Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uživaj, legendo!

Nogometna ikona odlazi u mirovinu: Bio je najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali vrijeme je za kraj

Više od 20 godina trajala je jedna velika igračka karijera koja se sad približila svome kraju.

Galerija Diego Forlan (Foto: AFP)

U 41. godini života legendarni Diego Forlan odlučio je reći zbogom aktivnom igranju nogometa, odlazi u igračku mirovinu.

"Odlučio sam prestati profesionalno igrati nogomet", izjavio je nogometaš koji trenutačno igra za Kitchee SC, klub iz Hong Konga.

"Nedavno su mi opet ponudili da još igram, a ja sam tražio izgovore, no nisam više kompetitivan i to je postalo preteško", kazao je Forlan.

Njegova velika karijera započela je prije više od 20 godina, 1997. godine u Independienteu. Taj argentinski klub doveo ga je 1994. iz urugvajskog Danubija, kad je imao 15 godina.

Ferguson ga doveo u Europu

Početkom 2002. Sir Alex Ferguson doveo ga je u Manchester United, ali se na Old Traffordu nije dugo zadržao niti je demonstrirao svoju klasu. Poslije dvije godine uslijedio je odlazak u Villarreal i u Španjolskoj je pronašao sebe, prvo u redovima Žute podmornice, a zatim i u dresu Atletico Madrida.

Jednu je sezonu odigrao i za Inter, prije negoli je, kad je već prešao 30., krenuo na svojevrsni put oko svijeta: igrao je u Brazilu (Internacional), Japanu (Cerezo Osaka), Urugvaju (Penarol), Indiji (Mumbai City) i naposljetku u Hong Kongu, gdje i završava igračku karijeru.

Od klupskih postignuća izdvajamo osvajanje engleske Premierlige s Manchester United 2003. i FA Cup 2004. te osvajanje Europske Lige s Atletico Madridom 2010.

Prvo ime SP-a 2010.

Najveći pečat nogometu Forlan je ipak dao u reprezentaciji Urugvaja. Tijekom 12 godina igranja (2002. – 2014.) nastupio je za selekciju svoje domovine 112 puta i postigao 36 golova.

Na Svjetskom prvenstvu koje se 2010. igralo u Južnoafričkoj Republici Forlan je proglašen najboljim igračem natjecanja. Urugvaj je došao do polufinala i na koncu završio na četvrtom mjestu, a Forlan je u taj uspjeh ugradio pet golova i jednu asistenciju.

On, Thomas Müller, Wesley Sneijder i David Villa postigli su po pet pogodaka, ali je titula najboljeg strijelca pripala Nijemcu zbog toga što je imao najviše asistencija.

Iduće godine stigao je i veliki trofej s reprezentacijom – Copa America. Urugvaj je otišao do kraja eliminiravši u nokaut-fazi domaćina Argentinu, u polufinalu Peru i u finalu svladavši Paragvaj. Zabio je dva gola na toj Copi, ali oba kad je bilo najvažnije – u finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider