Nogomet
Nogomet

Novi plan UEFA-e: Prvenstva i Liga prvaka će se završiti, čeka nas najluđe ljeto

Nogometna sezona najvjerojatnije neće biti završena postojećim stanjem.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Uoči sastanka klubova oko nastavka Premierlige, koje zakazano za 3. travnja, engleski mediji istražuju koji su mogući scenariji završetka aktualne nogometne sezone. Dok se iz klubova koji se bore za ostanak u ligi, kao što je West Ham, mogu čuti razmišljanja kako bi dobro bilo ovu sezonu poništiti, teško je da će do toga i doći.

Ono što je sigurno je da će Premierliga suspenziju prvenstva za početak prebaciti s 30. travnja na do 30. svibnja jer se u Engleskoj tek kreće u veću borbu s pandemijom koronavirusa. No ima nešto jače od virusa, a to je novac.

Zvijezda Cityja iskreno priznala: ''Ako prekinu ligu, bilo bi fer Liverpool proglasiti prvakom''

Moderni nogomet pokreće novac od TV prava

Upravo zbog toga većina stručnjaka smatra kako će se prvenstvo sigurno nastaviti, sa ili bez gledatelja. Novac od TV prava pokreće moderni nogomet, baš kao i marketing koji ne postoji bez utakmica na televiziji.

U tom smjeru ide i informacija koju donosi ugledni The Times. UEFA ima novi plan oko dovršenja nogometnih sezona. Prvotni rok koji je UEFA zadala nacionalnim savezima bio je 30. lipnja, no on se po novom planu pomiče dva mjeseca unaprijed.

Ukoliko do toga i dođe, a Times nije tabloid koji će ovakve informacije plasirati bez detaljne provjere, nacionalne lige bi se mogle igrati do kraja kolovoza, a nedugo zatim počela bi nova sezona. Pomicanjem roka UEFA želi spasiti europski nogomet koji će doživjeti težak udarac ukoliko TV kuće otkažu bogate ugovore od TV prava.

Igrači Barcelone pristali na rezanje plaće, Messi javno prozvao "određene" klupske osobe: "Pokušali nas ocrniti"

Igrat će se, ako treba, i u kolovozu

Zato je unatoč cijeloj ovoj velikoj krizi sve izglednije kako bi se za dva do tri mjeseca ipak mogle nastaviti nacionalne lige, negdje prije, a negdje kasnije. Naravno, ukoliko se do tada uspije suzbiti epidemija.

Otkazivanjem sezone došlo bi do nenadoknadivog gubitka koji samo u slučaju Premierlige iznosi nevjerojatnih 750 milijuna funti. Većina klubova, ali i igrača u Premierligi sprema je za nastavak sezone jer znaju da bi njenim otkazivanjem ostali bez svojih budžeta, a time i plaća za igrače.

Svjesni su situacije i u UEFA-i i zato je radna skupina blizu razrade novog detaljnog plana s kojim će se napokon riješiti ova cijela zavrzlama. Posebno nas zanima kako misle riješiti pretkola europskih natjecanja koja se inače igraju tijekom srpnja i kolovoza.

Ponavljamo, sve to ukoliko za koji mjesec zemlje uspiju dobiti glavnu bitku protiv pandemije koronavirusa, što se i očekuje.

Više o