Nogomet
Nogomet

Derbi svih derbija: Okršaj Dinama i Crvene zvezde lako moguć! Tko je jači i tko bi pobijedio?

Dinamo i Crvena zvezda plasirali su se u Ligu prvaka i moguće je da ih ždrijeb spoji u prvoj fazi natjecanja…

Dinamo Zagreb (Foto:GOL.hr)

Dinamo je s ukupnih 5:0 prošao azerbajdžanski Qarabag u doigravanju za Ligu prvaka i deveti put se plasirao u najelitnije UEFA-ino klupsko natjecanje.

VIDEO Nema mjesta u Dinamu, nema veze: Zagrepčanin odveo klub u Ligu prvaka

Modri će u novom formatu Lige prvaka do vrha napuniti blagajnu. Kada se sve zbroji, nekih 20-25 milijuna eura je minimum, no tridesetak milijuna eura sasvim je dohvatljiva brojka. Sve će ovisiti o rezultatima u prvoj fazi natjecanja. Pobjeda donosi čak 2,1 milijun eura, a remi 0,9.

Puno toga će ovisiti o ždrijebu. Modri će imati po dva suparnika iz svake od četiriju jakosnih skupina. Četiri utakmice igrat će kod kuće, a četiri u gostima. Igrat će se po jedna utakmica sa svakim suparnikom. Dakle, nema uzvrata.

Moguć okršaj Dinama i Crvene zvezde

Dijapazon mogućnosti je prilično je širok. Dakako da nije isto igrate li protiv suparnika iz liga petice ili iz slabijih liga. Primjerice, Dinamo je u trećoj jakosnoj skupini i može izvući klubove poput Crvenu zvezde, Celtica i Young Boysa ili Sportinga, Feyenoorda i PSV-a, a u četvrtoj može naći na slovački Slovan i austrijski Sturm ili Aston Villu i Stuttgart.

Upada u oči da je moguć okršaj hrvatskog i srpskog prvaka. Tko zna, možda je kucnuo trenutak da se u europskim kupovima konačno sastanu Dinamo i Crvena zvezda. Radi se o klubovima koji su nekadašnjoj jugoslavenskoj ligi u neformalnoj navijačko-političkoj komunikaciji slovili za najhrvatskiji i najsrpskiji klub.

Umjesto na Maksimiru završio u Zvezdi pa poručio: "Dajte nam Dinamo u Ligi prvaka"

Uzgred rečeno, ako zanemarimo kuloarske priče i nagađanja, ostaje činjenica da je Dinamo bio jedini klub u najvišim rangovima jugoslavenskog nogometa koji je imao hrvatski grb na svojem klupskom obilježju. S druge strane, Zvezda se ni dan-danas nije odmakla od klasičnih komunističkih obilježja, no pratio ju je glas kao najpopularnijeg i najsrpskijeg kluba. 

Posljednja utakmica Dinama i Crvene zvezde 1991. u Maksimiru

Kako god, pamtimo čuveni okršaj Modrih s Partizanom 1997., no Dinamo se sa Zvezdom još nije sastao otkako je Hrvatska samostalna država. Posljednju natjecateljsku utakmicu Dinamo i Zvezda odigrali su 18. svibnja 1991. u Maksimiru. Bilo je to posljednje prvenstvo Jugoslavije, a Dinamo je pobijedio 3:2. Zvezda je na kraju bila prvak, a Dinamo drugi. Znamo što je uslijedilo.

Dinamo je u HNL-u izrazito dominantan već gotovo dva desetljeća, a Zvezda je također posljednjih godina zagospodarila srpskim nogometom i ostavila Partizanu mrvice.



I Dinamo i Zvezda prvaci su Hrvatske i Srbije u posljednjih sedam sezona. Partizan je posljednjih put bio prvak Srbije 2017., a u Hrvatskoj je Rijeka iste godine prekinula niz zagrebačkih plavih, koji je trajao od 2006., te se ponovno nastavio od 2018. pa sve do današnjih dana. Dinamo je osvojio 18 od posljednjih 19 hrvatskih prvenstava, dok je u Srbiji Zvezda u istom razdoblju bila 11 puta prvak, a Partizan 8 puta.

Tko je jači i tko bi pobijedio?

Tko je u ovom trenutku bolji ili, ako želite, jači – Dinamo ili Zvezda? To je teško reći, ali neki kakav-takav parametar može biti Transfermarkt. Zvezdina momčad je procijenjena na 68 milijuna eura, a Dinamova na 72 milijuna eura. Dakle, po tome su tu negdje.

Naravno, ako bi ih ždrijeb spojio, puno bi ovisilo na čijem bi se stadionu igrala utakmica. Domaćinski teren bio bi poprilična prednost u derbiju svih derbija srpskog i hrvatskog klupskog nogometa.