Nogomet
Nogomet

VIDEO Ovo je bio Kaiser: Pogledajte kako je u polufinalu SP-a s preko 20 metara zabio najvećem golmanu u povijesti

Jedan od najpoznatijih pogodaka Franza Beckenbauera onaj je protiv SSSR-a u polufinalu Svjetskog prvenstva 1966. godine.

Franz Beckenbauer na SP 1966. (Foto:Profimedia)

Otišao je Franz Beckenbauer, ne samo jedan od najboljih nego i najcjenjenijih nogometaša u povijesti. 

Čovjek koji je kao igrač osvojio Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo te čak tri puta tadašnji Kup prvaka, a još je uspio biti drugi i treći na svijetu s reprezentacijom Zapadne Njemačke.

Krunu karijere ostvario je 1990., kad je svoju domovinu kao izbornik doveo do titule prvaka. Prvaci kao igrač i izbornik bili su samo trojica, osim Kaisera još također ovih dana preminuli Mario Lobo Zagallo te Didier Deschamps.

Već s 20 bio je zvijezda Elfa

Prvo Svjetsko prvenstvo na kojem je nastupio ipak nije uspio osvojiti. Bilo je to ono 1966. u Engleskoj, a 20-godišnji Franz već je tada bio stup njemačke obrane i veznog reda.

No, ne samo to, već tada je pokazao ono po čemu će biti poznat, fantastičan osjećaj za dolazak iz drugog plana te nerijetko i postizanje pogodaka.

Takav je zabio u polufinalu tog prvenstva i to ne bilo kome nego Lavu Jašinu, čovjeku koji glasi za najvećeg vratara svih vremena. Jednu nakon kornera počišćenu loptu Kaiser je dohvatio na otprilike 25 metara. Krenuo u lijevo, oslobodio se sovjetskog igrača te opalio lijevom nogom.

Najveći u povijesti samo ju je popratio pogledom

Lopta je završila u samom desnom kutu Jašinovog gola, koji je krenuo prema lopti, ali ju je na kraju uspio samo ispratiti pogledom.

Zapadna Njemačka otišla je u finale, a tamo je zaustavljena od domaćina, u onoj mitskoj utakmici koje je donijela pogodak Geoffa Hurtsa za kojeg se mnogi niti dan danas ne mogu složiti je li bio regularan ili ne.

Pogledajte ovaj polufinalni pogodak Jašinu.