Nogomet
Nogomet

Jedan od najboljih Dinamovih poslova u povijesti: Evo koliko će Modri zaraditi, Mamić dao preporuku

Priča o mogućem transferu Petra Sučića u Como trebala bi se rasplesti do kraja tjedna…

Petar Sučić (Foto:Vojko Basic / CROPIX)

U Maksimiru se čeka službena ponuda talijanskog Coma za Petra Sučića. Očekuje se da bi mogla stići svakog trenutka, no još nije stigla. Kada i ako stigne, o njoj će prvo raspravljati Izvršni odbor, koji po novom pravilniku mora pretresti pitanje i dati dopuštenje za svaki transfer veći od tri milijuna eura.

Damir Martin korak je bliže medalji, rutinski je izborio polufinale samca

Kao što sam već pisao, riječ je o, realno, sjajnoj cifri za tako mladog igrača. Ponuda je postupno rasla i dosegla je, moj je dojam, fantastičnih 9 + 1 milijun eura te određeni postotak od sljedećeg transfera. Taj postotak i postotak koji bi trebao otići menadžerskoj strani bio je predmet prijepora.

Čeka se službena ponuda Coma za Petra Sučića

Saznajem da bi Dinamo trebao uprihoditi dodatnih 15 posto od buduće prodaje. Kada se podvuče crta i ako menadžerska provizija bude u granicama uobičajenog europskog poslovanja, a nova vlast u Maksimiru već je pokazala da samo na taj način želi i hoće poslovati, bio bi to jedan od najboljih Dinamovih transfera ne samo posljednjih godina već i u povijesti.

Otkazano natjecanje na Olimpijskim igrama, uzalud bačeno 1,5 milijardi eura

Namjerno kažem najboljih, a ne najviših jer, naravno, bilo je većih odšteta, cinici bi rekli i podjednako velikih menadžerskih provizija i podjela odštetnog kolača, no sve su to bili igrači koji su u tom trenutku bili standardni prvotimci Modrih i uglavnom seniorski reprezentativci, dok je Sučić tek na putu da sve to postane.

Koliko klubu ostaje, to je najvažnije

Stvar treba staviti u kontekst. U prijevodu, koliko ostaje klubu od ukupne cifre, a koliko ide na privatne račune. Znamo što se sve događalo u prošlosti. Ta je priča završena u Maksimiru dolaskom nove vlasti i općom demokratizacijom kluba.

Glavna zvijezda kontroverznog performansa: "Ispričavam se ako sam nekoga uvrijedio, ali sve je nesporazum"

Como ulaže u blještavu budućnost, a Sučić to svakako jest. Sada je već svima jasno da se radi o izrazito potentnom i talentiranom igraču.
U trenutku kada postane hrvatski reprezentativac, a velika je šansa da će se to uskoro dogoditi, njegova cijena trebala bi samo rasti. To je talijanska računica i zbog toga su spremni odriješiti vreću.

9 milijuna fiksnih + 1 milijun eura bonusa + 15 posto od sljedećeg transfera

Ako uzmete u obzir da će menadžerska provizija biti u granici normale, ako se zna da nema nikakvih podjela, jer što vam vrijedi visoki transfer ako na kraju pola ili čak više od toga klizne niz grkljan nezasitnog šarca, a samo jedan dio ostane klubu, kako je to znalo biti kod nekih transfera u ne tako dalekoj prošlosti i zbog čega su se vodili i vode sudski sporovi, onda se može reći da je tih 9 fiksnih milijuna plus 1 milijun u realno ostvarivim bonusima, te 15 posto od budućeg transfera, fantastičan iznos za dvadesetogodišnjeg veznjaka.

Stvar je još fantazmagoričnija i somnabuličnija kada se zna da je još prošle godine bio na posudbi u Zrinjskom i bez gotovo ikakve pompe prošlog ljeta vraćen u Maksimir. Malo tko je računao da će uopće uspjeti u Dinamu, a kamoli tako brzo. Puno toga ide na brk Sergeju Jakiroviću, koji ga je onomad trenirao u Zrinjskom i očito ga je prepoznao kada je postao prvi trener Dinama, te se može reći da je najzaslužniji za streloviti uspon rođenog Livnjaka.

U siječnju 2022. Dinamo je isplatio za Sučića mizernih 200 tisuća eura Zrinjskom. Tako stoji na Transfermarktu, iako moje informacije govore da se radilo o 400 tisuća eura kada se sve zbroji.

Roditelji ne trče za novcem, Zoran Mamić dao preporuku 

Treba biti pošten i reći da se u nogometnim kuloarima pričalo kako je preporuku tadašnjem Dinamovu vodstvu za njegovu kupovinu dao Zoran Mamić, bivši igrač, trener i sportski direktor Dinama, a već godinama bjegunac od hrvatskog pravosuđa u paketu s bratom Zdravkom Mamićem, nekadašnjim čelnikom Dinama koji je osuđen zbog korupcije, odnosno izvlačenja višemilijunskih iznosa iz maksimirskog kluba.

Kako god, Dinamo bi trebao bajoslovno profitirati na Sučićevoj prodaji. Naravno, ako Como u konačnici pošalje službenu ponudu i ako dođe do transfera. Još jedna zanimljiva stvar o mladom Sučiću, u perspektivi nasljednika Marcela Brozovića u hrvatskoj reprezentaciji.

Čini se da najbliža okolina mladog igrača, ne računam tu na njegove zastupnike, nije baš načisto treba li mladac prijeći u Como jer su stava da bi za njegov razvoj možda bilo bolje da ostane u Dinamu i prvo postane neizostavan član udarne postave Modrih, a onda i hrvatski reprezentativac.

Rizik je otići, ali i ostati

Uvijek je rizično otići u inozemstvo, ali rizik je i ostati te propustiti tako lukrativnu ponudu. Lijepo je čuti da roditelji mladog igrača ne trče za novcem, da su svjesni kako je Dinamo najpogodniji za razvoj njihova sina, no ponuda je iz reda onih koje izuvaju iz cipela i tko zna što se može dogoditi u budućnost.

Znamo da je nogomet veliki biznis, ali znamo i da je nerijetko totalno nepredvidiv. Ako se na ugrabi šansa u pravom trenutku, sljedeća slična možda nikada ne dođe. U cijeloj kalkulaciji mora se računati i na uvijek moguće ozljede. Pogledajte što se samo dogodilo Lukasu Kačavendi, pa i Luki Stojkoviću, ali i mnogima prije njih.

Predobra ponuda

Pišem to iz razloga propitkivanja kakav će biti odgovor čelnika Dinama, odnosno Izvršnog odbora i najbližeg igračeva okruženja, kad i ako službena ponuda stigne na maksimirsku adresu. Ako stigne, rampa će najvjerojatnije biti dignuta zbog svega što sam naveo. To je moj dojam. Ponuda izgleda predobro da bi je se tek tako odbilo.

Osim toga, Dinamu treba novac kako bi zavrtio neke druge kombinacije, a na pozicijama defenzivnih veznjaka već ima iskusne igrače, koji još uvijek imaju određenu prednost u Jakirovićevim planovima. To se moglo vidjeti i na pripremama. U nogometu ne postoji formula, procjena rizika u danom trenutku je najvažnija. Treba prepoznati kada treba zgrabiti šansu objeručke, a kada sačekati sljedeću.