Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

VIDEO Najnoviji ulov HNS-a i budućnost Vatrenih: Razvijao se u Madridu i puno obećava

Matia Barzić dvadesetogodišnji je Hrvat koji je nogometni put započeo u Španjolskoj…

20-godišnji Matia Barzić najnoviji je ulov HNS-a iz dijaspore. Njegova priča možda je malo neobičnija, radi se o Hrvatu iz Španjolske.

Oršić: "Lijepo se vratiti na Maksimir. Dinamo igra super, na pravom su putu da postanu prvaci"

Evo što o njemu kaže Stipe Pletikosa, tehnički direktor A i U-21 reprezentacije:

"Matia se razvijao sjajno u Atleticu, a što volim kod njega i obitelji je to što su izašli iz komfor zone te su odlučili da ne nastupa u B ekipi Atletica, nego da prijeđe u Elche i tamo potraži svoj nogometni razvoj."

Matia Barzić igrat će za Hrvatsku

11 godina Barzić se školovao u Atleticu, a sada igra u španjolskoj 2. ligi za Elche. Na radaru Hrvatske nije se našao slučajno.

Schumacherov sin iznio teške optužbe na račun majke: "Morali smo zvati policiju, neumorno ga je tukla"

"Već je on bio na jednom kampu, mislim da se radilo o kampu mlađih dobnih kategorija, znali smo da igra u Atletico Madridu, da se radi o igraču koji je veći dio utakmica igrao kao zadnji vezni, ali u Španjolskoj kad narasteš na 187 cm spuste te na stopera, što mu apsolutno odgovara u ovom trenutku", podcrtava Pletikosa.

Luka Sučić nameće se u Real Sociedadu

A u Španjolskoj odnedavno svoj nogometni put nastavlja graditi Luka Sučić - velike nade polagali su Austrijanci u njega, no prevagnula je ljubav prema Hrvatskoj. Sučić se igrama u Real Sociedadu dodatno nameće - ne više samo kao budućnost već sadašnjost Vatrenih.

"Kletva" bačena na Real: Ovo je utjeralo strah u kosti, evo za koga najviše strepe

Izbornik Zlatko Dalić ističe:

"Luka ima veliku kvalitetu i veliku potencijal. Već je dugo u reprezentaciji, pokazao je već svoju kvalitetu i ja od njega očekujem još bolje stvari. Zaista sjajno igra. Evo, tek je došao u taj veliki klub, nametnuo se, postigao sjajan gol i mi od Luke možemo očekivati samo velike stvari."

Hrvatska crpi kvalitetu iz dijaspore

I u prošlosti smo crpili kvalitetu iz dijaspore - no proteklih godina sve se podiglo na još višu razinu. Stanišić, Pongračić, Marco Pašalić, najnovije Matanović... Puno zasluga ide i tehničkom direktoru reprezentacija Stipi Pletikosi koji kaže:

"Sve počinje još od turnira za uzraste do 14 godina. Na tom turniru U-14 bili su i Stanišić, i Sučić, i Matanović, taj rad počinje puno prije, puno ranije, ne toliko vidljiv. Zahvaljujući tim imenima koja se pojavljuju, taj rad postaje vidljiv. Ti momci koji dolaze izvana jako brzo se adaptiraju na odgovornost i potrebe hrvatske reprezentacije", kaže Pletikosa i napominje da Hrvatska nikoga neće moliti da bira Vatrene.

Ali većina i dalje bira Hrvatsku i najvažnije - donosi joj dodatnu kvalitetu.