Nogomet
Nogomet

Chelsea je imao najlakši raspored u početku i nisu ga iskoristili: Sada slijedi pakao

Chelsea se nalazi na 14. mjestu Premier lige s pet osvojenih bodova u šest odigranih kola.

Mauricio Pochettino (Foto:Afp)

Raspored u prvih šest kola za Chelsea je izgledao vrlo obećavajuće. Mlada momčad s puna prinova u svom sastavu u prvom kolu kod kuće je dočekala Liverpool protiv kojeg su uz vrlo dobru igru ostali i neporaženi. Potom je slijedio West Ham, Luton, Nottingham Forest, Bournemouth i Aston Villa.

Epilog ovog dobrog rasporeda je skromnih pet bodova. West Ham je bio bolji, iako je od 67. minute imao igrača manje. Luton nije razina Premier liga, ali i s njima se Chelsea mučio u prvom poluvremenu da bi naposlijetku pobijedio 3:0.

VIDEO Bjeličin Trabzonspor do 70. minute vodio 2:0, a onda je uslijedio šok

Nottingham Forest, koji je prošle sezone završio na 16. mjestu uzeo je sva tri boda sa Stamford Bridgea. Bournemouth je izdržao sve nalete i odigrao utakmicu bez golova, dok je Villa s minimalnih 0:1 bila bolja od Plavaca.

Problem zabijanja golova i dalje traje

U svakoj od ovih utakmica Chelsea je kreirao šanse, ali niti u jednoj ih nije realizirao. Iako bi se trend promašivanja silom prilika trebao promijeniti, on nije ovdje samo ove sezone. Još za vrijeme Tuchelovog mandata Chelsea je promašivao velike prilike u nevjerojatnoj mjeri, ali tada je obrana bila stabilna, a na golu je bio Mendy koji je igrao u životnoj formi.

Promašaji su posla koštali i Pottera. Njegov posjed s kojim je kontrolirao utakmicu bio je na trenutke dosadan i bezidejan, ali i za vrijeme njegovog vođenja napadači Chelseaja jednostavno nisu mogli zabiti. Isto se nastavilo i kada je Lampard preuzeo klupu.

Drama i žestoke svađe iza kulisa Maksimira: Kako je Mamić pokušao srušiti kvorum i igra li dvostruku igru s Barišićem?

Stoga, broj dodira u protivničkom šesnaestercu, udarci na gol i u okvir gola, famozni xG ne znače pretjerano puno. Istina, Chelsea je po svim navedenim stavkama u samom vrhu, ali prošlost nas uči da to ne znači gotovo ništa jer već godinama u napadu Chelsea nema igrača koji može zabijati u kontinuitetu.

Čudne odluke trenera

Utakmica protiv Aston Ville dobar je primjer svega što u Chelseaju ne štima. Počevši od same postave gdje se Pochettino odlučio na lijevog beka staviti Colwilla. Mladi engleski reprezentativac sjajan je s loptom u nogama i to je potvrdio na posudbi u Brightonu prošle sezone.

Jedina, i vrlo bitna, razlika je što je tamo igrao središnjeg obrambenog u liniji s tri stopera, a ne beka kao kod Pochettina. Colwill zasigurno nije polivalentan kao Gvardiol te je njegov doprinos u napadu praktički zanemariv.

U formaciji s dva zadnja vezna Pochettino je očito odlučio igrati s Gallagherom i Caicedom. Taj duo bi u teoriji trebao dobro funkcionirati jer su im kvalitete komplementarne, ali protivnici su vrlo brzo shvatili kako oni ne mogu funkcionirati pod pritiskom. 15 izgubljenih lopti protiv Aston Ville samo dodatno potvrđuju rečeno.

Gledatelji Dnevnika Nove TV izjasnili se o Livaji, pogledajte podržavaju li njegov povratak u reprezentaciju

Argentinski stručnjak kontinuitet je dao Mudryku. Ukrajinac koji je postao predmet ismijavanja jer još uvijek nije zabio gol bio je protiv Bournemoutha i Aston Ville vrlo raspoložen te je čak i priredio veliku priliku za Jacksona u vrhu napada. No, Senegalac to nije znao iskoristiti kao i vrlo često ove sezone.

Kada bi pogledali njegovu statistiku pomislili bi ga je riječ o nekom obrambenom igraču ili veznjaku zaduženom za razbijanje protivničkih napada. U šest kola zabio je samo Lutonu, a to je i jedina utakmica u kojoj nije dobio žuti karton. Zbog akumuliranih pet žutih kartona Jackson je je suspendiran za sljedeću utakmicu.

Argentincu raspored ne ide na ruku

Dublje seciranje trenerskih poteza pokazuje i da Poch ne zna promijeniti smjer utakmice jednom kada prvotni plan propadne. Njegove izmjene su šablonske, što ne bi bio problem da su igrači koji ulaze spremni promijeniti ritam i tijek susreta.

Najčešće je riječ o promjenama igrača poziciju za poziciju, osim u slučaju Chilwella. Njega Pochettino vidi kao krilnog napadača, iako on to nikada u svojoj karijeri nije igrao.

Klub koji je naviknut na pobjede i trofeje neće još dugo imati strpljenja s argentinskim trenerom. U periodu kada je mogao napraviti barem kakvu-takvu zaleđinu i u lakšim utakmicama skupiti bodove, Pochettino je to prokockao.

VIDEO Mislili ste da Chelsea ne može gore? Gol kojim su poraženi od Aston Ville uvjerit će vas u suprotno

Doduše, niti suvlasnik Behdad Eghbali mu ne pomaže svojim konstantnim ulascima u svlačionicu nakon poraza. U maniri Zdravka Mamića, kada je bio na vrhuncu vlasti, Iranac je već razvio naviku iznošenja svog mišljenja pred igračima čime nepobitno narušava autoritet treneru.

Loši rezultati uskoro će morati stati ukoliko Pochettino želi zadržati svoj posao, no to će biti teže učiniti nego reći. Nakon reprezentativne pauze u listopadu Chelseaju slijedi pakleni raspored. Arsenal, Tottenham, Manchester City, Newcastle, Brighton i Manchester United momčadi su s kojima će se Plavci susresti u nešto više od mjesec dana.

Kako sada stvari stoje, pitanje je hoće li uopće sve te utakmice Pochettino i voditi Chelsea.