Nogomet
Nogomet

Real s Benzemom rastura, Francuska posrće: Bez pravog Pogbe i Griezmanna Tricolori nemaju kreaciju

Karim Benzema najveći je kandidat za osvajanje Zlatne lopte i sljedeće sezone postat će prvi kapetan Real Madrida, no u dresu francuske reprezentacije zasad nema toliko uspjeha…

Francuska nogometna reprezentacija (Foto:Afp)

Najveći kandidat za Zlatnu loptu Karim Benzema nije se pretjerano proslavio sinoć protiv Hrvatske, a ni u prethodnim utakmicama novog izdanja Lige nacija, kao ni cijela francuska reprezentacija.

Tricolori su u četiri utakmice skupili samo dva boda i posljednji su na ljestvici skupine A te su izgubili matematičke šanse braniti naslov prvaka. Dapače, Francuzi će se u posljednje dvije rujanske utakmice grčevito boriti za ostanak u elitnom društvu.

Francuzi u problemima 

Benzema je odigrao tri kompletne utakmice, samo je protiv Hrvatske u Splitu ostao na klupi. Postigao je jedan pogodak, i to protiv Danske u prvoj utakmici, koju je Francuska izgubila na Stade de Franceu 2:1.

Benzema nije ni blizu tako uspješan s francuskom reprezentacijom kao s Real Madridom. Štoviše, Tricolorima je bolje išlo bez Benzeme. Ne izgleda logično, ali tako govore rezultati.

Sažetak utakmice Danska - Hrvatska 0:1

Kada je izbačen iz reprezentacije zbog poznatog „slučaja Valbuena“, Francuzi su bez njega postali viceprvaci Europe 2016. i svjetski prvaci 2018., a čim se vratio doživjeli su havariju na prošlom Euru.

S Benzemom u momčadi Francuska je loše prolazila i prije nego što je izbačen iz reprezentacije. Na Euru 2008. ispala je u skupini, dok na SP-u 2010. nije nastupio. Sljedeća dva turnira bio je u momčadi. Na Euru 2012. i SP-u 2014. dogurali su do četvrtfinala. Kad se sve zbroji, za Tricolore skromni rezultati.

Doduše, Francuska je s njim u momčadi osvojila prošlu Ligu nacija, ali to je ipak natjecanje drugog reda. Činjenica je da Tricolori ne igraju pretjerano dobro, barem za svoje standarde, tamo još od Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Benzemine afere

U jeku velike Benzemine ucjenjivačke afere prije nekoliko godina, u Francuskoj je prevladavalo mišljenje da je Benzema vinovnik loše atmosfere u momčadi. Oko Benzeme godinama su se lijepile afere. I u Parizu, i u Madridu.

Kada se napokon činilo da se smirio, pokazao je tračak svojeg przničkog karakter sklonom svađama u ožujku 2020.

VIDEO Jedan od poteza utakmice: Erlić zaustavio Mbappea malim, ali važnim dodirom

Tada je izazvao skandal, doduše manji, nazvavši u jednom intervjuu reprezentativnog kolegu Oliviera Girouda „kartingom“, dok je sebe proglasio "Formulom 1“. Aluzija je jasna.

Didier Deschamps dugo ga nije zvao u reprezentaciju, nekih šest godina, no promijenio je mišljenje uoči Eura 2021. Rezultat je bio porazan, Francuska je ispala već u osmini finala od Švicarske.

Pogba i Griezmann ključevi francuske kreacije

Kako to da Francuska već duže vrijeme ne igra na razini svjetskih prvaka, je li doista tako moćna kako se predstavljalo, pati li od nedostatka kreativaca i ekstraklasa u sredini terena, te jesu li Paul Pogba i Antoine Griezmann bili krucijalni igrači šampionske momčadi i ključevi francuske imaginacije i kreacije, a za koje nemaju adekvatne zamjene u razdoblju kada su njih dvojica jako pali i posve su izvan iz forme?

VIDEO Modrić zagrlio Mbappea u tunelu, Španjolci otkrili što ga je pitao

Sve su to pitanja za raspravu i problemi s kojim se mora suočiti francuski izbornik nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva u Kataru. U Francuskoj vlada velika zabrinutost, a Deschamps je sve češće na meti kritika.

Činjenica je da se Francuska jako muči s igrom bez Pogbe i Griezmanna, naravno, kada su pravoj formi. Njih dvojica imali su u ulogu svojevrsnih playmakera, razigravača cijele momčadi. Za igru Deschampsovih šampionskih Tricolora bili su od neprocjenjive važnosti.

Nema lepršavosti i imaginacije, sve na silu

Griezmann je poseban igrač, nije klasični napadač, više je "fantazista" starog kova, dok je Pogba držao vezu, iznosio i donosio loptu. Bez njih dvojice Francuska nema lepršavosti i neke posebne imaginacije. Barem je moj dojam takav. Francuska sada nema tu klasu u smislu organizacije igre. Tricolori uglavnom igraju nekako na silu, sve preko Mbappea, a on ne može uvijek sam.

Benzema zasad nema pretjerane sreće s Tricolorima, ali zato ga bjesomučno ide u dresu Real Madrida.

U Kraljevskom klubu na momčadskoj razini osvojio je sve što se može osvojiti, a kako trenutačno stvari stoje, na dohvat ruke je od Zlatne lopte. Budući da se Svjetsko prvenstvo neće uzimati u obzir jer se igra krajem godine, mali su izgledi, skoro nikakvi, da ga netko nadmaši. Nakon odlaska Cristiana Ronalda iz Reala, Benzema je potpuno raširio krila i golgeterski eksplodirao.

Benzema će biti prvi kapetan Reala i glavni kandidat za Zlatnu loptu

Iako je ove sezone na terenu već djelovao i ponašao se kao neprikosnoveni lider kraljevske momčadi, sljedeće sezone to će i službeno postati.

Marcelovim odlaskom Benzema postaje igrač s najvećim stažem u trenutačnoj momčadi Reala. Već se zna da će postati prvi kapetan i tako krenuti stopama Raula, Casillasa, Ramosa i zadnjeg kapetana Marcela.

Benzema će također biti prvi napadač na poziciji prvog kapetana nakon Raula, s kojim se poklopio u svojoj prvoj sezoni u Realu nakon dolaska iz Lyona. Na mjesto drugog kapetana doći će Nacho, a treći i četvrti kapetan bit će Luka Modrić i Dani Carvajal.

Benzema će već 10. kolovoza u finalu europskog Superkupa, gdje Real igra protiv Eintrachta, imati priliku osvojiti prvi trofej kao glavni kapetan Reala. Što će Francuska napraviti na Svjetskom prvenstvu, to ćemo tek vidjeti.