Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Partija života legendi za ludo slavlje Hrvata i rekordnu zaradu dama noći

Hrvatska reprezentacija odigrala je jednu od najboljih utakmica u svojoj povijesti na Euru 2008. protiv Njemačke u drugom kolu natjecanja po skupinama.

Darijo Srna i Ivica Olić (Foto:Afp)

Drugu utakmicu na Euru Hrvatska igra protiv Albanije u Hamburgu i lako bi mogla biti ključna. Naime, iskustvo nam govori da u sustavu natjecanja s 24 reprezentacije gotovo sigurno prolazi dalje momčad koja osvoji minimalno četiri boda.

Dakle, jedna pobjeda i jedan remi bit će 99 posto dovoljni barem za treće mjesto, a znamo da četiri najbolje plasirane reprezentacije iz šest skupina prolaze u drugu fazu natjecanja.

Hipotetski i praktički gledajući, posve je logično zaključiti da će Hrvatska lakše doći do pobjede protiv Albanije, koja je autsajder u skupini, nego protiv Španjolske i Italije, jednih od favorita ne samo skupine već i cijelog turnira. Naravno da to ne mora tako završiti, jasno je da se karte mogu posve drukčije zamiješati, ali može se reći da su to realne kalkulacije.

Hrvatska u Njemačkoj po sedmi put nastupa na završnom turniru najboljih europskih reprezentacija. Na prijašnjim europskim prvenstvima odigrala je neke čuvene utakmice u drugom kolu natjecanja po skupinama.

Hrvatska - Njemačka 2:1 (12. lipnja 2008. skupina EP-a - Klagenfurt) (Srna 24, Olić 62 / Podolski 79)

Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj uvjetno možemo nazvati začetkom stvaranja Modrićeve generacije. Novi izbornik Slaven Bilić u kvalifikacijama je pomladio momčad nakon odlaska Zlatka Kranjčara i umirovljenja nekih važnih igrača, poput Dade Prše.

I onda se pričalo o nedostatku talentiranih mladih igrača, a Bilić je svježu krv pronašao u redovima mlade reprezentacije koju je trenirao prije preuzimanja seniorske vrste. Modrić, Eduardo i Ćorluka postali su nove zvijezde Dinama i hrvatskog nogometa, a Ivan Rakitić u međuvremenu je pronađen u Švicarskoj.

Vatreni su senzacionalno osvojili prvo mjesto u skupini ispred favoriziranih Engleza i tada vrlo jakih Rusa. Slavlje Hrvata usred Londona i turobne slike Engleza s Wembleyja obišli su svijet nekoliko puta.

Povijesno rušenje Engleza i začetak stvaranja Modrićeve generacije

Zbog pobjeda nad Engleskom Hrvatska je na Euro stigla kao pritajeni favorit. Bila je dark horse turnira, no još uvijek nije bilo jasno koliko doista može jer su ključni igrači još uvijek bili relativno neiskusni za europsku scenu, a i na turnir je došla bez glavnog napadača Eduarda, koji je pretrpio tešku ozljedu igrajući za Arsenal i nije mogao nastupiti na Euru. Dapače, ugrožena mu je karijera jer mu je notorni Martin Taylor krvnički slomio nogu. 

Hrvatska je u prvom kolu svladala domaćina Austriju ne baš dojmljivom igrom, ali najvažnija je bila pobjeda na otvorenju turnira. U drugom kolu Modrićeve Vatrene čekao je najizazovniji test - Njemačka. Stari suparnik koji je snivao osvetu za poraz u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1998.

Slatko iščekivanje okršaja s Jogijevim panzerima

Panzeri su također bili u fazi obnove i stvaranja nove momčadi, ovaj put predvođeni novim izbornikom Joachimom Löwom. Nakon utakmice s Austrijom osjećaji su bili prilično izmiješani. Neki su još uvijek bili euforični, drugi pesimistični jer igra nije bila prema očekivanjima, a Nijemci su rutinski riješili Poljsku i izgledali su klasično njemački na početku turnira. 

Svi su bili nestrpljivi vidjeti što Hrvatska može i koliko vrijedi, ima li još dinamita u nogama da ponovi partije kao protiv Engleske, a Nijemcima je Hrvatska bila pravi test mogućnosti. U sjajnoj atmosferi montažnog stadiona u Klagenfurtu Hrvatska je iznenadila Njemačku i krenula furiozno.

