Nogomet
Nogomet

Najgori klub u povijesti Bundeslige nada se da im posrnuli velikan neće srušiti rekord: Želimo ostati najgori

Njihova bilanca bila je osam bodova, gol razlika -97 i 31 uzastopna utakmica bez pobjede. Ovaj posljednji rekord ozbiljno je ugrožen...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Bundesligu je od osnivanja 1963. igralo 55 različitih klubova, a na dnu vječne ljestvice nalazi se klub neobična imena - Tasmania 1900 Berlin.

Brojka u imenu kluba označava godinu osnutka. Legenda kaže su osnivači planirali emigrirati u Australiju, pa je klub dobio svoje egzotično i neobično ime po australskom otoku Tasmaniji, njihovoj nesuđenoj destinaciji.

Njihov nastup u Bundesligi čudna je i neobična priča iz turbelentnih vremena njemačke prijestolnice, u to hladnoratovsko doba podijenjene na istočni i zapadni dio.

Bundesligaški predstavnik Berlina u to je doba bila Hertha, koja je 1965. izbačena iz elitnog ranga zbog kršenja pravila vezanih uz plaće igrača. Prema broju bodova ispasti su trebali Karlsruher i Schalke 04, a oba kluba zatražila su da ostanu umjesto izbačene Herthe.

"Slučajno" upali u Bundesligu i zabili osam golova u 34 utakmice

Pala je odluka čije se posljedice i danas osjete. Bundesliga se za sljedeću sezonu proširila na 18 klubova, koliko ima i danas - s izuzetkom sezone 1992./1993., kada je proširena za još dva mjesta zbog ujedinjenja s istokom zemlje. Karlsruher i Schalke su ostali, a Savez je htio i berlinski klub u Bundesligi.

Pobjednik berlinske Regionallige Tennis Borussia Berlin nije se uspio plasirati u Bundesligu regularnim putem. Zanimljivo, u kvalifikacijama ih je zaustavio Bayern, kasnije najuspješniji njemački klub, koji je tada prvi put izborio nastup u Bundesligi pod vodstvom legendarnog hrvatskog trenera Zlatka Čajkovskog.

Alen Halilović potpisao za novi klub, navijači su oduševljeni: "Ovaj čovjek je veći od našeg kluba"

Drugoplasirani u berlinskoj ligi Spandauer SV odbio je promociju, pa je izbor pao na trećeplasiranu Tasmaniju, poluprofesionalni klub koji je igrače morao zvati s godišnjih odmora. Iz današnje perspektive nevjerojatno zvuči podatak da su amateri i poluamateri bili sasvim normalna pojava u ranim danima Bundeslige...

Prvoligašla avantura berlinskog kluba čekala se s velikim zanimanjem, a počela je sjajno - otvorili su sezonu pobjedom 2:0 protiv nesuđenog drugoligaša Karlsruhea, i to pred 80.000 ljudi na Olimpijskom stadionu.

Međutim, u ostale 33 utakmice pobijedili su još samo jednom. Zabili su 15 golova, a primili čak 108. Jedini gostujući bod uzeli su kod Kaiserslauterna, koji su zaustavili i na svom terenu remijem 1:1. Ukupna bilanca: skromnih osam golova za neslavnu titulu najgore bundesligaške momčadi u povijesti.

Kao i te 1965., Schalkeu prijeti pad u niži rang

Jedan od rekorda koji su oborili je i onaj za 31 uzastopnu utakmicu bez pobjede. Zvuči nevjerojatno, ali tom rekordu približio se jedan od najvećih njemačkih klubova - Schalke. Ne pobijede li Rudari u sljedećih sedam susreta, izjednačit će taj neslavni rekord berlinskog kluba. Podrška posrnulom velikanu stigla je iz same Tasmanije, koja postoji i danas.

"Ne želim da Schalke dostigne naš rekord. To je naš rekord desetljećima. Dio je identiteta Tasmanije", rekao je predsjednik kluba Almir Nunić za Kicker.

Zvijezda Bayerna izbačena iz momčadi zbog debljine, a to mu nije prvi skandal: "Nisam debeljko"

Iako nikad nisu bili prvaci, na istoj onoj vječnoj ljestvici Bundeslige Schalke se nalazi na respektabilnom sedmom mjestu. Jedan su od najpopularnijih njemačkih klubova, uz bok Bayernu i Borussiji Dortmund, ali upali su u tešku krizu i - kao i davne 1965. - izgledan su kandidat za put u niži rang.

Tasmania se nakon neslavne sezone još dvaput približila Bundesligi plasmanom u kvalifikacije, ali bez uspjeha. Zadnji pukušaj bio je 1973., a iste godine proglasili su bankrot. Sljedbenik kluba osnovan je iste godine, a danas igra petu ligu. Prošle sezone su, kao u danima slave, poharali konkurenciju iz Berlin-lige i izborili promociju u Oberligu Nord.

Ukratko, Tasmania je danas maleni i skromni niželigaš kakvih ima stotine u Njemačkoj. Kao što je rekao Nunić, poznati su samo po svojoj (ne)slavnoj, prvoj i zadnjoj bundesligaškoj sezoni. Schalke je, s druge strane, klub puno veće i bogatije povijesti, ali i budućnosti koja ne izgleda baš najbolje...

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore