Ostali sportovi
Ostali sportovi

Uspjesi na OI: Vrijeme kad su Hrvati krenuli po zlatne medalje

U Tokiju 1964. vaterpolisti su osvojili treću srebrnu olimpijsku medalju. Od hrvatskih vaterpolista srebro su osvojili Ivo Trumbić, Vinko Rosić, Zlatko Šimenc, Ante Nardelli, Ozren Bonačić, Frane Nonković i Karlo Stipanić...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Do tada najbogatija žetva medalja dogodila se na OI u Mexico Cityju 1968. Jugoslavija je osvojila osam medalja, a od toga su dvije hrvatske u pojedinačnoj konkurencije. Splićanka Đurđica Bjedov iznenađujuće je osvojila zlato i srebro u plivanju. Zlatna je bila na 100 metara prsno, a srebrna na 200 prsno.

>> Hrvati osvajali medalje, Srbima se piše: Znate li tko je bio prvi?

Hrvatski sportaši značajno su participirali i u dvije momčadske medalje. Nakon tri srebra, vaterpolska reprezentacija konačno je osvojila zlato. Karlo Stipanić, Ivo Trumbić, Ozren Bonačić, Ronald Lopatny, Miroslav Poljak i Zdravko Hebel hrvatski su vaterpolisti u toj zlatnoj momčadi.

Na putu do srebra košarkaške reprezentacije izuzetno važan faktor su bili hrvatski košarkaši Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš i Petar Skansi.

Na Igrama u Münchenu 1972. rukometna reprezentacija osvojila je zlatnu medalju. Ključnu ulogu odigrali su hrvatski rukometaši Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić, Zdravko Miljak, Zdenko Zorko, Albin Vidović i Abas Arslanagić.

Jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, za mnoge i najveći, boksač Mate Parlov osvojio je zlato u poluteškoj kategoriji. Kasniji amaterski i profesionalni svjetski prvak svladao je u finalu Kubanca Gilberta Carilla. Hrvatski hrvači polučili su dvije medalje - Josip Čorak osvojio je srebro, a Milan Nenadić broncu.

U Montrealu 1976. veliki Belišćanin Matija Ljubek okitio se zlatom i broncom u kajaku jednokleku. Zlatni je bio na 1000 metara, a brončani na 500. Košarkaši su pod ravnanjem Mirka Novosela osvojili srebro, a osim Novosela hrvatsku košarku predstavljali su Željko Jerkov, Andro Knego, Krešimir Ćosić, Damir Šolman i Vinko Jelovac.

Nakon dvije srebrne olimpijske medalje, košarkaši su u Moskvi 1980. iskoristili bojkot SAD-a i osvojili jedino zlato koje im je nedostajalo s velikih turnira. U finalu je pala Italija sa 86:77. Od hrvatskih košarkaša zlato su uzeli Andro Knego, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Krešimir Ćosić i Duje Krstulović.

Košarkašice su bile brončane (Mira Bjedov, Sanja Ožegović), vaterpolisti srebrni (Luka Vezilić, Damir Polić, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Boško Lozica, Ratko Rudić), rukometašice također srebrne (Ana Titlić, Katica Ileš, Mirjana Ognjenović, Biserka Višnjić), a Gusarov dvojac s kormilarom brončani (Duško Mrduljaš, Zlatko Celent, Josip Reić).

Sutra nastavljamo s podsjećanjem na najveće uspjehe hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama...