Ostali sportovi
Ostali sportovi

Čudna situacija: Mađarice izgubile od Hrvatske i prošle dalje, a naše rukometašice još mogu ispasti

Hrvatska je pobijedila Mađarsku, koja se tim porazom kvalificirala u drugi krug Europskog prvenstva rukometašica.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Pobijedite utakmicu i niste sigurni za prolaz, a suparnik kojeg ste pobijedili tim porazom izbori plasman u drugi krug natjecanja? Da, moguće je.

Upravo je to situacija u kojoj se trenutačno nalazi hrvatska ženska rukometna reprezentacija, koja je u drugom kolu skupine A Europskog prvenstva svladala Mađarsku.

Izabranice Nenada Šoštarića u utorak će protiv Švicarske odlučivati o prolasku u daljnju fazu, dok su Mađarice baš ovom izgubljenom utakmicom od Hrvatske izborile svoje mjesto u drugom krugu.

Organizatori Eura naklonili se sjajnoj Hrvatici: "Gospođa Magnet se vratila"

U čemu je kvaka? Iz svake od četiriju skupina na Europskom prvenstvu u drugi krug prolaze po tri najbolje reprezentacije uz prijenos bodova osvojenih u međusobnim utakmicama, dok ona najslabija otpada. Trenutačni poredak u ovoj našoj skupini A takav je da Norveška ima četiri boda, Mađarska i Hrvatska po dva, a Švicarska nula. Posljednje kolo donosi utakmice Hrvatska - Švicarska i Norveška - Mađarska.

Hrvatska još uvijek nije sigurna za mjesto među tri najbolje zbog mogućeg poraza od Švicarske. Ako naše reprezentativke sutra izgube od Švicarki, a nakon toga Mađarice uzmu bod Norvežankama, tada bi Kraljice šoka bile eliminirane.

Mađarska ne može biti najgora u trokutu sa Hrvatskom i Švicarskom

Međutim, s obzirom na to da baš i nije realno da Mađarska uzme bod protiv sjajne Norveške, nego da će tu utakmicu izgubiti, onda postoji mogućnost da se zatvori krug s tri reprezentacije s po dva boda (Mađarska, Hrvatska, Švicarska), a u tom krugu Mađarice nikako ne mogu biti najgore. One su u prvom kolu s pet razlike svladale Švicarsku, u drugom izgubile s tri razlike od naše reprezentacije i upravo taj međusobni omjer jamči im mjesto u drugom krugu, bez obzira na to kako završile utakmice trećeg kola.

Dakle, privremeno Mađarska jest u boljoj poziciji u odnosu na Hrvatsku, ali naše rukometašice imaju priliku pobjedom protiv Švicarki ne samo pečatirati vizu za drugu fazu nego i prenijeti dva boda s kojima bi šanse za dobar rezultat bile kudikamo veće.

Crni scenarij valjda se neće dogoditi

Scenarij u kojem naša reprezentacija može ispasti je poraz od Švicarske u zadnjem kolu s pet razlike. Tada bi bilo posve nebitno kako će proći Mađarska protiv Norveške jer bi se znalo da uz njih dalje idu i Švicarke, koje bi tako anulirale onih minus protiv Mađarica iz prvog kola. Ako bi Mađarska i izgubila od Norveške, ostala bi na dva boda, koliko bi imale i Hrvatska i Švicarska, ali bi Mađarska bila u tom zatvorenom krugu na +2, Švicarska na 0, a Hrvatska na -2.

No, ne mora se nužno dogoditi poraz od pet razlike da bi se ispalo. Svladaju li Švicarke naše reprezentativke s jednim golom viška i Mađarska uzme bod ili oba protiv Norveške, tada bi Švicarska i Hrvatska imale po dva boda, ali bi Kraljice šoka ispale zbog tog međusobnog omjera.

Nadamo se da se takav šok ipak neće dogoditi.

Tablice omogućuje Sofascore