Nogomet
Nogomet

Škotski pogled na Dinamo i havariju protiv Bayerna: Evo kako procjenjuju Celticove šanse u Zagrebu

Dinamo i Celtic sastaju se u Ligi prvaka u Maksimiru, a zanimljivo je kako škotski novinari procjenjuju šanse u tom ogledu…

Bayern - Dinamo (Foto:Profimedia)

Dinamo i Celtic sastaju se u Ligi prvaka u Maksimiru, a zanimljivo je kako škotski novinari procjenjuju šanse u tom ogledu…

Gostovanje škotske reprezentacije i njihovih novinara u Zagrebu uvijek je dobra prilika za ugodan razgovor. Iskoristio sam priliku i porazgovarao s kolegama o predstojećem okršaju Dinama i Celtica u Ligi prvaka.

Što se dogodilo Celticu u Dortmundu?

"A ništa, odnos malih i velikih. Nije prvi put da popijemo kantu u gostima, a to već brine i nešto govori", kaže mi Keith Jackson, iskusni novinar Daily Recorda.

Celtic nam je izgledao jako dobro u derbiju s Rangersom, a i protiv Slovana u prvom kolu Lige prvaka.

"To nije ta razina. Velike su razlike u kvaliteti čak i u Ligi prvaka."

To je Dinamo jako dobro osjetio u Münchenu.

"To je sudbina malih liga. Teško je složiti momčad koja može parirati velikima. A što se tiče Celtica, može se reći da igra dobro protiv momčadi svoje razine. Trener Celtica (op. a. Brendan Rodgers) rekao je da se neće prilagođavati i da će jednako igrati i protiv najjačih. Znači, totalno otvoreno. Hrabro jest, ali možete to nazvati i samoubilačkom taktikom."

Celtic je igrao otvoreno od prve sekunde protiv Borussije, dok je Dinamo započeo utakmicu protiv Bayerna s nikad viđenim bunkerom.

"Da, vidjeli smo to, izgledalo je jako loše, ha, ha, ha… A ne znam što je bolje, odnosno što je manja sramota. Rodgers kaže da je bolje igrati otvoreno i doživjeti potop nego teški bunker pa opet izgubiti s tri-četiri gola razlike. Ima logike u tome, ali brine me što ustraje na istoj taktici i ne izvlači pouke. Mislim da je istina negdje u sredini. Treba se ipak malo prilagoditi i naći pravi balans."

Čini se da je strategija Celtica da igra otvoreno i na pobjedu, pa ako u osam kola upiše tri pobjede i pet poraza, proći će vjerojatno u drugi krug bez obzira na gol-razliku. Remiji ne donose previše.

"To je istina, bolje jedna pobjeda nego dva remija. Ipak, loše zvuči kada dobijete šest-sedam komada. To treba izbjeći ako se ikako može. Morate se malo prilagoditi, to je moje mišljenje."

Luka Modrić otvorio dušu za Dnevnik Nove TV: Evo što je rekao o kritikama zbog godina

Olićeve trupe teže od očekivanog svladale Andoru: Beljo ih otključao u 60. minuti

Škotski izbornik: "Divimo se Hrvatskoj! Mala zemlja, a ima svjetske igrače"

Dinamo je baš tako odigrao protiv Monaca. Možda je to put. OK, bili su specifični uvjeti za igru, težak teren ipak je manje odgovarao Francuzima, no Modri su dobro parirali i bili blizu pobjede.

"Rezultat je iznenađujući, ali nije to svjetsko čudo. Kažem, velike su razlike. Top-klubovi su neka druga sfera. Monaco ipak nije Bayern, a i drukčije je kada se igra kod kuće. U jednoj domaćoj utakmici sve je moguće. Iznenađenja su češća. Celtic je na svojem stadionu puno opasniji, ponese ga ta atmosfera, podrška navijača je golema. Ma, znate kako je na Celticovu stadionu…"

Da, znamo, doista fantastična atmosfera, jedna od najboljih. No tko je favorit u ogledu Dinama i Celtica?

"To je 50 – 50."

Ne mislite da je Celtic ipak mali favorit…

"Nema favorita, Dinamo igra kod kuće, to je 50 – 50. Potpuno otvorena utakmica", ponovio je kolega.

Standings provided by Sofascore