Nogomet
Nogomet

Španjolci bijesni zbog sumanutog trošenja Engleza: Iznijeli prijedlog za spas europskog nogometa

La Liga i njezini klubovi promatraju kolike nevjerojatne količine novca troše klubovi iz Premier lige.

La Liga (Foto:Afp)

Malo tko je od ljubitelja europskog nogometa ostao ravnodušan na vijesti o ciframa koje su klubovi iz Premier lige, na čelu s Chelseajem, spiskali u proteklom zimskom prijelaznom roku.

Posebice to vrijedi za sve one koji su u poziciji da im je Premier liga konkurencija, odnosno da se protiv njih bore kako bi uspjeli izvući za sebe veću zaradu od TV prava. U konkretnom slučaju, španjolska La Liga i njezini čelnici s nevjericom su promatrali što se događa na Otoku.

Da sad ne ponavljamo najlukrativnije transfere iznova, dovoljno je reći da je sam Chelsea više potrošio ove zime negoli ukupno 78 klubova iz La Lige, Serie A, Bundeslige i Ligue 1 - zajedno.

Najveći gubitnici prijelaznog roka: Povezivalo ih se s 14 igrača, nisu doveli nikoga

Španjolci su sada odlučili reagirati, žestoko kritizirajući Premier ligu i tvrdeći da "varaju i podvrgavaju se financijskom dopingu nakon zatvaranja siječanjskog prijelaznog roka".

Oglasio se Javier Gomez, generalni direktor La Lige, čovjek koji je u proteklih godinu dana bio prilično tvrdokoran prema Barceloni u situacijama dok se ona mučila s rješavanjem dugovanja i registriranjem novih igrača.

La Liga: Englezi dopingiraju klubove i to je problem

"Hajde da objasnimo što stoji iza onih priča da želja La Lige da ima ekonomsku kontrolu nad španjolskim klubovima dovodi do toga da nam klubovi dovode manje igrača od onih iz Premier lige. Znate što je istina? Stvarnost je takva da mi samo želimo da klubovi troše ono što si mogu priuštiti i što sami stvore vlastitim prihodima", objasnio je Gomez i uputio oštricu mača prema Englezima.

"Što je problem s njima? To što oni, zapravo, dopingiraju klub. Oni ubrizgavaju novac koji klub nije generirao da bi ga potrošio, što dovodi u pitanje održivost kluba ako glavni vlasnik ili dioničar ode. Po našem mišljenju, to je varanje."

Gomez je iznio rješenje koje smatra nužnim:

"To je naša borba, zahtijevamo da UEFA implementira ekonomsku regulativu koja će spriječiti dioničare kluba da ulože više od određenog iznosa i da nadgledaju pridržavaju li se klubovi tog pravila. Jasno, sankcionirajte sve one koji se ne drže tog propisa, nebitno o kojoj se državi ili ligi bude radilo."