Nogomet
Nogomet

Barca spiskala silne milijune i mora prodavati: Dugačka lista za odstrel

Barcelona je samo u posljednjih godinu dana u velikom kupoprodajnom minusu...

Momčad Barcelone (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Barcelona je prošlog ljeta prodala Neymara PSG-u za rekordna 222 milijuna eura, a otad je potrošila na nova pojačanja fiksnih 384,7 milijuna eura plus 90 varijabilnih.

Barca je time izbila na drugo mjesto po potrošnji računajući isto razdoblje. Manchester City jedini je potrošio veću svotu, i to samo 2,3 milijuna eura više. Blizu su još samo PSG, koji je potrošio 373, te Liverpool s 350 milijuna eura.

Barcelona je dovela sedam igrača; Paulinha (40 milijuna eura), Dembelea (105+40), Yerryja Minu (11,8), Coutinha (120+40), Arthura (31+9), Lengleta (35,9) i naposljetku Malcoma (41+1). Posljednja trojica stigla su ovog ljeta, a ukupno su stajali Barcu 107,9 milijuna eura.

Malcom slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Od nabrojanih igrača Barcelonu je u međuvremenu dosta iznenađujuće napustio Paulinho, koji je otišao na posudbu s mogućnosti otkupa u Guangzhou Evergrande, kineski klub iz kojeg je došao u Barcelonu. Ako se Kinezi odluče otkupiti Paulinha, to će ih stajati 50 milijuna eura.

Barcelona u velikom minusu

Zasad je u blagajnu Katalonaca pored Neymarovih 222 milijuna eura sjelo od prodaje igrača još mizernih 22,5 milijuna eura; od Deulofeua 13, Mascherana 5,5 i Tella 4 milijuna. Dakle, ukupno 244,5 milijuna, što znači da je Barcelona u kupoprodajnom minusu u zadnjih godinu dana najmanje 140,2 milijuna eura.

Cifra će biti i veća jer će jedan dio od 90 varijabilnih milijuna zacijelo biti ispunjen i isplaćen. Kad bi se u računicu ubacilo duže razdoblje, minus bi bio još puno veći jer su Katalonci mnogo kupovali i uglavnom promašivali.

Luis Suarez, Ousmane Dembele, Lionel Messi i Andre Gomes (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kada se to ima u vidu, postaje jasnije zašto je Barcelona pustila Paulinha na posudbu i zapravo ga se želi riješiti kako bi smanjila minus u transfernoj bilanci. Na crnoj listi Katalonaca još su najmanje šestorica igrača, najčešće se spominju André Gomes, Cillessen, Rafinha, Aleix Vidal, Yerry Mina i Munir El Haddadi, a lako je moguće i još neki, jer će od navedenih teško biti velike koristi u smislu zarađenih milijuna.

Lista za odstrel

Barcelona se nada da će utržiti dodatnih 105-106 milijuna eura, čime bi zaokružila cifru od prodaje igrača u posljednjih godina dana na oko 350 milijuna eura te bi na taj način dobrim dijelom pokrila transferne rashode i prihode.

Slavlje Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

To je plan, ali realizacija i nije baš tako jednostavna. Naime, Barcelona se u posljednje dvije-tri godine nakrcala igračima koji se nisu pokazali pojačanjima, a na koje je potrošila goleme iznose. Kako takve igrače dobro prodati?

Kako stvari stoje, Barcelona će na prodaji igrača u posljednjih godinu dana zaraditi samo na Neymaru i Paulinhu, dok će svi ostali najvjerojatnije otići ili su već otišli za manji iznos nego što su došli.

Brojni promašaji

Najveći minus bez sumnje će napraviti Portugalac Andre Gomes, za kojeg je Barcelona prema nekim informacijama isplatila Valenciji između 40 i 50 milijuna eura, računajući fiksnu odštetu i kasnije bonuse.

Philippe Coutinho (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako svaka roba ima svoga kupca ili, ako hoćete da se našalimo, dok je Engleza i Kineza, bit će i džempera, teško da Barcelona za Portugalca može dobiti čak i približnu svotu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da zasad i najskuplji eksponati nisu igrama opravdali golema ulaganja, to se prije svih misli na Dembelea, kupoprodajna politika Barcelone teško može dobiti prolaznu ocjenu, najblaže rečeno.

To se najbolje vidi po igračima koji praktički nisu ni kročili na travnjak Camp Noua, a već su na listi za odstrel. To je najbolji pokazatelj konfuzije u sportskoj politici katalonskog diva.

Messi na klupi Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Rad Uprave kritizirale su i neke bivše zvijezde Barcelone, a među njima i legenda katalonskog kluba Xavi Hernandez, koji smatra da se Barca posljednjih godina uspavala te da loš rad s mladim igračima iz vlastitog pogona pokušava kompenzirati kupovinom inozemnih zvijezda.

Podbačaj u Ligi prvaka

Nezadovoljstvo kadrovskom politikom iskazivao je i Lionel Messi, najveća zvijezda Barcelone. Osvajanjem naslova španjolskog prvaka prošle sezone jednim su dijelom prekriveni spomenuti problemi, no Barca je već treću godinu zaredom ispala u četvrtfinalu Lige prvaka, što se smatra teškim podbačajem.

Stoga je priča o uspjehu ili neuspjehu vrlo varljiva. U tom kontekstu predstojeća sezona dat će odgovor na mnoga pitanja.