Vatreni tajfun pomeo Elf, Srnina i Olina partija života

Prvih 45 minuta odigrala je briljantno. Vatreni tajfun pomeo je Elf. Bila je to rapsodija koja razgalila navijače i ponijela ih u veliku euforiju. Hrvatska je na poluvrijeme otišla s 1:0 golom Darija Srne, koji je odigrao možda i najbolju partiju u dresu reprezentacije, a lako je mogla voditi s dva-tri razlike.

Naglo je skočio optimizam i svi su bili uvjereni da će Hrvatska to dobiti. Vatreni su nastavili dobro igrati, iako su Nijemci uspostavili ravnotežu, no Ivica Olić povisio je na 2:0 u 62. minuti. Nastao je pravi pakao na tribinama, atmosfera koja se pamti cijeli život. Ola je također odigrao jednu od najboljih utakmica života. Tim golom skinuo je veliki teret s leđa nakon dugog golgeterskog posta i nerijetko neumjesnih navijačkih kritika na svoj račun.

Dame noći ubrale rekordnu zaradu

Bilo je jasno da se Nijemci neće predati, da je to daleko od riješene utakmice. Lukas Podolski smanjio je na 2:1 desetak minuta prije kraja, no Vatreni nisu paničarili. Aktivno su se branili i sačuvali su vodstvo. Ludilo je moglo početi, Klagenfurt je bio preplavljen hrvatskim navijačima, slavilo se do zore. Grmjelo je i zabijalo se na svim destinacijama. Dame noći radile su tri smjene, ali isplatilo se. Pričalo se da su poznati klagenfurtski "klubovi" te noći ostvarili rekordnu zaradu.

Nakon te utakmice postalo je jasno da je Hrvatska spremna za velike stvari. Izbaciti Englesku u kvalifikacijama i pobijediti Njemačku u skupini ne može biti slučajno. Poljska je riješena u trećem kolu s promiješanom momčadi, ali svi pogledi već su bili usmjereni prema četvrtfinalu.

Eh, da je Eduardo izbjegao gojzericu engleskog drvosječe...  

Kada se na obzoru pojavila Turska, nije samo Hrvatska već je i cijela Europa utvrdila da je Hrvatska favorit i da je put prema polufinalu otvoren. Beč je gorio već dva-tri dana prije utakmice, provod je bio vrhunski. Vladala je pomama za ulaznicama i da je Prater trostruko veći, bio bi ispunjen do posljednjeg mjesta. Znamo svi što se dogodilo. Bolni poraz koji je snažno pogodio Vatrene i cijelu Hrvatsku. Zacijelo je utjecao i na neuspjeh u kvalifikacijama. I danas će mnogi izustiti: "Eh, da je Eduardo ostao zdrav i mogao igrati..."

Tko zna što bi Bilićevi Vatreni sve postigli da je Dudu izbjegao gojzericu engleskog drvosječe... No iz najveće boli i patnje može niknuti divan cvijet. Hrvatska reprezentacija nije uvenula, Modrićeva generacija nije se predala, već je nastavila nizati plasmane na najveće turnire i naposljetku su neki među njima ipak dočekali konačnu nagradu.

Mnogi su otpali na tom putu, Darijo Srna vjerojatno se i danas kaje što se oprostio prije Rusije jer je još mogao igrati za reprezentaciju, no Modrić, Ćorluka i Rakitić izgurali su do kraja, a kapetan Luka i dalje od toga. Još uvijek se ne zna gdje mu je vatreni kraj. Gdje god bio, u Njemačkoj ili SAD-u, nadajmo se da će biti s još jednom medaljom oko vrata. Po mogućnosti zlatnom…

Javili iz HNS-a: Hrvatski reprezentativac otpao do kraja Europskog prvenstva

Kad su Nijemci vidjeli noge Hrvata vrijedne 90 milijuna eura, rekli su: ''Majko mila, što je ovo?''

VIDEO Što je to uzeo engleski reprezentativac protiv Srbije? Društvene mreže bruje o kontroverznom trenutku