Nogomet
Nogomet

Englezima pukao film: Šef sudaca zabranio odlaske u Saudijsku Arabiju, neobjašnjiva pogreška prevagnula

Profesionalno tijelo za suđenje u engleskoj Premier Ligi zabranilo je odlaske svojih sudaca na angažmane u Saudijskoj Arabiji.

Michael Oliver (Foto:Profimedia)

Prema pisanju The Timesa, suci Premier lige više ne smiju dogovarati angažmane na utakmicama s Bliskog istoka, što je nekad bio popularan izvor dodatnih prihoda za vodeće službenike.

Profesionalno tijelo za suđenje (PGMOL) ranije je bilo kritizirano od strane klubova i navijača Premier lige nakon što se otkrilo da su pojedini suci povremeno prihvaćali angažmane u inozemstvu.

Primjerice, Michael Oliver je prošle godine dobio honorar od 3,500 eura i putovao poslovnom klasom kako bi sudio utakmicu između Al-Nassra i Al-Hilala u Saudijskoj Arabiji.

Iako je šef PGMOL-a, Howard Webb, isprva bio opušten oko te situacije, kasnije je odlučeno da će zahtjevi za unosnim poslovima u inozemstvu biti odobreni samo ako postoji razvojna prilika za suce.

Neobjašnjiva prošlosezonska pogreška presudila

Nakon svoje prve utakmice u Saudijskoj Arabiji, Oliver se vratio s kolegama Darrenom Englandom i Danom Cookom kako bi sudio još jednu utakmicu u tamošnjoj ligi. Ovaj su angažman odradili svega nekoliko dana prije nego su obojica napravila veliku VAR pogrešku u utakmici Premier lige.

England i Cook su nakon 16-satnog povratka u London dan kasnije bili na dužnosti VAR-a za utakmicu Liverpoola protiv Tottenhama. U toj utakmici, Luisu Diazu je nepravedno poništen gol, a dvojac je bio oštro kritiziran zbog "značajne" pogreške.

Insajderi iz PGMOL-a ranije su branili svoje suce koji putuju na međunarodne utakmice, tvrdeći da to doprinosi pozitivnom ugledu engleskih sudaca u svijetu.

Ipak, sada je došlo do promjene stava te se trenutno ne očekuje da će engleski suci suditi luksuzne utakmice u inozemstvu u dogledno vrijeme.

Turski mediji očarani učinkom Livakovića na vratima Fenera: "Mourinho moli za njega"

VIDEO Nikola Vlašić upisao lijepu asistenciju za Torino u Serie A

Bio beskućnik prije samo pet godina, a danas je postao zvijezda: Teška životna priča heroja s Otoka