinka zasigurno nije od onih koji odustaju.

''Jedan jedio sigurno odgoj. Neka djeca nisu potpuno u tome, to je za njih više rekreacija, tako da je i to isto normalno'', izjavila je hrvatska skijašica za Novu TV.

Ne odustati u sportu poput skijanja uspijevaju samo najuporniji. Jer pred mladim su sportašima mjeseci i mjeseci provedeni izvan doma na treninzima i natjecanjima. Zrinka tako veći dio godine provodi u austrijskom Inerkremsu. Uz nju je tamo i otac Amir, ali i sestra Dora te braća Tvrtko i Hrvoje. Oni su također odlični skijaši.

Pomogao joj je i Marin Čilić

Skijanje je jako skup i zahtjevan sport, a Zrinki je put do vrha svjetskog skijanja bar malo olakšao najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, koji joj je dodijelio stipendiju svoje Zaklade.

''Velika je čast ponovno biti ovdje. Zahvalna sam što postoji netko poput Marina tko podupire nas mlade sportaše i glazbenike'', rekla je Zrinka prilikom preuzimanja stipendije u prosincu 2019. godine.

Daliću otpao Lovren: Izbornik otkrio tko će braniti umjesto Livakovića, a istaknuo je stopera koji će debitirati

Uz skijanje, odlična je i surferica

Iako su i više od devet mjeseci godišnje na snijegu, Zrinka i stariji brat odlični su surferi. Brat je i jedan od najboljih mladih surfera u Europi, disciplina freestyle.

''Na moru se trenira, surfamo, jedrimo na dasci, slobodni stil. Radimo to već dugo i dobri smo u tome, ali to je palo u drugi plan, to je postao samo hobi. Treniramo, imamo odlične uvjete za trening, maknemo se od skijanja i od svega'', rekla je Zrinka za Dnevnik Nove TV.