Košarka
Košarka

Najtrofejniji njemački klub na Zadar Basketball Tournamentu

Njemačka Alba Berlin najnoviji je potvrđeni sudionik ovogodišnjeg Zadar Basketball Tournamenta koji će se od 18. do 21. rujna održati u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Najtrofejniji njemački klub ponovno se natječe u Euroligi te će najjači europski pripremni turnir biti najbolja provjera za izazove u nadolazećoj sezoni. Zadarski turnir ove godine ima drukčiji koncept te će se umjesto dosadašnjih šest za titulu najboljeg natjecati četiri kluba.

Alba Berlin u samo 30 godina djelovanja osvojila je čak osam prvenstava, devet kupova i tri njemačka superkupa, što ju čini najuspješnijim domaćim klubom. Berlinski klub u prosjeku ima čak 10.000 svojih navijača na domaćim tribinama, što ga čini jednim od najpraćenijih klubova u Europi, dok je po broju članova najveći klub u Njemačkoj. Treba izdvojiti da je Alba 2014. pobijedila NBA momčad San Antonio Spursa i time se upisala u elitno društvo od sedam europskih klubova koji su bili bolji od nekog kluba iz najjače lige svijeta.

Alba se u Euroligu ove godine kvalificirala drugim mjestom u nacionalnom prvenstvu, a istu poziciju ostvarila je i u Eurokupu. Čvrstu i discipliniranu momčad s klupe predvodi iskusni Španjolac Aito Garcia Reneses, koji je u bogatoj karijeri osvojio čak 19 trofeja. Igračku karijeru započeo je u Estudiantesu, a nastavio u Barceloni. Upravo je s katalonskim klubom kao trener osvojio čak devet naslova prvaka Španjolske.

Alba Berlin uz Anadolu Efes i KK Zadar pridružila se popisu sudionika ovogodišnjeg ZDBT-a. Turnir organizira zadarska tvrtka S-Event, a uz ljubitelje košarke iz cijelog svijeta, šesto izdanje pratit će i brojni međunarodni skauti. Turnir će pratiti brojne popratne aktivnosti koje su proteklih godina privlačile pažnju domaćih i stranih medija te svijeta košarke.

Nogometna ikona odlazi u mirovinu: Bio je najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali vrijeme je za kraj