Ostali sportovi
Ostali sportovi

Hrvatska - svjetska sportska senzacija: O našim curama priča cijeli (sportski) svijet

Kompletirano je drugo kolo Europskog prvenstva rukometašica, a glavna priča zasad je - Hrvatska.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija ispraćena je na Europsko prvenstvo s mišlju da u društvu onih najboljih u ovom sportu "hrabro pogine", ali poslije dva kola glavna je priča ove kontinentalne smotre. U razdoblju kad svi s nestrpljenjem iščekujemo Svjetsko prvenstvo rukometaša, naše rukometašice rade velike stvari.

Izabranice Nenada Šoštarića najljepša su priča rukometnog Eura, upisale su dvije senzacionalne pobjede i već su osigurale plasman u drugi krug, čemu ćemo nešto više pozornosti posvetiti u drugom dijelu teksta.

Europsko prvenstvo prvotno se trebalo održati u dvije skandinavske države, Danskoj i Norveškoj, ali nakon što je norveška vlada spustila rampu zbog straha od širenja koronavirusa, Danci su se našli pred velikim izazovom, a Europska rukometna federacija (EHF) u strahu od možebitnog otkazivanja cijelog Eura.

Međutim, Danski rukometni savez organizirao se u rekordnom roku, osiguravši sve uvjete da ugosti 16 najboljih reprezentacija Starog Kontinenta.

Skupina gotovo da nije mogla biti teža

Skupina C tako je svoj novi dom, umjesto norveškog Trondheima, pronašla u Sydbank Areni u danskom Koldingu.

U pakleno teškoj skupini naše su rukometašice na Euro otišle s očekivanjima kako bi i svaki bod u pakleno teškoj skupini sa ženskim rukometnim velesilama kao što su Mađarska, Nizozemska i Srbija bio izvrstan rezultat. Kako i ne bi kad se Hrvatska s dva protekla europska prvenstva vratila kući pokisla i eliminirana već u prvom krugu natjecanja sa sva tri poraza i s očajnom gol-razlikom od -29 (2016. godine u Švedskoj) i -24 (2018. u Francuskoj).

Posljednju pobjedu na europskim prvenstvima hrvatska reprezentacija ostvarila je 12. prosinca 2014. u Varaždinu, na Euru koji smo zajedno organizirali s Mađarskom. Bila je to Pirova pobjeda nad Nizozemkama, u situaciji kad se već poslije dva uvodna kola znalo da ćemo završiti na posljednjem mjestu.

Šest godina kasnije gledamo potpuno suprotnu priču. Hrvatska je veliki hit Europskog prvenstva i trenutačno jedna od najljepših priča u svijetu sporta općenito.

Dva skalpa za anale

U petak su senzacionalno svladale Mađarsku, reprezentaciju koja je sportski ponos svoje države. Mađari već cijelo desetljeće u rukomet ulažu koliko i Hrvatska, valjda, u cijeli sport ukupno, ali unatoč tome na startu Europskog prvenstva njihove reprezentativke doživjele su udarac kojem se nisu nadale (završilo je 24:22 za Hrvatsku).

Uz neprikosnovenu Norvešku, Mađarska je vjerojatno najveća europska i svjetska velesila kad je u pitanju ženski rukomet. No protiv Hrvatske nije se dobro provela.

Posljednjih nekoliko godina sjajnu generaciju ima i Nizozemska, koja je prije godinu dana otišla do kraja na Svjetskom prvenstvu u Japanu osvojiviši zlatnu medalju. I za njih je Hrvatska imala protuotrov, konačan rezultat bio je 27:25 za potvrdu odlaska u drugi krug, gdje će - već se i to zna - našu reprezentaciju čekati Norveška i Rumunjska, uz boljeg iz dvoboja Njemačke i Poljske.

Hrvatske rukometašice pobijedile svjetske prvakinje na Euru i prošle dalje u ''skupini smrti''

Protiv Srbije za totalno približavanje polufinalu

Prije kraja prve grupne faze našu reprezentaciju očekuje sraz sa Srbijom, koja je također bila bolja od Nizozemske, ali je doživjela potop u drugom kolu protiv raspoloženih Mađarica (26:38).

Ta utakmica se igra u utorak s početkom u 18:15, a osim sportskog prestiža ulog je velik jer bi u slučaju pobjede Hrvatska prenijela maksimalna četiri boda u drugi krug natjecanja i bila bi nadomak plasmana u polufinale.

Tko bi se tome nadao prije početka natjecanja...

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore