Nogomet
Nogomet

Bjelica grmi na suce, francuski braniči kobni za Dinamo: Čarobna transformacija Modrih!

Dvije kobne pogreške skupo su stajale Dinamo, ali Modri su odigrali utakmicu za pamćenje i osvjetlali obraz nakon havarije u Muenchenu…

Igrači Dinama u razgovoru sa sucem (Foto:Marko Lukunic/Pixsell)

Šteta, velika šteta. Dinamo je odigrao veliku utakmicu protiv Monaca na kišom okupanom Maksimiru i zaslužio je pobjedu. Na kraju samo remi. Kažem samo jer Dinamo je vodio 2:0 i imao utakmicu u rukama, no Monaco je uspio izjednačiti u završnici.

Dvije kobne pogreške skupo su stajale Modre. Prvo Nevistić, a onda Bernauer. Francuz je i kod prvog gola zasmetao Nevistiću, pa se može reći da je sukrivac.
Ostaje velika žal jer Modri su bili tako blizu velikog trijumfa, no mogu biti ponosni kako su odigrali protiv favoriziranog suparnika. Bod je ipak značajan ulov. Kada se glave malo ohlade, ipak će remi biti shvaćen kao uspjeh, pogotovo nakon havarije na Allianz Areni i krize u koju su Modri upali.

Francuski novinar bio dobar prognozer

Kolega iz L'Equipea Emery Taisne na kraju se pokazao kao dobar prognozer. Na press-konferenciji dan uoči utakmice upitao sam ga: Je li Dinamo u očima francuskih novinara autsajder, budući da je Monaco u odličnoj formi i niže pobjede. Pobijedio je čak i Barcelonu.

"To je istina, u jakom dobrom su trendu, forma je odlična, ali svi skupa smo oprezni. To je nogomet, ne bih se iznenadio da sutra bude remi", kazao nam je novinar Taisne, s kojim sam popričao i nakon utakmice.

"Nisam pilio naopako, doista sam tako mislio. Bila je prognoza da će padati jaka kiša, a Monacovi igrači ne vole baš takvo vrijeme. Nisi navikli igrati na kišom natopljenom travnjaku. Osim toga, pretpostavljao sam da će se Dinamo zatvoriti, a Monaco ne igra baš dobro protiv postavljene obrane. Teren je bio težak za neku pas igru, mislim da je to išlo u korist Dinama, ali uvjeti su bili jednaki za obje momčadi. Dinamo je realno bio bliži pobjedi, no mislim da remi nije nezaslužen."

Suđenje izazvalo dosta reakcija

Svatko vidi krajnji rezultat iz svoje vizure. Jednako kao i suđenje. Nenad Bjelica je bio prilično ironičan na press-konferenciji poslije utakmice kada su ga pitali o nekim sudačkim odlukama, posebice o onoj spornoj situaciji s Petkovićem. Očito je da nije zadovoljan suđenjem, najblaže rečeno. Zapravo je puno točnije reći da je grmio na suce. S druge strane, Adi Huetter nije imao previše primjedbi. Nitko nije začuđen.

Kako god, sad možemo reći – šok-terapija u potpunosti je uspjela. Dapače, debelo su nadmašena očekivanja. Nenad Bjelica uspio je u rekordnom roku ne samo osoviti Modre na noge nego i zamalo napraviti sportski podvig, da na kažemo čudo.

Čarobna transformacija Modrih, u nekoliko dana iz ružnog minhenskog pačeta u prelijepog maksimirskog labuda, i to na Bjeličin način. Kao i onomad protiv Atalante, Bjelica je pribjegao igri s trojicom stopera, ali taktički ipak drukčije.

Dinamo nije nasrnuo, pametno se postavio, stao je u blok i pozvao Kneževe da vode igru, što im baš ne leži. I oni vole igrati na kontre, imaju fizičku moć i hitrinu, no kombinatorika im nije jača stana.

Baturina odigrao veliku utakmicu

Iako su igrali s pet braniča, Modri nisu igrali bunker, svaki puta kada bi osvojili loptu krenuli bi naprijed i pokušavali ugroziti protivnička vrata. Baturina je odigrao veliku utakmicu i pokazao da ima neslućeni potencijal. Petković mu je bio odmah uz bok. Odigrao je doista odlično. Isto tako i Sučić, koji je također postigao fenomenalan gol. Ma, gotovo cijela momčad je bila na visokoj razini. Kažem gotovo jer su se ipak dogodile te dvije kobne pogreške.

Dinamova tranzicija funkcionirala je odlično. Monaco jest vodio igru u prvom dijelu, ali nije bio bolji. Početkom drugog poluvremena Modri su čak preuzeli inicijativu i bili jako blizu da postignu drugi pogodak. U tim trenucima Kneževi su visjeli kao luster, Dinamo je redao napade i bio je puno opasniji od gostiju, koji su izgledali zbunjeno i dosta konfuzno. Valjda nisu očekivali da će ih Dinamo napasti.

Kada je Dinamo poveo 2:0, a s obzirom na događanja na travnjaku, činilo se da Dinamo to neće ispustiti iz ruku. No Dinamo ne bi bio Dinamo da ipak nešto ne uprska. Ona opjevana utakmica sa Šahtarom mnogima je pala na pamet. Vrlo sličan razvoj događaja i sličan rasplet. Modre su skupo stajali kiksevi francuskih braniča u obje utakmice.

Ali to je nogomet, to je Dinamo. Samo Dinamo može režirati takve preokrete. Dvije nevjerojatne priče, svaka na svoj način, u razmaku od samo dva tjedna. Jedna šokantno negativna, druga čudesno pozitivna.

Gdje je kraj ovom Dinamu u Ligi prvaka? Ne usuđujem se prognozirati, ali partija protiv Monaca sugerira da ova momčad Dinama ima što reći u najelitnijem natjecanju. Nije svaki protivnik Bayern, nije svako gostovanje na Allianz Areni.

Realno, ovakav Dinamo može pobijediti i Salzburg, i Celtic, i Slovan, ali može i izgubiti. Modri su nepredvidljivi poput engleskog vremena, no imaju dovoljno kvalitete da se nose s nabrojanima klubovima. To je utakmica s Monacom jasno pokazala.

FOTO Ponoćna objava Dinama oduševila navijače: "Tko bi rekao..."

Bjelica ironično o suđenju: "Baturina bi vrijedio 100 milijuna eura da igra za Benficu ili Porto"

Josip Mišić: "Mi smo jedan mali klub kojem ovo mogu napraviti"

Standings provided by Sofascore