Nogomet
Nogomet

Mandžine vatrene godine za pamćenje: Od debija u blatu do gola za finale SP-a

U reprezentativnu mirovinu odlazi drugi najbolji strijelac u povijesti Vatrenih, igrač koji nikada nije štedio ni sebe ni protivnike.

Fotograf iz Salvadora u slavlju hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Mario Mandžukić objavio je da odlazi u reprezentativnu mirovinu nakon što je 11 godina bio član Vatrenih.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zabio je tri gola – najviše ćemo pamtiti onaj u polufinalu protiv Engleske, koji je Vatrene odveo u finale. Bila je to kulminacija njegove bogate reprezentativne karijere, koja je doslovno krenula iz blata.

Mandžukić je debi dočekao 2007. godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Makedonije. Bila je to utakmica u nemogućim uvjetima; teren je bio blatnjav, na rubu regularnosti, a Makedonija je u takvim uvjetima slavila s 2:0 u rezultatski nebitnom susretu.

Mario Mandžukić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mandžo je tada još bio perspektivni napadač zagrebačkog Dinama. Pozornost šire javnosti na sebe je prvi put skrenuo mjesec i pol prije debija za Vatrene, kada je s dva gola u Amsterdamu srušio veliki Ajax.

Prvi gol zabio u debaklu protiv Engleske, a deset godina kasnije izbacio ih je u polufinalu

Prvi gol zabio je 2008. protiv Engleske na Maksimiru – bio je to počasni pogodak u teškom porazu 4:1, svojevrsnoj osveti Gordog Albiona za slavni poraz na Wembleyju zbog kojeg su ostali bez plasmana na Euro 2008. godine.

Njegovo prvo veliko natjecanje bilo je Europsko prvenstvo 2012., kada je s tri gola (dva Irskoj i jedan Italiji) bio najbolji strijelac turnira s još pet igrača. Mandžo je tada već bio dokazani strijelac – zabijao je kao na traci u Wolfsburgu, a nakon prvenstva postao je igrač velikog Bayerna.

Prvi gol na svjetskim prvenstvima postigao je u Brazilu 2014., kada je s dva gola sudjelovao u pobjedi protiv Kameruna s 4:0. Iz te utakmice pamtimo i prilično bizaran crveni karton Alexa Songa, koji je ničim izazvan laktom udario Mandžukića u leđa. I danas se radi o jednom od najčudnijih crvenih kartona uopće na svjetskim prvenstvima.

Europsko prvenstvo 2016. bilo je jedino veliko natjecanje na kojem nije zabio, iako je odigrao tri utakmice u kojima je skupio najmanje 88 minuta.

Svjetsko prvenstvo kao kulminacija karijere

Zato je sve naplatio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Prvi gol zabio je u osmini finala protiv Danske, svega nekoliko minuta nakon što su Danci šokantno poveli praktički u prvom napadu. Gol vrijedan finala zabio je Engleskoj u 109. minuti, nakon čega je sa suigračima ''pregazio'' fotoreportera – slike ludog slavlja Vatrenih obišle su svijet i postale jedan od trenutaka koji je obilježio prvenstvo.

Fotograf iz Salvadora u slavlju hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mandžukić je u velikom finalu zabio dva puta – nažalost, jednom u vlastitu mrežu, čime je postao prvi igrač koji je zabio autogol u finalu Mundijala. Kasnije je zabio gol kada je uhvatio Huga Llorisa na spavanju, ali već je bilo prekasno za Vatrene koji su izgubili 4:2.

Ipak, Svjetsko prvenstvo u Rusiji ostaje dostojan kraj velike reprezentativne karijere. Mandžukić odlazi u mirovinu kao drugi najbolji strijelac u povijesti reprezentacije – samo Davor Šuker s 45 golova bio je efikasniji od Mandžukića, koji je zabio 33 gola u 89 nastupa.

Pored golova, dao je i veliku borbenost, tisuće pretrčanih kilometara i svaki atom snage koji je imao na raspolaganju. Nema sumnje da će ga povijest pamtiti kao velikana hrvatskog nogometa i jednu od ikona srebrnih Vatrenih, najuspješnije generacije u kratkoj, ali vrlo bogatoj nogometnoj povijesti samostalne Hrvatske.