Nogomet
Nogomet

Dinamo odbio golemu ponudu, Talijani šokirani: Evo koliko Zajec traži za Baturinu i neće da čuje za manje

Čelnici Dinama mogu biti više nego zadovoljni razvojem situacije na početku sezone, a gol.hr saznaje koliko je Fiorentina ponudila za Martina Baturinu, a koliko Modri traže za svoju mladu zvijezdu…

Martin Baturina (Foto:Tomislav Kristo / CROPIX)

U Maksimiru trljaju ruke tako da im iz dlanova sijevaju iskre. Početak sezone nije mogao biti bolji. Nakon plasmana u financijski najizdašniju Ligu prvaka ikada, čelnici Dinama mogu se malo opustiti. U škrabicu će kapnuti najmanje 25 milijuna, a zarada bi vrlo lako mogla otići na više od 30 milijuna eura.

VIDEO Procurila snimka obračuna Torcide i Kohorte: Jedna osoba završila u bolnici

Prilikom preuzimanja vlasti na prvim demokratskim izborima čelnici Dinama najavili su odgovornije i održivije poslovanje. Obećanje nije bilo ludo radovanje. Promptnim smanjenjem troškova, dakle djelom, pokazali su da misle ozbiljno.

U Maksimiru trljaju ruke i smanjuju troškove

Prvotimcima nisu smanjenje plaće, no prodajom ili raskidom ugovora s igračima na koje se ne računa već je ušteđeno više od dva i pol milijuna eura. Troškovi plaća su smanjeni s 19,7 na 17,1 milijun eura. Lakše se diše i zbog toga što su s plaće skinuta dva bivša trenera – Ante Čačić i Igor Bišćan, pa je sada jedini na platnoj listi aktualni trener Sergej Jakirović, što je konačno posve normalna situacija.

U isto vrijeme produljeni su ugovori s dva igrača koja su se pokazala ključna na početku sezone – vratarom Ivanom Nevistićem i napadačem Sandrom Kulenovićem. Forma obojice igrača razlog je velikog zadovoljstva Modrih.

Dinamo podijelio veliku vijest s navijačima: Uskoro pada rekord star više od 40 godina?

Nevistić brani odlično i postao je istinski oslonac momčadi. Bez pouzdanog i sigurnog vratara nema dobre momčadi. Od vratara se gradi kralježnica momčadi. Kulenović je ostao u Maksimiru iako je imao vrlo dobru ponudu Bristol Cityja. Pokazalo se da su Modri pogodili što su ga zadržali. Kule je eksplodirao u pravom trenutku, sada čak kuca i na vrata Vatrenih. Dolazak Marka Pjace već se višestruko isplatio s dvama golovima protiv Qarabaga u doigravanju za Ligu prvaka. Da ostane samo na tome, dovoljno je.

Zna se tko upravlja i donosi odluke

Napravljene su i bitne korekcije s ugovorima mladih igrača. Puko debitiranje za Dinamo više ne jamči desetke tisuća eura. Jasno je da takvi potezi razno-raznim agentima nisu dobro sjeli, no interes kluba, a ne privatni interes, konačno je u Plavim salonima na prvom mjestu. Sređena je komunikacija s agentima i stvari su postavljene na svoje mjesto.

Jasno je poslana poruka tko vodi klub, tko je na vlasti u Maksimiru, a tko se bavim menadžerskim poslom i svojim klijentima. Agenti su normalna i neizbježna pojava u nogometu, klubovi trebaju s njima surađivati jer gotovo svi igrači imaju svoje agente, ali ne može se dopustiti da utječu na donošenje klupskih odluka. One moraju prije svega biti u interesu kluba, a tek onda svih ostalih.

Poznata točna satnica Dinamovih utakmica u Ligi prvaka

Sve skupa bitno je utjecalo i na dovođenje novih igrača. Ako pogledate koliko je uloženo, a koja je kvaliteta i potencijal pristigli igrači, lako se može zamijeti da se pomno pazilo u što se ulaže novac. Još je rano za donošenje nekih dugoročnijih zaključaka, ali dojam je da je odnos cijene i kvalitete jako povoljan za hrvatskog prvaka.

