Nogomet
Nogomet

Barcelonin šef otkrio kad bi mogla krenuti Superliga

Superliga bi mogla krenuti sljedeće sezone rekao je prvi čovjek Barcelone Joan Laporta.

Joan Laporta (Foto:Afp)

Predsjednik španjolskog prvoligaša Barcelone Joan Laporta izjavio je u petak u intervjuu za radio RAC1 da bi Superliga, čiji projekt podupiru njegov klub i Real Madrid, mogla "započeti već sljedeće sezone".

"Superliga bi mogla započeti sljedeće sezone, ili 2025./2026. Ako to ne bude slučaj, ponovno ću razmotriti" pitanje, rekao je Laporta.

Evo kada bi Superliga mogla startati i kako će funkcionirati: Spas od Engleza i Premierlige!

Dvanaest klubova predvođenih FC Barcelonom i Real Madridom je 2021. objavilo pokretanje vlastitog privatnog natjecanja s ogromnim komercijalnim potencijalom i ciljem da se natječu s Ligom prvaka, koju organizira UEFA. UEFA je odma, uz potporu FIFA-e, odgovorila prijetnjom buntovnim klubovima sankcijama i izdala pravila kojima je cilj spriječiti stvaranje ovog disidentskog natjecanja.

No, krajem prosinca 2023. Europski sud pravde presudio je da su UEFA-ina pravila u suprotnosti sa zakonom o tržišnom natjecanju. Unatoč ovoj odluci, nastanak Superlige i dalje se čini vrlo hipotetskim, budući da je Europski sud pravde pojasnio da to ne znači da je njezino stvaranje "moralo biti odobreno".

Oglasio se HNS, protive se Superligi: "Čvrsto stojimo uz UEFA-u i europsku nogometnu piramidu"

Za Laportu, međutim, to vjerojatno znači ponovno pokretanje projekta Superlige, iako se čini da velika većina klubova koji su u početku bili za njezino stvaranje sada moraju odustati od toga podržavajući UEFA-u, poput engleskih momčadi.

"Mene činjenica da Englezi nisu u tome čini zadovoljnim", kazao je Laporta. "Baš me briga. Oni ionako već imaju svoju Superligu, odnosno Premier ligu".

"Superliga znači da 'na stol' stavljate klub koji će sudjelovanjem u ovom natjecanju zaraditi najmanje 100 milijuna eura, a da pritom ne mora osvojiti ni Ligu prvaka", nastavio je, nastojeći opisati natjecanje kao "kontinentalnu Superligu" u kojoj bi mogli sudjelovati "Inter, Milan, Napulj, Roma, Barça, Madrid, Marseille, tri portugalske momčadi Sportinga, Benfica i Porto, Ajax, Feyenoord i PSV Eindhoven te Anderlecht i Bruges".

"To čini 16 ili 18 momčadi. Mislim da bi bilo bolje imati 16", zaključio je, podsjetivši da je, "kada je Europski kup klubova prvaka stvoren 1955., vrlo malo momčadi sudjelovalo u njemu i kasnije je postao glavno natjecanje u Europi.