Nogomet
Nogomet

Dinamova pobjeda bučno se slavila u Salzburgu: Komične scene, sreća i ponos Hrvata

U Salzburgu se nije spavalo do ranih jutarnjih sati...

Miro i Elen Maria (Foto:Privatna arhiva)

Dinamovu pobjedu u Salzburgu proslavili smo do sitnih sati.

U blizini našeg hotela uspjeli smo naći bar koji radi do 2 sata iza ponoći, a poslije toga zaključaju se vrata i dovrše runde. Mogu i dvije-tri, bitno da je račun već otkucan. Zgodna fora.

Izlazak je potajice na stražnja vrata. U njemu se skuplja šarolika ekipa.

Ispred ulaza sudarili smo se s dobro nakresanim tipovima, koji su teturali niz stepenice i nešto mrmljali, a kada smo ušli za nos nas je ugrizao gadan vonj.

Kao da je netko otvorio bačvu pokvarenog vina. Iza šanka vesela ekipa svirala je klavir i glasno pjevala. Scena kao iz Mućki kada Delboy i Rodney ulete na putnu kod Kobilje glave. Bizarno i komično.

Naručili smo runde i započeli skandiranje Modrima uz takt dlanova.. Austrijanci su nas samo gledali i smijuljili se. Znali su o čemu se radi, ali nije bilo komentara i upadica.

"Pravi navijači u Salzburgu ionako navijaju za Austriju", dobacio nam je jedan od gostiju i nazdravio.

Za šankom nam se pridružila još jedna ekipa iz zagrebačke Dubrave. Komentiralo se i slavilo. Tekli su potoci piva. Oko tri morali smo izaći i ostala je još opcija da pokušamo recepcionara u našem hotelu nagovoriti da nam otvori šank i narudžbe zapiše na sobe.

"Vi ste Hrvati? Slavite pobjedu u Ligi prvaka? Onda može", smilovao nam se ljubazni Marc, Gambijac koji već godinama živi i radi u Salzburgu.

"I mi u Gambiji volimo proslaviti pobjede, ali ja već neko vrijeme ne pijem alkohol. Odlučio sam reći dosta", nasmiješio se i odbio našu ponudu da ga počastimo s rundom, no čašicu razgovora nije.

Nije previše iznenađen Salzburgovim porazom.

"Baš su loši ove sezone, nabija ih tko stigne. Prodali su sve dobre igrače, a kupili sumnjivu robu", pričao nam je Marc i ponudio da nam donese tople kroasane koje je kuhinja pripremala za doručak.

Ponuda koja se u sitne sate ne odbija. Objeručke smo je prihvatili. Marc nas je spasio jer su želuci već bili dobrano isprani.

Dojam je da su se Austrijanci nadali pobjedi, ali i da nisu bili baš uvjereni da će se to dogoditi. Čim je Dinamo poveo i kada je Salzburgu isključen vratar, neki su se počeli dizati sa sjedalica. Nakon drugog gola već je počelo masovno napuštanje tribina. Austrijske kolege samo su odmahivale rukom kada smo ih pitali što kažu na igru Bikova.

Na stadionu smo susreli jednog hrvatskog prijatelja koji već dugo s obitelji živi u široj okolici Salzburga, a pasionirani je ljubitelj nogometa i navijač Dinama.

"Mislim da će prije ili kasnije dobiti otkaz i trener i sportski direktor Salzburga. Otkad im je Christoph Freund otišao u Bayern, nastalo je rasulo. Sve su prodali što valja, a ništa pametno kupili", kazao nam je Miro, koji je na utakmicu došao u pratnji 13-godišnje kćeri Elene Marije.

Elen Maria (Foto: Privatna arhiva)

Oboje su bili ognjeni Dinamov zastavom i nasmiješeni od uha do uha.

"Vatrena je navijačica Dinama. Kao i tata, srce kameno", smijući se kazao nam je Miro, koji je podrijetlom iz Hercegovine, okolica Čapljine, a odrastao je u Vinkovcima i znamo se iz školskih dana.

"Živimo 80 km od Salzburga u jednom malom turističkom mjestu. Radim u nogometnom centru na održavanju terena. Bolji su od Salzburgovih, dolaze nam na pripreme brojni veliki klubovi", priča nam Miro i kaže da će bučno proslaviti pobjedu.

"Oženjen sam za Austrijanku i okružen Austrijancima. Mast ću im vaditi pet dana, ha, ha, ha... Moram im vratiti za torturu koju sam prošao nakon onog debakla u Münchenu. Bio sam i na toj utakmici i nisam se poslije baš osjećao dobro. Stoga mi je ova pobjeda popravila godinu, baš me je razveselila. Sad imamo šansu proći u drugi krug. Ako budem ikako mogao, ići ću i u Bratislavu", kazao je Miro i sa simpatičnom Elen Marijom digao stisnutu šaku u znak pobjede.

Gdje god da ste se okrenuli mogli su se vidjeti osmijesi i zadovoljstvo Dinamovih navijača u Salzburgu. Na benzinskim crpkama najviše se slavilo. Burno, ali dostojanstveno. Nismo zamijetili nikakve probleme, kamoli nerede. Samo velika sreća i ponos.

Novak Đoković objavom rastužio milijune fanova širom svijeta

Velika policijska akcija u Madridu: Zbog Modrićeva suigrača uhićena četvorica

Frizer se nije mogao suzdržati kad je vidio izraze lica svojih mušterija