Odbijena golema ponuda Fiorentine za Baturinu

Možda se neće svi pokazati nekim velikim pojačanjima, ali samo jedan će biti dovoljan da se ostvari višestruka zarada. Na taj način stvorili su se preduvjeti da iskusni predsjednik Velimir Zajec i njegovi najbliži suradnici povuku državničke poteze i ne zinu na prve lukrativnije ponude za Petra Sučića i posebice Martina Baturinu.

Comova ponuda za Sučića bila je fantastična, kada se uzme u obzir njegova mladost i činjenica da još nije postao ni standardni prvotimac Dinama, a kamoli Vatrenih. U nogometu se nikad ne zna, možda Modri više nikada neće dobiti takvu ponudu za Sučića, Como je nudio nekih 9 milijuna eura, a Dinamo je podigao letvicu na 10 i Talijani su odustali, no na taj je način poslana poruku nogometnom svijetu da Dinamo ne prodaje lako svoje talente i da se inozemni klubovi moraju dobro pripremiti ako žele tržiti u Maksimiru.

Ovo je fantastičan transfer: Za koliko je Hajduk prodao Sahitija, a Rijeka Ivanovića…

Ista politika vođena je prilikom Fiorentininog napada na Martina Baturinu. Kako saznajem, Talijani su poslali službenu ponudu od 15 fiksnih milijuna eura + 5 milijuna u bonusima + 10 posto od sljedećeg transfera. Prema mojim saznanjima, Fiorentina je ponudila Baturini čak 3,5 milijuna eura plaću.

Zajec odbio Talijane i traži fiksnih 24 milijuna eura + bonus + postotak od daljenje prodaje 

Ponudu Leeds Uniteda, koja je čak bila financijski izdašnija, u Maksimiru nisu ni razmatrali. Ni igrač, a ni maksimirski klub. Jednostavno, Baturina želi nastaviti karijeru u klubu koji se bori za vrh svojih liga i ima realne šanse nastupati u Ligi prvaka. Leeds je u ovom trenutku daleko od tog statusa.

Kada su Modri odbili posljednju ponudu Fiorentine, saznajem da su se šokirani Talijani javili i usmeno zatražili da čelnici Dinama sami kažu koliku odštetu žele za Baturinu kako bi preskočili cjenkanje i promislili žele li to platiti.

Kako saznajem iz maksimirskih izvora, predsjednik Zajec podigao je letvicu na 24 milijuna eura. To je početna fiksna brojka ispod koje ne želi ni razgovarati. Na to treba dodati bonuse i postotak od daljnje prodaje. U Dinamu imaju jake karte u rukama. Modri će igrati u Ligi prvaka, a Baturina i Sučić u narednom razdoblju trebali bi postati standardni hrvatski reprezentativci, možda i prvotimci. Baturina je, realno, vrlo blizu takvog razvoja događaja, a ni Sučić nije daleko.

Baturina i Sučić će dobiti povećanje plaće

U prijevodu, to znači da će im cijena samo rasti. Iskusni Zajec i poduzetni sportski direktor Marić jako dobro znaju da je to win – win situacija te da ne treba žuriti s njihovom prodajom. Ima vremena i dovoljno financijske duljine, i za ostvarenje sportskog rezultata, i za povećanje plaće, a naposljetku i za lukrativnu prodaju. Rizik nije velik, stoga su u Dinamu odlučili odbiti ponude i zadržati još neko vrijeme i Baturinu i Sučića te će im uskoro bitno povećati plaću kako bi i oni bili zadovoljni što su ostali u Maksimiru.

Velika je šansa da se takva politika višestruko isplati na kraju balade. Poneki će igrač možda otići za manji iznos nego što se moglo zaraditi ovog ljeta, možda tako bude sa Sučićem, ali zato će se za druge dobiti puno više. Bitno je da hrpa bude veća kada se podvuče crta.

