Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Postava Hrvatske za Poljsku: Upadaju dinamovci, što je s Gvardiolom i treba li mu Perišić?

Hrvatska u utorak protiv Poljske u Varšavi igra možda i ključnu utakmicu u skupini Lige nacija…

Joško Gvardiol (Foto:Ranko Suvar / CROPIX)

Hrvatska u 4. kolu Lige nacija stiže u Varšavu sa šest bodova na kontu. Vatreni su uspješno apsolvirali Škotsku u Maksimiru, s malo sreće upisali su tijesnu pobjedu (2:1) i sutra će protiv Poljske loviti nova tri boda s kojima bi zacementirali drugo mjesto u skupini.

Gubili 19:0 pa prekinuli utakmicu u 70. minuti: "Deset nogometaša je kolabiralo, jedanaestog nisu mogli naći"

Izbornik Zlatko Dalić nakon utakmice sa Škotima bio je neobično loše raspoložen. Ne sjećamo se da je ikada emitirao takvo razočaranje nakon upisane pobjede. Hrvatska protiv Škota nije odigrala na razini kao protiv Poljske u Osijeku, to jest činjenica, ali nije bilo ni tako loše. Dojam je da je izbornik ipak malo odglumio u stilu Ćire Blaževića kako bi galvanizirao redove Vatrenih uoči ključnog gostovanja.

Dalićeva galvanizacija

Čini se da je procijenio kako je potrebna dodatna homogenizacija uoči okršaja s od Škotske ipak nešto kvalitetnijim Poljacima. Teško je reći hoće li u Varšavi biti dovoljna razina igre prikazana protiv Škota za pozitivan rezultat. Kažem pozitivan jer bi i bod bio zadovoljavajući ulov. Dakako da bi eventualni poraz sve zakomplicirao i u mnogome otežao put do drugog kruga natjecanja.

Izbornik je na najavio da će biti promjena u odnosu na utakmicu sa Škotskom. To je očekivano i logično, mora se malo osvježiti momčad, no ostaje otvorenim što će mijenjati? Sustav gotovo sigurno neće, nema razloga jer su u novoj formaciji upisane dvije pobjede i ne treba coprati. Čini se da izbornik neće dirati zadnju liniju.

Bivši nogometaš otkrio da ima još dvije do šest godina života: Ovo su simptomi te bolesti

U bliskoj prošlosti znao je napraviti promjene i to se nije pokazalo presretnim rješenjem. Osim toga, novi sustav s trojicom stopera u zadnjoj liniji mora se još uigravati kako bi se pohvatali svi mehanizmi, stoga ne bi bilo baš uputno mijenjati jednog od triju stopera sada kada se očekuje standardizacija.

Možda bi Dalić nešto i zavrtio da su Ćaleta-Car ili Šutalo odigrali kao Joško Gvardiol, koji je bio prilično nesiguran, dosta je griješio i bio ispod svoje uobičajene razine, iako se mora reći da je s lijepom dijagonalom prema asistentu Perišiću sudjelovao u akciji za prvi gol.

Kako Gvardiola bolje iskoristiti?

Gvardiol ima poseban status kod Dalića, praktički je nezamjenjiv i prilično je jasno da ga iz prvih 11 ne može izbaciti jedna lošija partija. Logično je očekivati da će podignuti razinu i odigrati puno bolje u Varšavi. Dvije loše utakmice zaradom bile bi previše za njega.

E, sad, drugo je pitanje kako bi se Gvardiol mogao još bolje pozicionirati i iskoristiti. Lako je reći kako bi Hrvatska trebala više sličiti Manchester Cityju da bi Gvardiol u dresu Vatrenih demonstrirao partije koje pruža kod Građana.

Evo koliko će Klopp zarađivati na novom poslu: Austrijski gigant odriješio je kesu

To je posebna tema koja iziskuje širi elaborat. Uostalom, nije li Pep Guardiola nedavno stišao euforiju engleskih medija oko Gvardiola rekavši da ima i neke nedostatke, posebice kada mora zaustavljati protivnike na širokom prostoru, a upravo je to bio problem protiv Škota. Ben Doak radio mu je dosta problema.

Dojam je da City puno više koristi njegov ofenzivni potencijal, dok mu Građani u obrani uspješno skrivaju nedostatke. U Vatrenima to očito malo teže ide zbog nekih objektivnih i subjektivnih razloga. Kako god, Gvardiol je svjetska klasa i Dalićev neupitni starter. Tu nema mrdanja.

