Nogomet
Nogomet

Premijer se oglasio, hoće li Šuker biti izglasan? Evo tko će sve biti protiv!

Davor Šuker sutra će biti jedini kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hoće li Davor Šuker sutra dobiti novi mandat predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, pogotovo u svjetlu najnovije, vrlo znakovite izjave premijera Andreja Plenkovića? Skupština HNS-a sutra će dobiti novi sastav, usklađen sa Zakonom o sportu, i u takvom sastavu odmah će glasovati o predsjedniku.

Davor Šuker sutra će biti jedini kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, nakon što je Dario Šimić skupio podršku samo tri županijska saveza, umjesto minimalnih devet. Ali znači li to da je novi Šukerov mandat sutra formalnost? Ne sasvim!

Naime, nova skupština HNS-a trebala bi brojiti 59 članova, jer možda će ih biti tek 56, spekulira se da trojica nisu izabrana u svojim savezima i nogometnim središtima, a za izbor predsjednika potrebna je natpolovična većina, odnosno 30 glasova, bez obzira koliko se skupštinara pojavilo. A županijski savezi, koji velikom većinom podržavaju Šukera, u skupštini će imati samo 21-og člana, od ukupno 59! A ostalih 38 članova skupštine delegiraju ostale nogometne institucije, najvećim dijelom klubovi.

Budući da zasad znamo sigurno da Šuker ima 18 županijskih ruku, u teoriji je moguće da preostalih 12 ne uspije skupiti. Ali nije bitna samo ta tanka teorija da Šuker ne dobije podršku, nego ćemo sutra vidjeti i ovo: koliko je uopće oporba jaka? Odnosno: postoji li u novoj skupštini relevantan broj ljudi koji se ne slaže s vrhom HNS-a? Tako do sada nije bilo, skupština je uglavnom jednoglasno izglasavala predsjednika.

Prema našim informacijama, oporba s većom ili manjom sigurnošću računa na minimalno 13 skupštinara koji sutra neće dati podršku Davoru Šukeru. To su: tri županijska glasa za koja već znamo, zatim po dva glasa prvoligaških klubova Hajduka, Intera i Rudeša, pa tri glasa klubova iz druge i nižih liga, i jedan glas nogometnog sindikata. To je: minimalnih 13! A moguće je da će ta brojka biti i veća. Pa tako i u teoriji: može prijeći čak i 30 glasova, pa da na kraju Šuker ne bude izabran! Posebno zanimljivo bit će izjašnjavanje prvoligaških klubova jer svaki ima dva glasa. A pogotovo na primjer Rijeka, jer Damir Mišković je nedavno rekao da nije za Šimića, ali: nije ni za Šukera.

A onda, nakon svega ovoga - kao šlag na kraju - dolazi i ono o čemu smo govorili jučer i prekjučer: sutrašnja izborna skupština HNS-a možda se na kraju ispostavi - nelegitimnom. O tome će odlučiti sportska inspekcija, jer: poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom, pa inspekcija možda donese odluku da se izbor predsjednika mora - ponoviti.