U Maksimiru su najavili da žele smanjiti rizik poslovanja i da im je namjera postupno dovesti potrošnju i prihode u realne okvire, da se ne ovisi toliko o prodaji igrača i rezultatima u Europi, odnosno da se što više povećaju prihodi iz manje riskantnih izvora kao što su sponzorstva, fan-shop, ulaznice i članarine… Informacije govore da Dinamo na svim razinama zarađuje više, a da u isto vrijeme smanjuje troškove pametnijim poslovanjem.

Pametna politika: zarada raste na svim razinama, a troškovi se smanjuju

Eto, danas je objavljena vijest da je Dinamo dostigao broju od 40 tisuća članova. Tako se primakao rekordnoj brojci iz 1982., a kako stvari stoje, za nekoliko mjeseci će je debelo prešišati i prijeći 50 tisuća. Osim toga, čuvanjem najvećih talenata čuva se i kvaliteta momčadi, a samo na taj način može se ostvariti dobar rezultat u Europi. A dobar rezultat donosi još veću zaradu. Potencijalna zarada u Ligi prvaka ima gotovo neslućene obrise ako Dinamo uspije izboriti samo razigravanje za osminu finala.

Zna se koliko se plaćaju pobjede i remiji u Ligi prvaka, no puno je veća potencijalna zarada na podizanju cijene igračima. Dobar rezultat u Ligi prvaka podići će cijenu baš svakom igraču Dinama, pa čak i onima koji će sjediti na klupi ili su tek pred ulaskom u prvu momčad.

Iako Dinamovi uspjesi u Ligi prvaka za konkurenciju u HNL-u znače da će jako teško u dogledno vrijeme skinuti Modre s trona, od svega će ipak imati koristi. Dinamov plasman u Ligu prvaka donijet će hrvatskim prvoligašima po 1,1 milijuna eura, a budući da će Dinamo napuniti blagajnu, moći će se nadati da će Modri možda kupiti ponekog njihovog igrača za vrlo solidnu cijenu.

Klubovi iz HNL-a imat će koristi od Dinamovih uspjeha

Hajduk vjerojatno neće htjeti prodavati svoje igrače Dinamu, ali Rijeka i neki drugi HNL klubovi rado će poslovati s Modrima ako ponuda bude prava. Dinamovi uspjesi puno znače za hrvatski ligaški koeficijenti.

Modri su jedini koji ga čuvaju, svi ostali su odavno upali u duboku rupu i tko zna kada će se iz nje iščupati. Iako se još do prije dvije-tri godine trubilo s raznih adresa o nikad jačem HNL-u, to je bila teška tlapnja i obmana, u najmanju ruku samozavaravanje. To je već tada bilo jasno, o tome sam kritički pisao na vrijeme te često bio na udaru zbog svoji stavova, koji nisu bili nimalo katastrofični nego realni.

Dinamo zasad pokriva sve probleme HNL-a, ali jasno je da neće biti dobro ako se i ostali konačno ne trgu i ne počnu pridonositi. Logična će posljedica biti sve veći nedostatak kvalitetne supstance, i za najveće hrvatske klubove, ali i za reprezentaciju. I za Dinamo je samo prividno dobro da tako suvereno dominira hrvatskim prvenstvom i da nema pravu konkurenciju. Ako se ovako nastavi, doći će dan kada više u HNL-u neće biti pojačanja za Modre.

HNL opasno zaronio: Mora se poboljšati rad s mladima i povećati kvaliteta lige

Taj trenutak još nije došao, još uvijek postoje pojedinci u drugim klubovima koji bi dobro došli Modrima, ali broj takvih igrača rapidno pada i pitanje je što će biti za nekoliko godina ako se konkurencija u HNL-u ne trgne te ako se nešto ne napravi na boljem radu s mladima i na podizanju ukupne kvalitete domaće lige.