Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Evo kako bi Hrvatska mogla istrčati protiv Portugala na startu Lige nacija

Hrvatska bi večeras u Portugalu mogla zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji.

Zlatko Dalić (Foto:Goran Mehkek/Cropix)

Reprezentacija Hrvatske protiv Portugala će otvoriti Ligu nacija, a prijenos te utakmice možete gledati od 20 sati na Novoj TV i gol.hr-u.

Izbornik Zlatko Dalić našao se uoči susreta u teškoj situaciji jer je ostao bez svih raspoloživih desnih bekova pa se očekuje da će danas startati u novom sustavu s trojicom braniča.

"Isprobat ćemo jedan sustav u Lisabonu, drugi u Osijeku“, najavio je Dalić na konferenciji za medije u srijedu uvečer.

Problemi s bekovima tjeraju Dalića na trojicu u zadnjoj liniji

Nagađa se kako bi večeras trebao zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji prvi put poslije dugo vremena. A trojicu u bloku ispred Dominika Livakovića trebali bi činiti Josip Šutalo, Marin Pongračić i Joško Gvardiol. Ta su trojica već igrali jedan do drugoga u sustavu s četvoricom iza, a kako su sva trojica primarno stoperi, ne bi im trebalo previše za uigravanje.

Na lijevom beku vjerojatno će biti Borna Sosa, koji je konačno dočekao igrati na poziciji koja mu, smatraju mnogi, najbolje odgovara, zbog sjajnog centaršuta i pokretljivosti. No ta strana nije problematična, problem je na desnoj, gdje izbornik nema prirodnog igrača pa bi ju mogao pokriti Marko Pjaca, kojemu nije strano spustiti se na beka u Jakirovićevom Dinamu, kad šef Modrih prebaci igru u taj sustav.

Tri dvojbe: Jakić ili Pjaca, Pašalić ili Baturina, Budimir ili Petković

Iako je više ofenzivno krilo, fizičke predispozicije koje ima, odnosno ovo malo iskustva koje je prikupio igrajući na beku u Dinamu, daju mu najbolje reference za taj posao večeras u Lisabonu. Kristijan Jakić pak igrao je tu poziciju u Eintrachtu iz Frankfurta i to su njegove reference za ulazak u prvih 11.

Dvojica zadnjih veznih bit će Mateo Kovačić i kapetan Luka Modrić, a obojici bi to trebalo odgovarati više nego sustav u kojem inače igra Hrvatska. Ispred njih prednost bi trebao dobiti Mario Pašalić, koji inače ulazi s klupe kao prva Dalićeva opcija, no sad bi trebao zaigrati od starta. Alternativa mu je Martin Baturina koji sjajno kreira igru Modrih ove sezone i u sjajnoj je formi.

Još jedna dvojba koju Dalić vjerojatno ima jest – tko će biti partner Andreju Kramariću u vrhu napada. Ante Budimir i Bruno Petković podijelili su minute na Euru, međutim činjenica da je prije neki dan na konferenciju za medije došao ovaj prvi, sugerira kako bi mogao dobiti prednost ispred Petkovića.

Pišite nam u komentare na Facebooku kako biste vi večeras sastavili postavu Vatrenih da ste na Dalićevom mjestu.

Mogući sastav Hrvatske za Portugal:

Livaković – Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Pjaca, Modrić, Kovačić, Pašalić, Sosa – Kramarić, Budimir.

Mogući sastav Hrvatske (Foto: Screenshot)

Hoće li dva rođaka zaigrati za Vatrene? Pred njima je blistava budućnost

Slučaj Perišić izaziva polemike: Gdje je granica starih zasluga?

Modrić otkrio kojeg igrača Portugala najviše cijeni uz Ronalda, Dalić: "Probat ćemo jedan sustav ovdje, u Osijeku drugi"

Tablica skupine 1 A Lige nacija:

Standings provided by Sofascore