Nogomet
Nogomet

Hajduk se uplašio što će Gattuso ispaliti, sapunaju li mu dasku!? Monty Python na Poljudu, sve je na strani Dinama, ali…

Dinamu sve ide na ruku, Hajduku malo što ili ništa. Međutim, derbi je uvijek derbi i sve je moguće. Igrači na travnjaku imaju zadnju riječ…

Gennaro Gattuso (Foto:Damir Krajac / CROPIX)

U predvečerje najvećeg hrvatskog derbija gotovo je sve na strani Dinama. Modri igraju na domaćem terenu, nisu izgubili pola godine, imaju bodovnu prednost i objektivno kvalitetniju momčad, ali i puno bolju atmosferu u klubu i oko njega. Realno, maksimirske perspektive znatno su blještavije nego poljudske.

Ivan Perišić seli se u Zagreb i vraća u HNL?

Dok na Poljudu igra Cirkus Kolorado, u Maksimiru je na programu idilična postava s pastoralnim motivima. Dinamo čeka Liga prvaka i tridesetak milijuna eura, a Hajduk muči teška besparica i potraga za novim sportskim direktorom, a možda i trenerom.

Kada se sve zbroji i oduzme, ne čudi što domaće kladionice vide Dinamo velikim favoritom. Koeficijenti sve govore; na Dinamovu pobjedu vrti se oko 1,65, a na trijumf Hajduka 4,50. Sve rečeno i izraženo u brojkama.

Sve je na strani Dinama, ali...

Dakle, sve je na strani Dinama, no nogomet je čudna biljka i u derbiju se nikad ne zna. Odmah mi na pamet padne 1986. i Dinamova pobjeda od 4:0 usred Poljuda. Situacija je u mnogim elementima bila slična, Hajduk je bio veliki favorit, a na kraju je Dinamo do nogu potukao najvećeg rivala.

Doduše, takvih šokantnih situacija u povijesti najvećeg hrvatskog derbija nije bilo bogzna koliko, pogotovo ne posljednjih desetak godina. Prošle sezone Hajduk je iznenadio Dinamo na otvaranju prvenstva, no kompletna atmosfera u taboru Bilih u tom je trenutku bila osjetno bolja.

Cirkus u Hajduku čudi samo naivne navijače: Tko povlači konce i ima korist!? Slučaj Perišić najbolje sve govori

Ipak, Dinamo je vodio 1:0 i imao jedanaesterac koji Petković nije realizirao, a na kraju je Hajduk preokrenuo i pobijedio. S obzirom na razvoj utakmice i činjenicu da je Dinamo slavio nekoliko dana prije u Superkupu, to je ipak bilo poprilično iznenađenje.

Sapunaju li Gattusu dasku?

Gennaro Gattuso bio je u teškoj situaciji i prije smjene Nikole Kalinića, a kamoli nakon nje. Kada Uprava smijeni čovjeka koji je doveo nekog trenera, onda je jasno da se taj isti trener mora duboko zamisliti.

Jesu li čelnici Hajduka namjerno gurnuli talijanskog trenera u nemoguću situaciju ili su se stvari samo tako poklopile uoči derbija, teško je precizno procijeniti. Predsjednik Hajduka Ivan Bilić kaže da nikada nije dobar tajming za takve smjene, no to zvuči kao teška floskula.

Možda se sve samo poklopilo, stihija i cirkus na Poljudu nisu neka novina, no teško je pronaći pozitivnu logiku i reći da je sve skupa neka namjerna šok-terapija kako bi se motivirala momčad i trener.

Monty Python na Poljudu

Ako ćemo iskreno, logičnije je utvrditi da je Gattuso ciljano gurnut u nezavidnu situaciju kako bi ga se lakše bacilo niz stepenice. Priprema terena za otkaz zvuči puno smislenije. Čitaj: smanjenje apetita za odštetu.

No logika i Hajduk ne idu baš skupa tko zna koliko godina, tako da je teško donositi neke definitivne zaključke. Na Poljudu je sve moguće, u to smo se uvjerili bezbroj puta, pa je teško nešto reći sa sigurnošću. Čemu, zašto i kako znaju samo oni koji povlače konce. Izravno ili iz sjene, kako hoćete.

Simptomatično je da je otkazana današnja trenerova press-konferencija s objašnjenjem da je momčadi potreban mir. Zvuči montipajtonovski opravdavati se traženjem mira u trenutku kada je Uprava svojim potezima prouzročila najveći mogući nemir.

Činjenica jest da je presica prije svake prvenstvene utakmice neobavezna, ali rijetko se događalo da ne ide uživo i da se medijima šalje samo snimljeni materijal, pogotovo prije najvećeg hrvatskog derbija.

Hajduk se uplašio što će trener ispaliti!?

Očito je da su se u Hajduku uplašili što bi trener pričao i kako bi se snašao pred novinarskim pitanjima o aktualnom stanju. Vidjeli smo da predsjednik Bilić nije baš najbolje reagirao na neka sočnija pitanja, a tko zna što bi sve Gattuso ispalio.

Izaći će pred novinare nakon utakmice u Zagrebu, to mora, ako u Hajduku ne pronađu neku izliku. Tada će sigurno biti pitanja o svemu, a onda ćemo vidjeti. Kako će to sve izgledati, puno će ovisiti o polučenom rezultatu u derbiju. Eventualna pobjeda ili barem remi sigurno bi dao drukčiji ton cijeloj priči.

Kako god, u taborima dvaju najvećih hrvatskih klubova dijametralno je suprotna situacija gotovo u svemu. Dinamu sve ide na ruku, Hajduku malo što ili ništa. Međutim, derbi je uvijek derbi i sve je moguće. Igrači na travnjaku imaju zadnju riječ.