FIGHT!
FIGHT!

Evo zašto Šapini nije priznat udarac na kraju druge runde, trener bijesni na suce

Ivan Šapina za dlaku je propustio ulazak u olimpijsko taekwondo finale.

Ivan Šapina i Arian Salimi (Foto:Tom Dubravec / Cropix)

Vrlo težak meč nalazi se iza Ivane Šapine, polufinalni na Olimpijskim igrama u Parizu, u kojem je tijesno doživio poraz od Ariana Salimija iz Irana.

Šapina je uzeo prvu rundu protiv 20-godišnjeg Iranca, a onda je u drugoj vodio do pet i pol sekundi prije kraja, kad je pogođen u glavu.

Mnogi traže objašnjenje odluke

Preokrenuo je tada Salimi, da bi Šapina s 1.7 sekundi do kraja runde pogodio udarac u glavu. Hrvatski kut za početak je reagirao kartonom, no onda je taj karton odbijen.

U hrvatskom prijenosu nije dobro objašnjenje situacija, a zapravo se radi o pravilima.

Naime, Ivanu udarac nije priznat jer se uhvatio za protivnikovo rame i time si, prema mišljenju suca, pomogao u udarcu. Zbog tog hvatanja zaradio je i negativni bod, čime je Iranac pobjegao na 9:7.

Njegov trener Dejan Mesarov tako je odustao od prigovora, odnosno on mu ne bi bio priznat i izgubio bi karton. Naime, udarac nije mogao biti priznat jer je izveden nakon ilegalne radnje zbog koja je Šapina kažnjen spomenutim bodom za protivnika.

Trener Mesarov smatra da su pokradeni

Ipak, Mesarov se nije pomirio s takvom odlukom.

"Htio sam tražiti udarac u glavu zadnje dvije sekunde, što je i napravio, on mu je dao opomenu za držanje. Nisam to mogao tražiti zbog toga što je dao opomenu za držanje. Ubio nas je, ubio nas je sudac zadnje dvije sekunde", rekao je Mesarev, dodatno objasnivši:

"Nikada suce ne spominjem niti se na njih vadim, uvijek tražim greške što smo radili da možemo popraviti, da možemo biti bolji i napredovati, ali ovo je klasična, čista krađa. Nebitno otkud je sudac, od toliko borbi… U svakoj ima takvih situacija barem deset, nisam još vidio na natjecanju da je netko zbog toga skidao bodove."

Ivana od 20 sati i 21 minutu čeka borba za brončanu medalje te se prije svega potrebno smiriti i u taj meč ući kao da se ništa nije dogodilo prije toga.

  Gattuso demantirao kako je hladnjak stradao radi Perišića: Netko drugi ga je razljutio

Kovačić i Gvardiol slave prvi trofej sezone, United pao nakon kaznenih udaraca

Zlatni olimpijac priznao pobjedu bolesti uoči finala OI: "Za mene je sve gotovo..."