Nogomet
Nogomet

Čačiću uzdrmana stolica uoči raspleta kvalifikacija: Neuspjeh bi bio koban

Hrvatsku čekaju dvije utakmice koje će odlučiti o plasmanu u Rusiju, a situacija nije bajna za izbornika Antu Čačića.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Kvalifikacijski put za Rusiju stigao je do posljednje akcije. Nakon Finske u petak i Ukrajine u ponedjeljak slavit ćemo ili tugovati. Ili možda iščekivati novu kvalifikacijsku rundu - baraž u studenom. Na dan okupljanja Vatrene je pogodio novi izostanak. Zbog ozljede aduktora otpao je Nikola Kalinić. Dejan Lovren također je "out" za Finsku, izbornik se još nada da bi mogao zaigrati u Kijevu.

"Plan je da se on u sljedeća dva, tri dana stavi u jedan tretman liječnički, da mu se ublaže ti bolovi, da se dovede u jedno optimalno stanje. Ako to bude tako onda će se priključiti. U protivnom neće", rekao je izbornik Ante Čačić.

Uz Lovrena, nema ni Borne Barišića, a već duže vrijeme ne igraju Ćorluka i Jedvaj. Izbornik je stoga iz mlade reprezentacije povukao stopera Red Bull Salzburga Duju Ćaletu Cara

"Bez obzira, rekao sam, i na ove poteškoće koje uvjetno imamo, imamo jedan roster igrača koji mogu odgovoriti onim našim ciljevima i zahtjevima, a to je da niti za jednu jotu ne odustajemo da s čelne pozicije odemo u Rusiju."

Veliki teret na leđima Pivarića i Mitrovića

Veliki obrambeni teret trebao bi pasti na leđa Josipa Pivarića i Mateja Mitrovića. Lijevi bek kijevskog Dinama siguran je da će moći odigrati obje utakmice, dok stoper Bešiktaša ne smatra da će mu problem biti manjak minutaže u klubu.

"Ja mislim da ćemo se mi uspjeti mobilizirati, staviti glave na okup i jednostavno sam uvjeren da će sve proći dobro i to je to'', rekao je Pivarić.

"Nemamo šta kalkulirati, moramo ići na dvije pobjede. Sad, ti nedostaci? Čujte, koga god izbornik stavi siguran sam da će dati svoj maksimum i da ćemo ići svi na pobjedu, tako da...'', rekao je Mitrović.

Je li problem kod Mitrovića slaba minutaža u Bešiktašu?

''Pa čujte, ja normalno treniram i čekam svoju priliku. Ja mislim da sam spreman."

Prije 10-ak dana izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović izjavio je kako postoji izbornički plan B ukoliko Čačić kiksa protiv Finske. Izborniku nije najbolje sjelo pitanje o tome ima li i on sam plan B?

"Ma, kakav plan B? Pa, mi idemo u Rusiju kao prva momčad. I to morate vjerovati. Optimizam je taj koji daje snagu. Stalno nešto podijeljeni, stalno neki B, neki C i tako dalje. Nema ni B niti C'', rekao je Čačić kojeg je cijela situacija vidno uzrujala.

Čačić će teško preživjeti mogući posrtaj protiv Finske

"Dajte malo, gurajte malo, dajte malo. Je li problem moja glava? Važno je da Hrvatska ide u Rusiju. Nije bitno hoće li izbornik biti Čačić. Ako ne bude Čačić izbornik, znači da Hrvatska ne ide u Rusiju. I, što smo dobili? Novog izbornika.", rekao je Čačić koji vjeruje da se to neće dogoditi, a ponudio je i malo optimizma za kraj.

"Ono što je najvažnije, Hrvatska je na čelnoj poziciji, imamo do kraja dvije utakmice kao i sve ekipe u skupini. Znači, sve je u našim nogama i ne ovisimo zaista o nikome. Ovisimo samo o našoj igri, našem angažmanu."

Da ne ovisimo o nikome je točno, no ne ovise ni Island, Turska i Ukrajina. Nitko od vodećeg kvarteta ne treba pomoć drugih reprezentacija da bi vidio Rusiju. Bilo izravno, bilo kroz baraž. A to sigurno nije situacija koju bi Ante Čačić potpisao prije mjesec, dva. Pogotovo s hipotekom gostovanja u Kijevu u posljednjem kolu.

Hrvatska je kvalitetnija, ali...

Nogometni analitičar GOL-hr-a Ivica Medo otkrio je u razgovoru za Novu TV kako vjeruje da bi loš rezultat protiv Finske mogao presuditi Anti Čačiću, iako je Hrvatska kvalitetnija i izostanci u obrani ne bi trebali biti preveliki problem.

"U kvalifikacijama je u najvećem broju slučajeva Hrvatska prolazila. Na velikim turnirima nije bilo tako, u kvalifikacijama jest, ali bilo je slučajeva u kojima je Hrvatska ispala. Sjetimo se 2010. i ispadanja u srazu upravo s Ukrajinom."

Puno je ozlijeđenih, pogotovo u obrani.

"Problemi su veliki, ali Hrvatska je dosta kvalitetnija od Finske, to se ne bi trebalo osjetiti. Međutim, zadnji red je klimav, neki igrači malo igraju, neki imaju problema s ozljedama i to može biti problem.

Kakva je budućnost Čačića u slučaju kiksa protiv Finske?

"Mislim da plan B postoji, on će se vjerojatno aktivirati ako Hrvatska ne pobijedi Finsku. Ići s Čačićem, recimo s remijem, u Kijev, bi stvorilo lošu atmosferu. Šukeru je drag Čačić, ali mislim da mu je njegova koža draža i pokušat će nešto. Ići s Čačićem u ovakvoj situaciji bi bilo samoubojstvo.''