Nogomet
Nogomet

Nada za Šibenik protiv Hajduka: Evo tko je sve ispao iz lige i osvojio Kup, najpoznatiji slučaj u Engleskoj

Hajduk je veliki favorit protiv Šibenika u finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, koji se igra od 19 sati na Rujevici…

Marko Livaja protiv Šibenika (Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Osvojili Kup i ispali iz lige. Pa, i nije to tako rijedak slučaj kako možda na prvu izgleda. Događa se, ne svake sezone, ali dogodi se. Ako zavire u bližu i dalju povijest, Šibenčani će pronaći nadu.

Legenda ispričala bizarnu šalu o Modriću: "Dok je Luka sjedio na WC-u..."

Argentinski Tigre osvojio je Kup i ispao iz elitne lige 2019. Godinu prije Tosno je osvojio ruski Kup i ispao iz lige. Zürichu je to uspjelo 2016. u Švicarskoj.

Wigan jedini u Engleskoj

Jedan od poznatijih slučajeva dogodio se u Engleskoj. Wigan je 2013. osvojio FA Kup i ispao iz Premierlige. To je jedini slučaj u dugoj povijesti engleskog nogometa. Da ironija bude veća, Wigan je pobijedio Manchester City, klub koji je u posljednjih deset godina vlada engleskim nogometom.

Doduše, Norwich City ispao je iz lige 1985. i osvojio Liga kup. Birmingham Cityju isto je uspjelo 2011. Ali Liga kup nije FA kup, nije ista težina.

Ivan Leko o finalu Kupa: "Sigurno neće igrati, ima težu ozljedu. Nismo vježbali penale"

Kaiserslautern je 1996. osvojio njemački Kup i ispao iz Bundeslige. Palmeiras je 2012. osvojio brazilski Kup i ispao iz tamošnje elitne lige, i to sa samo 34 boda iz 38 utakmica.

"Ako smo pobijedili Dinamo u polufinalu, zašto ne bismo i Hajduk u finalu", ponavljaju papagajski u Šibeniku.

Pobjeda protiv Dinama već ofucana parola

To je u principu istina, ali kada istu parolu ponovite nekoliko puta i svaki put promašite, onda postaje ofucana. Koliko su puta u Šibeniku to isticali u završnici borbe za ostanak i na kraju su opet izgubili?

Galama i puke verbalne eskapade nisu dovoljne. Potrebno je nešto i odigrati, a Šibenčani se nakon te iznenađujuće pobjede nad Dinamom nisu proslavili. Izgubili su sedam utakmica i pobijedili samo jednu. Ne treba veća sugestija o stanju forme šibenske momčadi.

"U finalu smo, najbitnije je da dobro odigramo. Ovo u prvenstvu je prošlo, gledamo pozitivno. Proteklog vikenda bili smo depresivni, ali mislim da je ekipa spremna i da igrači znaju što moraju odraditi. Mislim da to možemo. Jedna je utakmica, to je izazov. Iako nismo favoriti, svi će reći da je 90:10 za Hajduk, ali želimo iskoristiti tih deset posto šansi", poručio je trener Šibenika Damir Čanadi, koji u završnici prvenstva nije baš uspješno kormilario Šibenikom.

Hajduk veliki favorit

Možda će u finalu Kupa biti bolje sreće. Kupske utakmice znaju ponuditi iznenađenja, pa i najveća, ali u finalima su ipak rjeđa. U jednoj utakmici sve je moguće, no to je jedna od rijetkih slamki za koju se Šibenčani trenutačno mogu uhvatiti.

Važna obavijest za navijače Hajduka i Šibenika, ali i građane Rijeke: Kako do Rujevice?

Ispali su iz lige iako su imali golemu bodovnu prednost pred Goricom. Jasno je da taj neuspjeh utječe na opći moral. Stanje njihova duha moglo se opipati u posljednjim ligaškim utakmicama. Osjećalo se i vidjelo da je atmosfera na Šubićevcu narušena. Hoće li Šibenčani naći snage da skupe glave i zaborave barem nakratko na sve probleme? Moguće, ali nije izvjesno.

Koeficijenti na kladionicama jasno govore tko je favorit. Pobjeda Hajduka u 90 minuta plaća se s 1,45, dok je na Šibenik 8. Da će Hajduk osvojiti, ovako ili onako, samo je 1,20.

Splićani ušli u formu, ali i Leko ima problema

Lekin Hajduk u završnici sezone ušao je u formu, posebice obrana. Splićani nisu primili pogodak već 554 minute. Bilježe tri pobjede u nizu, u posljednjih šest utakmica upisali su četiri pobjede i dva remija. Posljednji poraz pretrpjeli su na Rujevici protiv Rijeke sredinom travnja.

No i Leko ima svojih problema. To su prije svega ozljede središnjih braniča - Chidozieja Awaziema i Tonija Borevkovića.

"Borevković neće igrati, on ima težu ozljedu, a za Awaziema nismo sigurni. Naša je kvaliteta momčadska igra. Tko god bude igrao, igra se utakmica 11 na 11. Najbitnije je kako će momčad reagirati", u najavi finala kazao je strateg splitskog kluba.

Kada igraju Hajduk i Šibenik, na tribinama je redovito vrelo ozračje, a još se finale igra u Rijeci. Valjda nećemo gledati vatrene ulice, nadajmo se da će organizacija biti primjerena i da će se navijači ponašati primjereno; i jedni, i drugi, a i treći.