Nogomet
Nogomet

Je li Petković dovoljno "lud" da napusti Dinamo? Sve bi stavio na kocku, pa i vatreni status

Bruno Petković u Dinamu ima plaću i zvjezdani status kakav teško da može dobiti bilo gdje u inozemstvu. Postavlja se pitanje zašto bi onda uopće napuštao Maksimir prije isteka ugovora?

Bruno Petković (Foto:Damir Skomrlj / CROPIX)

Bruno Petković još uvijek nije otišao iz Dinama, a kako stoje stvari, ne čini se pretjerano realnim da će otići ovog ljeta, i to unatoč dugotrajnim spekulacijama da namjerava napustiti Maksimir.

Hajduk nestrpljivo čeka vijesti iz Turske: Uskoro pada odluka koja će odrediti Džekinu budućnost?

Jučer mu je istekla klauzula od 2,5 milijuna, a prije mjesec dana od 2 milijuna eura. Logičan je zaključak: ako nije otišao pod tim olakotnim uvjetima, kako će pod težim? U smislu da Dinamo traži veću odštetu.

Istekla klauzula

Nikad ne reci nikad, u nogometu je sve moguće, ali doista ne zvuči realno da bi Petković otišao sada kada mu je klauzula istekla. Dinamo ga u teoriji može prodati i za manje od 2 milijuna eura, može ga pustiti i besplatno, no to nije baš izgledno.

Iako se po medijima spekuliralo da ga želi nekoliko klubova, maksimirski izvori kažu da službene ponude nije bilo. Dugo se pričalo o Fiorentini i Bologni, spominjali su se i neki grčki klubovi, pa i Saudijci, no sve je to na bazi medijskih spekulacija i pitanje je koliko je to bilo i jest ozbiljno.

Zlatan dečko, a uskoro i Zlatna lopta: Živio je u domu i vozio stari Opel, završio je ekonomiju, a danas je jedan od najboljih na svijetu

Pitanje je i koliko žarko Petković želi napustiti Dinamo i zašto bi to uopće želio? Petković ima jako dobru plaću u Dinamu, najplaćeniji je igrač i najveća zvijezda Modrih. Ako je istina da zarađuje 1,2 milijuna eura godišnje, teško da puno više može dobiti u Fiorentini ili Bologni.

Gdje će Petkoviću biti bolje?

Zašto bi onamo otišao za nešto veću svotu dok još ima za hrvatske prilike bajoslovan ugovor s Dinamom, koji mu istječe sljedećeg ljeta? U Dinamu ima i podjednako bajoslovan status. Najveća je zvijezda i neupitan je prvotimac. U kakvoj god formi bio, teško da može ispasti iz udarnih 11. 

S druge strane, Petković jako dobro zna kako je u Italiji. Okušao se već u tom svijetu i tu za njega nema nepoznanica. Konkurencija je puno žešća, očekivanja također, pogotovo od inozemnih igrača. Ondje mu se vrlo lako može dogoditi da nakon nekoliko lošijih partija završi na klupi. I što je onda napravio?

Dok igra u Dinamu, a nema sumnje da će igrati, bit će i na oku hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. U prijevodu, teško će izgubiti status reprezentativca. Ode li u Italiju i ondje mu ne krene po željama, vrlo se lako može dogoditi da ispadne iz kruga Vatrenih. 

Sljedećeg ljeta bit će slobodan igrač

Petković će u Dinamu najmanje igrati u Europskoj ligi, a imat će i veliku šansu još jednom okusiti Ligu prvaka. Uz sve to, Petković ima još jednu godinu ugovora s Dinamom i sljedeće će sezone biti slobodan igrač. Već nazimu slobodno će moći pregovarati i dogovoriti mogući transfer. Dakle, sljedećeg ljeta moći će otići bez ikakve odštete, a to znači da će možda moći isposlovati veću plaću. Što manja odšteta, to veća plaća. Tako stvari funkcioniraju.

Kada se sve to zna, Petkovićev odlazak u ovom trenutku ne zvuči pretjerano realno, iako je jasno da se sve može okrenuti u sekundi. Jedna dobra ponuda može sve promijeniti, ali takve ponude još nema. Što se kraj priprema i početak sezone sve više približavaju, sve su manje šanse da će je i biti.

Je li dovoljno "lud" da napusti Dinamo?

Ne bi bilo zgodno ni Dinamu da izgubi prvog napadača u cajtnotu prijelaznog roka, a ni potencijalnom klubu da ga dovede bez odrađenih priprema s tim klubom. Naravno da je i to moguće, no biste li se kladili na takvu mogućnost?

Petković je možda flegmatik, možda i nije pretjerano discipliniran, možda je i nepredvidljiv, ali svi kažu da je prilično inteligentan čovjek. Kad se sve zbroji i oduzme, ispada da bi bio podosta "lud" kada bi u ovom trenutku prihvatio da napusti Dinamo i ode u inozemstvo pod malo boljim uvjetima.

Ima li smisla staviti na kocku i zvjezdani status, i status prvotimca, i status reprezentativca, pa i moguće igranje s Dinamom u Ligi prvaka. Gledajući sa strane, nema previše smisla, no nemamo sve informacije i tko zna što se događa iznutra.