Nogomet
Nogomet

Veliki preokret oko Hajdukova prijedloga: Brbić otkrio koliko klubova se predomislilo

Usred ovakve krize, ponovno je aktualizirana priča o pokretanju Udruge prvoligaša, koju je pokrenuo Hajduk, a nedavno podržao samo Slaven Belupo. A sad neki baš u tome vide mogući spas poslovanja.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Posljednjih dana predsjedniku Hajduka mobitel nešto češće zvoni - i to zbog teme za koju su mnogi mislili da je nedavno doživjela svoj krah.

"Ako se referiramo na Udrugu prvoligaša, zvoni jer su iz nekolicine klubova u zadnje vrijeme pokazali interes da možda malo povuku ručnu i da ono što su odbili u jednom trenutku - da sada pokušamo realizirati", izjavio je Marin Brbić.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana na sastanku u HNS-u od devet prvoligaša samo je Slaven Belupo podržao Hajdukovu ideju o ponovnom osnivanju Udruge prvoligaša. Zanimalo nas je, jasno, tko se to sve predomislio.

"Pa ne bih sad govorio o imenima, ali evo - nekolicina klubova, recimo tri kluba su me već konkretno zvali i kontaktirali su me na tu temu", kazao je predsjednik Hajduka.

Drama u hrvatskom prvoligašu, bivši trener za Dnevnik Nove TV otkrio detalje: "To je najveća sramota"

Nije nam dugo trebalo da sami otkrijemo prvo ime na toj listi. Izvršni direktor Lokomotive kaže kako klub s Kajzerice podržava Hajdukov prijedlog, jer u osnivanju Udruge vidi priliku za moderniziranje lige s fokusom na veće komercijalne prihode.

"Udruga mora biti prvi korak prema organizaciji pravne osobe koja će imati direktora za marketing, koja će imati direktora komercijale i koja će raditi na tim nekakvim zajedničkim interesima za dobrobit sviju", izjavio je izvrši direktor Lokomotive Denis Gudasić.

Koja su to još dva kluba uz Lokose zainteresirana za obnovu Udruge, pokušali smo saznati tako da smo preostalim prvoligašima dali 24 sata da se pismeno izjasne jesu li za ili protiv osnivanja iste. No do odgovora nismo došli, jer putem maila Rijeka, Osijek, Gorica, Istra, Inter i Varaždin poručili su nam da službeno i dalje ne podržavaju osnivanje Udruge Prvoligaša. Dinamo, koji je na prošlom sastanku glasovao protiv, pak, nije htio sudjelovati u našem istraživanju.

Zato s iznošenjem mišljenja problema nije imao predsjednik sindikata nogometaša Dario Šimić, koji ističe da sve ozbiljne lige funkcioniraju kroz Udrugu Prvoligaša.

"Pa ja mislim da bi bila potrebna, da bi bilo poželjno da imaju jedno udruženje koje bi komunicirali njihove probleme, koje bi komuniciralo sve ono što je potrebno Prvoj HNL. Ovako vidimo da svaki klub nešto kaže, HNS naravno ima prvo svojih problema, brine najviše o reprezentaciji, a klubovi ostanu uvijek po strani", objasnio je Šimić.

Tragedija: Preminuo 25-godišnji NHL igrač, klub šokiran

Udruga prvoligaša ukinuta je prije gotovo šest godina, kada su Dinamo, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Istra odlučili više ne sudjelovati u njezinu radu. Svu ingerenciju nad vođenjem lige od tada ima HNS, čiji nam je izvršni direktor Marijan Kustić poručio kako je Savez ispunio svoju obvezu te organizirao dva sastanka nakon kojih su klubovi odabrali ostanak pod okriljem HNS-ove komisije za profesionalni nogomet.

Kustić najavljuje i da će idućeg tjedna Savez predstaviti značajne mjere pomoći prvoligašima zbog gubitaka uzrokovanih koronavirusom.

"Koronavirus i sve oko njega, naravno, možda će klubove potaknuti još više da zajednički sjednemo za stol, jer do sada nismo sjedili - možda jedanput godišnje, a to nije dobro", poručio je Gudasić.

"Iskreno, mislim da se tu ništa bitno neće promijeniti. Smiješno je, ali 36 zemalja u Europi ima svoju Udrugu prvoligaša, svi su oni članice Europskog udruženja liga. Jedino Crna Gora, Sjeverna Makedonija, BiH i Albanija nisu tu. Dakle, mislim da ne pripadamo u to društvo. Trebamo gledati prema onim razvijenijima koji imaju svoje lige", kazao je predsjednik Hajduka.

Sudjelovanje u HNS-ovoj komisiji za profesionalni nogomet za Hajduk ne dolazi u obzir, poručuje Brbić i za kraj dodaje kako klub s Poljuda ostaje otvoren za druge prijedloge.

Pokretanje nove Udruge prvoligaša u HNL-u

Nisu svi pristali biti dio nove Udruge