Automoto
SPORTOVI
Automoto
pokrenuta peticija

VIDEO Bahatom vožnjom Marquez želio 'uništiti' Rossijev san

Vodstvo MotoGP Svjetskog prvenstva odlučilo je kazniti talijanskog vozača Valentina Rossija zbog navodnog rušenja Marca Marqueza za vrijeme utrke u Maleziji...

Rossi je, kako se u prvi trenutak činilo, u jednom bliskom duelu s Marquezom na stazi nogom odgurnuo španjolskog vozača koji je potom pao i odustao od utrke. Disciplinska komisija utrke kaznila je Rossija s tri kaznena boda na njegovoj trkačoj vozačkoj dozvoli, što je istovremeno značilo postavljanje u posljednji startni red posljednje utrke sezone - Velike nagrade Valencije. Rossi u tu utrku ulazi sa sedam bodova prednosti ispred Lorenza i samo velikim čudom može obraniti tu prednost startom iz zadnjeg reda.

VIDEO Prvi susret Rossija i Marqueza bio je prepun napetosti i sarkazma

Međutim, nakon što se na internetu pojavila usporena snimka iz helikoptera na kojoj se jasno vidi da je Rossijev trzaj nogom stigao tek nakon što je Marquez izgubio ravnotežu i kontrolu nad motorom krenula je peticija u kojoj se traži ukidanje Rossijeve kazne. Na snimci se jasno vidi da je Marquez pretjerao u svojoj agresivnosti i previše se približio talijanskog vozača i pritom ga dotaknuo svojim upravljačem. To je bio razlog njegovog pada, a ne Rossijev trzaj noge koji je bio posljedica Marquezova dodira.

Preagresivni i vrlo nervozni Španjolac

Ovo nije prvi put da je Marquez toliko agresivan u svojim duelima na stazi, zapravo općenito preagresivan u svojoj vožnji. Nakon što je osvojio dvostruku uzastopnu krunu u 'kraljevskoj klasi', Marquez se na početku ove sezone malo previše opustio. Od prvih šest utrka završio ih je svega tri, dok je u tri morao odustati.

Nakon toga je ušao u seriju dobrih rezultata, bio dva puta prvi i dva puta drugi, no onda je ponovno krenula nervozna i agresivna vožnja koja ga je koštala nova tri pada u idućih šest utrka. Činjenica što ga je još samo teorija držala u igri da obrani naslov prvaka vjerojatno je bila previše frustrirajuća spoznaja za Marqueza, koji je i u prošlosti (posljednje dvije godine) imao žestokih obračuna s Rossijem na stazi. Štoviše, nekoliko starijih vozača se požalilo na Španjolca da je preagresivan i da vozi preriskantno.

U videu na dnu pogledajte ključne detalje iz duela Rossija i Marqueza na stazi u Sepangu. Vidjet ćete koliko je Španjolac bio agresivan i koliko je riskantno ulazio u neke zavoje i Rossijevu putanju. U dva navrata mu je gotovo ušao pod kotače i to je najbolji dokaz da nije vozio u skladu s 'propisima'. Riskantna i neoprezna vožnja rezultirale su dosada sa smrti 87 vozača motora od osnutka Svjetskog prvenstva 1949. godine. Ovakvi potezi Marqueza graniče upravo s tim da netko od njih dvojice završi pod kotačima motora poput nesretnog Marca Simoncellija prije četiri godine. 

Nemoguće je srušiti motor od 160kg

Osim katalonskih medija većina je shvatila o čemu je riječ i više ne razapinje Rossija bez razloga. Hoće li službene osobe MotoGP prvenstva smoći hrabrosti i poništiti kaznu na koju će se Yamaha požaliti? Ukoliko to ne napravi završnica Svjetskog prvenstva bit će vrlo nezanimljiva, a postoji mogućnost i da Rossi ni ne nastupi.

Spomenimo i ovo: Najmanja težina motora iz MotoGP klase je 158 kilograma. Za srušiti tako težak motor s vozačem koji njime upravlja treba ipak 'malo' više od blagog dodira kako je djelovao Rossijev 'udarac', koji se zapravo nije ni dogodio.

"Ako niste znali, ti motori su vrlo teški i mali dodir, čak da se i dogodio, ga nije mogao srušiti", komentirao je Rossi nakon utrke.

I još nešto. S obzirom da praktički nije više mogao do naslova prvaka, ima smisla da je Marquez agresivnom vožnjom u Maleziji htio isprovocirati Rossija i pomoći svom sunarodnjaku Jorgeu Lorenzu da se domogne naslova prvaka. To je mišljenje mnogih, a i opće je poznato da su Lorenzo i Marquez dobri prijatelji i izvan motociklističkih staza.

Dosada je sakupljenjo gotovo 300 tisuća potpisa i to će svakako utjecati na odluku Svjetske motociklističke organizacije (FIM), kojoj će se Yamaha požaliti. To je ujedno posljednja nada za 36-godišnjeg Talijana da ostane u igri za 10. naslov prvaka u svojoj karijeri, koji već šest godina priželjkuje i sanja...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider