Nogomet
Nogomet

Ovo bi za Real moglo biti fatalno: Ronaldo inkognito kod Modrićeva spasitelja

Na Santiago Bernabeuu oglašena je opća uzbuna zbog stanja u kojem se nalazi najveća zvijezda Real Madrida…

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Real Madrid je u krizi rezultata i igre, Cristiano Ronaldo u posljednje vrijeme ne briljira. Te dvije tezu su u očiglednoj korelaciji. Više je razloga zašto je Real upao u krizu. Mogli bismo to protumačiti kao sasvim normalnom fazom, jer svaka momčad tijekom sezone ima problema, čak i najvećim svjetskim klubovima kao što su Real i Barcelona teško je održati neprekidan ritam pobjeda. Pogled kroz protekle sezone i dalju povijest govori nam da je krizne intervale gotovo nemoguće izbjeći. Rijetko se događalo da neka momčad u španjolskom prvenstvu završi sezonu bez „rupe u formi“. Prvenstva osvajaju momčadi koje uspiju smanjiti krizne intervale. Nije u pitanju hoće li ih imati, već koliko dugo će trajati.

VIDEO Poznat termin 'el clasica': Hoće li na Camp Nouu pasti odluka o prvaku?

Nije li Barcelona donedavno, nakon poraza na Anoeti, bila u velikoj krizi, a već nakon nekoliko kola, vratila se u ustaljeni ritam pobjeda. I Realu, i Barceloni, i Atleticu ove sezone događali su se krizni intervali. Real je loše ušao u prvenstvo, Atletico je također kašljucao, dok je Barca zaredala s pobjedama. No, onda se dogodio preokret, Real je stisnuo gas, upisao dvadesetak pobjeda zaredom, a Barcelona je „promašila brzinu“. Problem je u tome što Real i Barca nisu obični klubovi pa svaki poraz na Santiago Bernabeuu i Camp Nouu izazove određeni potres. Dva loša rezultata već je panika, a treći izaziva pravu dramu. Kod Atletica poraz ili dva još uvijek ne izazivaju takve probleme, ali nije ni daleko od toga. Kako se Atletico diže i vraća na stare staze slave, tako rastu i očekivanja navijača i cjelokupne javnosti pa ni „rojiblancosi“ nemaju previše popusta.

Realu nedostaje Modrić

Osim „prirodnih zakona“ nogometa, vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da Real jednim dijelom zapinje i zbog toga što nema na raspolaganju ključnog središnjeg igrača, hrvatskog veznjaka Luku Modrića. Realova igra u veznom redu pati, a onda pati i cijela momčad, jer vezni red je duša i motor momčadi.
Neki će reći da bi sve to bilo u drugom planu da je Ronaldo u formi iz jesenskog dijela sezone. Ali, i Ronaldo ovisi o igri momčadi, ni on ne može sve sam ako ostatak ekipe zapinje. Bale je već duže vrijeme neprepoznatljiv, Benzema u pravilu u sezoni ima nekoliko kriznih razdoblja, jednako kao i Casillas u posljednje dvije godine, obrana u posljednje vrijeme djeluje nesinkronizirano…

Dakle, Ronaldo ipak nije „svemoguć“, logično je zaključiti da dosta ovisi o igri momčadi, vjerojatno više od Messija koji je, čini se, češće u stanju sam pokrenuti momčad i više sudjeluje u igri i razigravanju suigrača, iako jasno da i on ne može previše sam učiniti ako Barcelona kao momčad nije na dovoljno visokoj razini. Čini se da je na „planetu Real“ teško priznati da Ronaldo nije u formi. Takvo priznanje valjda kvari imidž najvećoj, neki će reći razmaženoj zvijezdi koja uvijek i svugdje traži pažnju, razumijevanje i potpunu posvećenost okoline njegovim potrebama i zahtjevima.
Kada Ronaldu ne ide, madridski mediji bliski Realu imaju jednostavan odgovor – boli ga koljeno.

Ronaldo i Messi uvijek moraju imati opravdanje

Kada Real pobjeđuje, a Ronaldo zabija kao na tekućoj traci, onda se upinju dokazati, kao jesenas, kako je koljeno sasvim zaliječeno i nema nikakvih problema. Prilično jeftina opravdanja, jer ne može i jedno i drugo. Ili Ronaldo ima kroničnih problema s koljenom ili nema. Ne može po potrebi. Nakon poraza od Atletica, Marca je iznenada otkrila kako je Ronaldo prošlog tjedna inkognito  posjetio Mikela Sancheza u Vitoriji, poznatog stručnjaka kod kojeg se liječio i Modrić putem metode matičnih stanica.

Ronaldo je u Vitoriju išao po dijagnozu i savjet za moguću terapiju. Dobio je odgovor da treba šest tjedana odmora, a to u ovom trenutku nije moguće. Navodno su na Santiago Bernabeuu jako zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi njihova najveća zvijezda. Slična je, doduše, priča i s Messijem u Barceloni. Kad Barca gubi a on igra loše, ne boli ga koljeno, već ima problema sa želucem. Gastroenteritis se izvlači iz ladice po potrebi. Kad Barca pobjeđuje a Messi zabija, katalonski mediji za divno čudo nikada ne zamijete da je povraćao. To onda nije nikakav kroničan problem već samo sitni problemčići kojeg golovi i pobjede prebriši kao spužva ploču.

Kladimo se da će kod već prvog Ronaldovog gola ili dva priča o koljenu pasti u zapećak, jednako kao što trenutačno nitko ne spominje Messijeve želučane probleme. Ako Ronaldo doista ima ozbiljnih zdravstvenih problema, Realu prijeti duža kriza koja bi ga mogla stajati naslova prvaka.