Nogomet
Nogomet

Isplivao zanimljiv podatak o Englezima: Otišli sve do finala, ali u ovome su bili lošiji od Vatrenih

Engleska nije prikazala bajnu igru na Europskom prvenstvu.

Harry Kane (Foto:Afp)

Španjolska je pobjedom protiv Engleske (2:1) stigla do četvrtog naslova prvaka Europe u povijesti.

Mnogi smatraju kako je time pravda zadovoljena, momčad koja je prikazala najbolji nogomet na turniru je osvojila Europsko prvenstvo, no što onda reći za Engleze koji imaju fantastične igrače na raspolaganju, no njihova igra je bila sve, samo ne bajna.

Dosta su se mučili protiv reprezentacija koje su kvalitetom ispod njih, tek nakon produžetaka su izbacili Slovake, boljim izvođenjem jedanaesteraca svladali Švicarce, a tek u 91. minuti slomili Nizozemce za plasman u finale.

U svakoj utakmici su visjeli, takoreći bili na rubu ispadanja, no sve su uspjeli prebroditi i proći do finala. Ipak nisu bili uvjerljivi, a to otkriva i podatak koji je isplivao nakon finala Europskog prvenstva.

Englezi su, naime, u xG-u ili očekivanim golovima (6,43) bili lošiji od Hrvatske (7,10).

Što to znači? Pa da pojasnimo, model xG mjeri svaku šansu za postizanje gola, a što je veći xG, to je veća vjerojatnost za postizanje pogotka. Primjerice, ako neka šansa ima 0,2 xG, to znači da će ta šansa rezultirati pogotkom u 20 posto slučajeva.

Na model izračuna utječu razne varijable, na primjer koliko je igrač bio daleko od gola, iz koje je pozicije pucao na vrata, je li pucao nogom ili glavom i još puno, puno toga. 

Nažalost, naši su Vatreni ispali već u grupnoj fazi natjecanja, koštali su nas izgubljeni bodovi u posljednjim minutama susreta, ali po kreiranim šansama su bili bolji od Engleza...

Engleska legenda prozvala Španjolca, pa grdno zažalila: Nakon finala stigao je brutalan odgovor

VIDEO Messijev rollercoaster emocija u finalu Cope: Najveći zamalo u suzama završio reprezentativnu karijeru, evo zašto je plakao

VIDEO Argentina osvojila Copu uz teški kaos na stadionu: Utakmica kasnila više od sat vremena

 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.