Automoto
Automoto

CAS odlučio: 'Anarhija' na stazi u posljednjoj utrci sezone MotoGP-a

Sportski arbitražni sud (CAS) objavio je u četvrtak poslijepodne da je odbijena žalba vozača MotoGP motora - Valentina Rossija...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Valentino Rossi odlučio je otići od kraja, odnosno do Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Švicarskoj, zbog odluke da u posljednju utrku sezone, Veliku nagradu Valencije, krene s posljednjeg mjesta. Rossi je tražio da se poništi odluka sudačke organizacije s Velike nagrade Malezije, kada je u duelu s Marcom Marquezom okrivljen da ga je udarcem nogom oborio s motora. Međutim, to se nije dogodilo.

'Utrka stoljeća': Rossi protiv Lorenza i više od 100 000 'mrskih neprijatelja'

Iako je svjetska javnost stala na Rossijevu stranu i vršila veliki pritisak na CAS da ne 'ubije' završnicu MotoGP sezone, odnosno da dopusti Talijanu da u odlučujući vikend krene s jednakim izgledima za osvajanje naslova kao i njegov najveći suparnik Jorge Lorenzo, to se ipak nije dogodilo.

Podsjetimo, ne samo da je Katalonac Marquez nesportski smetao legendarnom Talijanu u pokušaju da pomogne svom sunarodnjaku Španjolcu Jorgeu Lorenzu, već mnogi tvrde kako udarca nije ni bilo, nego da je Marquez pao jer se previše motociklom približio Rossiju, te ga dotaknuo i izgubio ravnotežu.

Vozači pomažu Rossiju?

Pojavile su se i špekulacije na čijoj su strani vozači koji će biti tek sudionici u velikoj borbi Rossija i Lorenza za naslov prvaka.

Podsjetimo, Lorenzo zaostaje sedam bodova za Rossijem, a da bi se domogao naslova prvaka, svog 10. u karijeri (računajući sve klase), Talijan mora osvojiti jedno od prva dva mjesta. Može biti i slabije rangiran, ali pritom Lorenzo ne bi smio slaviti. Nažalost za Yamahu, sve ovo se događa između dvaju momčadskih kolega.

Katalonski Mundo Deportivo piše kako će talijanski vozači Danilo Petrucci , Andrea Iannone i Andrea Dovizioso (ovaj posljednji je to demantirao) sigurno propustiti Rossija na putu prema vrhu. No, i mnogi drugi su navodno stali na njegovu stranu pa će vjerojatno lako proći i pored Mavericka Viñalesa, Jacka Millera, Nickyja Haydena, Bradleyja Smitha i Tonija Eliasa.

Spektakl za kraj sezone!

Grand Prix u Valenciji će zbog svega ovoga biti spektakularan i imat će pozornost cijelog svijeta. Završnica sezone najboljih motociklista ovaj je put zasjenila čak i jednu Formulu 1. Sva mjesta za gledatelje već su rasprodana, a riječ je o 110 tisuća mjesta. Organizator je najavio da bi se za samu utrku moglo osposobiti još pokoja tisuća mjesta.

Posljednja utrka sezone na rasporedu je u nedjelju s početkom u 14 sati.