Nogomet
Nogomet

Financijski kaos u Francuskoj: Osam prvoligaša na rubu bankrota, a jedan od njih će igrati Ligu prvaka ove sezone

Osam klubova iz francuskog Ligue 1 navodno su u opasnosti od bankrota, prema izvješćima.

Sochaux (Foto:Afp)

Nova sezona francuskog nogometa započinje 16. kolovoza, ali još uvijek nije postignut dogovor o tome tko će emitirati utakmice Ligue 1.

Prethodno je šef LFP-a Vincent Labrune tražio oko milijardu funti po sezoni za prava prijenosa. Razgovori s potencijalnim partnerima su vođeni, no The Athletic je izvijestio u listopadu da nije bilo nijedne ponude za dva glavna paketa prijenosa uživo u domaćem prvenstvu za petogodišnje razdoblje između 2025. i 2029.

DAZN i beIN Sports bili su spominjani kao potencijalni kandidati, no nijedna strana nije uspjela postići dogovor.

Odlazak zvijezda udario cijelu ligu

Umjesto toga, prema izvješćima iz Francuske, LFP je istraživao mogućnost udruživanja s Bouyguesom, SFR-om i Orangeom kako bi stvorili novi TV kanal.

Cijena prava navodno je prepolovljena, ali još uvijek nije bilo pomaka. Kylian Mbappe slijedio je Neymara i Lionela Messija u napuštanju lige, a nedostatak prava izravno utječe na klubove u prvoj ligi.

Prema izvješću L'Equipea, Auxerre, Lens, Nantes, Stade Reims, Montpellier, Brest, Le Havre i Angers su svi u opasnosti od bankrota zbog nedostatka financijskih sredstava.

Čak ih ni promet od Lige prvaka ne spašava

Lens je prošle sezone igrao u Ligi prvaka, dok se Brest kvalificirao za najprestižnije europsko klupsko natjecanje nakon što su prošle sezone završili treći.

Situacija s pravima je složena, a sve je počelo kada su prava prodana španjolskom emiteru Mediapro 2018. godine. Canal+ je prije toga bio dugogodišnji dom Ligue 1, ali Mediaproov ugovor je raskinut 2020. zbog financijskih problema.

Ta kompanija više nije u igri za prava prijenosa zbog pravnih sporova s beIN Sportsom. Njihova žalba da izađu iz ugovora o podlicenciranju s beIN-om, koji pripada vlasnicima PSG-a QSI, bila je neuspješna.

Talibani zgrozili izjavama: "Ne priznajemo žene koje će na Olimpijskim igrama nastupiti za Afganistan"

Mladi hrvatski reprezentativac potpisao s klubom iz La Lige na pet godina, dio odštete ide Hajduku

Polufinale Eura dobio sudac poznat po namještanju utakmica: Jedan Englez će biti posebno ogorčen

Standings provided by Sofascore

 

Više o