Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Modrićeva lekcija "nevjernicima": Kakvo staro željezo, vodit će Vatrene prema SP-u 2026.

Hrvatska je pobijedila Poljsku 1:0 u 2. kolu elitne kategorije Lige nacija, a pobjednički pogodak malo je remek-djelo kapetana Luke Modrića…

Luka Modrić (Foto:Marin Franov / CROPIX)

Fešta u Osijeku bit će potpuna. Luka Modrić sam je sebi čestitao 39. rođendan sjajnim pogotkom, i to pobjedničkim. Počastio se golom kakve su nekad zabijali najveći majstori slobodnih udaraca.

Poljski novinar oduševljen: "Ovo nije pravilo na Balkanu, ali Hrvati su neki drugi svijet..."

Naciljao je i pogodio slobodnjak poput Zica ili Platinija. Ili, ako hoćete, poput Bobana ili Prosinečkog, ili još bolje Rudija Belina, hrvatskog kralja slobodnjaka.

Kapetan je očistio paučinu s poljskih vrata nekih dva sata i nešto sitno prije ponoći. Modrić nije samo postigao jedini pogodak nego je bio najbolji igrač utakmice. Dominirao je terenom i još jednom pokazao da nije za staro željezo. Dapače, Modrić je održao lekciju nevjernim Tomama.

Izgledao je kao da ima desetak godina manje; istrčavao je sprintove, trčao je i naprijed i nazad, razigravao je, oduzimao i dijelio lopte kao rukom. OK, netko može reći da se igralo protiv Poljske, a ne protiv Španjolske, Argentine ili Francuske, da treba stati na loptu i odmjeriti hvalospjeve, ali nitko ne brani ostalima da se iskažu na isti način. Opet je pokazao da je za Hrvatsku još uvijek, u najmanju ruku, jako bitan, a protiv Poljske je bio ključan.  

Modrić će voditi Vatrene prema SP-u 2026.

Dok ovako igra, Modrić nema razloga razmišljati o mirovini, ni klupskoj, a ni reprezentativnoj. Jednostavno, bolje u hrvatskom kadru ne vidimo. Teško je bilo što prognozirati, uvijek se može dogoditi neka nepredviđena okolnost, ali kako Modrić sada izgleda i ako dragi Bog da, ako ga zdravlje posluži, nije pretjerano reći da je velika šansa da ga gledamo i na Svjetskom prvenstvu 2026.

Dalić nahvalio Modrića i Matanovića te otkrio zašto je Sučića ostavio u svlačionici

Naravno, ako se Hrvatska tamo plasira, a objektivno je očekivati da izbori vizu za Ameriku. I pobjeda i prikazana igre protiv Poljske daju nadu da će Vatreni složiti momčad koja će biti kadra izboriti taj Mundijal.

Drugo mjesto u skupini elitne kategorije Lige nacija jamči status nositelja u ždrijebu kvalifikacijskih skupina. Hrvatska bi prema svemu viđenom u prva 2. kola trebala osvojiti najmanje drugo mjesto, a onda i plasman u četvrtfinale Lige nacija. Perspektiva postoji, talentirane mladosti još ima i treba naporno raditi da je bude još više, da nam nogomet preživi iskušenja koja su se pojavila, no to je već neka druga tema. 

Dominacija u drugom poluvremenu

Vatreni su izgledali vrlo dobro protiv Poljske. Sustav s trojicom stopera u zadnjoj liniji sve je uigraniji i polučio je prvu pobjedu. Prvo poluvrijeme nije bilo sjajno, ali nije bilo ni loše. Bilo je to klasično ispitivanje snaga. Vidjelo se da je Hrvatska bolja i da ima podosta prostora pojačati ritam i da bi trebala slomiti Poljake u drugom dijelu.

Bilo je šansi, tako da je Hrvatska mogla i trebala uvjerljivije pobijediti. Da je postignut taj drugi gol, vjerojatno bi se otvorilo i Poljaci bi stradali. No kada ne uspijete prelomiti utakmicu drugim golom, uvijek postoji mogućnost da protivnik nešto zabije. Čista nogometna psihologija. Kako se utakmica približava kraju, suparnik kreće na sve ili ništa i to treba izdržati.

Imali su Vatreni i zrno sreće, Lewandowski je pogodio okvir vrata, ali Poljaci su imali još više sreće jer su Vatreni zapucali neke šanse koje su trebali realizirati. Šteta što mladi Matanović nije postigao prvijenac.
Konstantno je bio opasan, pucao je iz svih smjerova, prijetio je i sa zemlje i iz zraka. U svakom slučaju, stalno je bio u pokretu, rastrčan i pokretljiv. Ako tako nastavi igrati, pogodak će doći.

Matanović treba iskustva na najvišoj razini

Mlad je, treba mu još malo iskustva i utakmica na najvišoj razini da poboljša realizaciju. Postići pogodak najteže je u nogometu, pogotovo u bitnim utakmicama, tako da ne čudi što nije zabio, no dosta obećava i mogao bi biti centarfor koji Hrvatskoj nedostaje. Vidjet ćemo, vrijeme će pokazati može li ledeno zabijati. Sve slično vrijedi i za mladog Petra Sučića, također igrača budućnosti hrvatske reprezentacije.

Kako god, lakše se diše! Ne treba stvarati euforiju, nema smisla jer Poljska ne spada u vrh europskog nogometa, no Hrvatska je upisala važnu pobjedu s ohrabrujućom igrom. To je najvažnije saznanje nakon neuspjeha na Euru i nekoliko lošijih rezultata.

Gol Modrića

Svijet se divi Modrićevoj čaroliji: "Luka je besmrtan! Pogledajte pogodak, bit ćete oduševljeni"

Poljaci nakon poraza: "Hrvati su nam održali lekciju iz nogometa. Uništio nas je Modrićev gol iz snova"

Modrić zabija slobodnjake samo u Osijeku: ''Sam ću znati kad je kraj, nitko mi to ne mora govoriti''