Nogomet
Nogomet

Igrač Man Cityja optužen za rasizam, Pep ga brani: "Kazna bi bila pogreška"

Guardiola je stao u obranu svog igrača koji se našao na udaru zbog sporne objave na Twitteru.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Igrač Manchester Cityja Bernardo Silva našao se na udaru zbog tvita o suigraču Benjaminu Mendyju, koji je dio javnosti protumačio kao rasistički, a na Cityjevu adresu stiglo je i pismo Saveza.

Silva je objavio Mendyjevu fotografiju iz djetinjstva i usporedio ga s maskotom španjolske čokoladice Conguitos, čiji je zaštitni lik zamišljen kao maleni Kongoanac, zbog čega se taj proizvod i ranije nalazio pod optužbama za rasizam.

Silva se pravdao da se radi samo o zafrkanciji s prijateljem s kojim je zajedno igrao još u Monacu, ali na kraju je ipak izbrisao spornu objavu. ''Čovjek se ovih dana više ne može ni šaliti s prijateljima'', napisao je kasnije.

Dobra i loša vijest iz Madrida: Modrić i Dalić pod velikim pritiskom, nameće se opcija za Mađarsku i Wales

Nije pomoglo ni što je sam Mendy ispod objave komentirao ''1:0 za tebe'' uz emotickone smijeha. Organizacija Kick It Out, koja se bavi borbom protiv rasizma u nogometu, kritizirala je Silvu i pozvala Savez na akciju.

Guardiola brani Silvu: "Oni su kao braća"

''Rasistički stereotipi nisu prihvatljivi ni kao šala, šokirani smo da netko tko je uzor milijunima ne shvaća diskrimantornu prirodu svoje poruke", napisali su.

O svemu se oglasio i Pep Guardiola, koji je stao na stranu svog igrača.

"Postoje mnoge situacije i s bijelcima koji bi ličili na crtane likove. Mendyjev odgovor je jasan, oni se cijelo vrijeme zezaju", rekao je.

Nokautirani borac probudio se misleći da je pobijedio: Slavio po ringu, komentatori prasnuli u smijeh

"Bernardo je jedan od najdražih ljudi koje sam upoznao u životu. Govori četiri ili pet jezika, to najbolje pokazuje koliko je otvorena uma. Mendy je njegov ponajbolji prijatelj, kao brat mu je. Uzeo je Mendyjevu fotografiju i usporedio je s poprilično sličnim crtanim likom", dodao je.

"Ako Savez želi razgovarati sa Silvom, on će biti otvoren za razgovor, ali prvo morate znati o kakvoj se osobi radi. Ako mu se išta dogodi, bit će to pogreška jer Bernardo je iznimna osoba. Nema to veze s bojom kože ili nacionalnošću", zaključio je Pep.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.