Automoto
Automoto

Formula 1 mijenja izgled svog kalendara: Sve momčadi se složile oko jednog prijedloga

Čelni ljudi Formule 1 konstantno razmišljaju o unaprjeđenju ovog sporta i povećanju interesa.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) objavila je da procjenjuje prijedlog za povećanje broja sprint utrka u Formuli 1 sa sadašnjih tri na šest po sezoni.

Komisija Formule 1 sastala se u utorak u Londonu kako bi razgovarali o nekoliko stvari vezanih za budućnost oktanskog cirkusa, uključujući i udvostručenje sprint utrka, što je prijedlog koji su podržale sve momčadi.

U ovoj sezoni zakazane su tri sprint utrke, od kojih je jedna već održana proteklog vikenda u Imoli, uoči Velike nagrade Emilije-Romagne. Preostale dvije bit će u Austriji i Brazilu (Sao Paulo).

Sprint utrke održavaju se dan uoči glavnih utrka, kraćeg su formata (otprilike trećina naspram glavnih) i zamijenile su one klasične kvalifikacije. Poredak u tim sprint utrkama ujedno se uzima kao poredak za startne pozicije za nedjelju Veliku nagradu, a usput i osam najbržih osvaja bodove po principu da prvi dobiva osam, drugi sedam, treći šest itd.

U početku je među ljubiteljima ovog sporta bilo određene skepse, kod pojedinaca ona postoji i dalje, ali načelno su sprint utrke prihvaćene kao novi neizostavni dio Formule 1.

Više o