Košarka
Košarka

Legendarni američki košarkaš po kojem su nazvali dvoranu nije volio Hrvate: "Mislim da ne bismo trebali biti prijatelji"

Pistol Pete Maravich bio je legenda košarke u SAD-u, a zbog djeda Srbina nije volio Hrvate, ispričala je još jedna košarkaška legenda koja vuče podrijetlo s ovih prostora.

Pete Maravich asembley centre (Foto:Profimedia)

Legendarni američki košarkaš koji je obilježio NBA ligu sedamdesetih i osamdesetih Pete Maravich jedan je od najpoznatijih Balkanaca u SAD-u. Po njemu je nazvana dvorana sveučilišta LSU u američkoj saveznoj državi Luisiani, a ona je dom jednoj od najboljih ekipa na toj razini na sjeveru američkog kontinenta koja se zove Pete Maravich asembley centar.

U njoj igraju nekadašnje sveučilišne prvakinje u ženskoj košarci, a sve u spomen na legendu tog sporta. Priča njegove obitelji započela je kad je njegov djed iz Srbije preselio u SAD.

Kako smo spomenuli, Pete je karijeru započeo na sveučilištu LSU, na kojem je njegov otac, Petar Press Maravich bio trener, a "Pistol Pete“ izgradio svoje ime.

Već na prvoj utakmici ubacio je 50 poena te dodao 11 asistencija i toliko skokova.

Njegove trikove krao Larry Bird

Ubrzo je otišao u NBA, kao treći pick prve runde drafta uzeli su ga Atlanta Hawksi i postao prepoznatljiv zbog svoje iznimne kreativnosti, sjajnog driblinga i bio inovator ovog sporta.

Kasnije je igrao za New Orleans, današnji Utah Jazz, a zadnja NBA momčad bili su mu Boston Celticsi. Njegove trikove navodno je kopirao i legendarni Larry Bird.

Nažalost, karijeru je prekinuo zbog ozljeda sa samo 32, a preminuo je od srčanog udara s 40.

Nije volio Hrvate

Legendarni trener Houston Rocketsa Rudy Tomljanovich koji je odrastao u obitelji hrvatskih korijena jednom prilikom je ispričao zanimljivu anegdotu.

"Što si ti, Srbin ili Hrvat“, upitao ga je Maravich kad je prepoznao balkansko prezime, a ovaj mu odgovorio:

"Mislim da sam Hrvat“, odgovorio je, a Maravich uzvratio:

"Onda mislim da nas dvojica ne smijemo biti prijatelji, odgovorio je Maravich na prvu loptu, ali kasnije je popustio i ipak podijelio koju riječ s Tomljanovichem.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Procurio užasan razlog zbog kojeg Barceloninoj zvijezdi s 21 godinom prijeti najgori scenarij

Direktor Crvene zvezde uvrijedio Dinamo? Ne smatra ga velikim klubom

VIDEO Japanku u Tokiju upitali što sluša, a kad je izvadila slušalice, stiglo iznenađenje: Obožava hrvatsku legendu!

Više o