Upadaju dinamovci

Ako su Ćaleta-Car i Šutalo bili na zadovoljavajućoj razini, u svakom slučaju bolji od Gvardiola, onda se može zaključiti da u zadnjem redu neće biti promjena. Naravno, nije to sigurno jer Dalić uvijek može ubaciti Erlića, no zbog svega rečenog prije bismo rekli da neće biti promjena.

U sredini i možda u napadu moglo bi doći do većih promjena. Neuvjerljivog Marija Pašalića mogao bi zamijeniti Petar Sučić, a Luku Sučića poduzetniji i pokretljiviji Martin Baturina, koji je ostavio vrlo dobar dojam nakon što je ušao u drugom dijelu. U Maksimiru će sigurno biti vrlo zadovoljni ako talentirani dinamovci krenu od prve minute. Čujemo da u Plavom salonima nisu bili baš presretni kada su vidjeli da u Maksimiru protiv Škota nema nijednog dinamovca u prvih 11.

Da je Luki Sučiću priznat onaj fantastični pogodak, koji je poništen zbog sumnjivog zaleđa i jer je glavni sudac brzopleto prekinuo akciju, dojam o njegovoj igri jamačno bi bio puno drukčiji. Ovako ostaje činjenica da je kardinalno pogriješio kod gola Škota te da je izgledao nekako ispuhano i izmoždeno, te da nije bio na razini na kojoj smo ga očekivali nakon dobrih partija u Real Sociedadu.

Perišić je na desnoj bočnoj strani bio dosta dobar i sada ostaje otvorenim hoće li izbornik ustrajati s tom idejom da ga stavlja desno ili će se protiv Poljaka vratiti na lijevu stranu? Sve ovisi o tome koliko je izbornik bio zadovoljan Sosinom igrom. Sosa je bio solidan, ali lijeva je strana dosta visjela u defenzivnoj fazi igre.

Perišić se vraća na lijevu stranu zbog Gvardiola!?

Bit će bitna procjena je li to bilo tako više zbog Gvardiola ili Sose. Rekosmo da Gvardiol nije izgledao dobro, pa se izbornik možda odluči vratiti Perišića na lijevu stranu kako bi pojačao taj blok i podigao Gvardiola. Suradnja između njih dvojice na lijevoj strani nekoć je bila forte Vatrenih. Ako Perišić ode lijevo, desno bi mogao upasti Jakić ili Pjaca.

Matanović je dobio prednost u odnosu na Budimira protiv Škotske i opravdao je očekivanje izbornika. Napravio je ono što se najviše očekuje od centarfora – postigao je pogodak. To mu je prvijenac u dresu Vatrenih. Pogodak je postigao i Kramarić, neupitni član udarne postave. Kada oba napadača postignu golove i tako pokažu da su ušli u golgetersku formu, reklo bi se da ih nema smisla mijenjati.

Uz sve to, Matanović je vrlo dobro odigrao protiv Poljske u Osijeku, nedostajao je samo gol da mu predstavu ocijenimo s odličnom ocjenom. U najavi utakmice sa Škotskom bilo je upitno tko će startati u vršku napada. Prije okupljanja favorit je bio Budimir zbog forme u klubu, a i informacije s treninga govorile su da Budimir djeluje rastrčanije i svježije od Matanovića.

Matanović, Budimir ili možda Petković

Zbog toga sam pretpostavljao da bi Budimir moga na kraju dobiti prednost protiv Škotske, iako je Matanović uigravan s udarnom postavom. Sada stižu informacije da bi moglo biti obratno i da bi Budimir mogao krenuti od prve minute.

Dalić se protiv Škota na kraju odlučio za postavu koju je uigravao na treninzima, ali nije to uvijek slučaj, ponekad zna promijeniti odluku s obzirom na ostavljeni dojam forme. Tko zna, možda to na kraju bude Petković, koji je protiv Poljske u prvoj utakmici bio u paru s Matanovićem. Ima još vremena, vidjet ćemo hoće li se pojaviti kakve informacije s terena, pa ćemo svi skupa biti pametniji.

Moguća postava Vatrenih:

Livaković – Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol – Jakić, Modrić, Petar Sučić, Perišić – Baturina – Kramarić, Matanović (Budimir, Petković)