Nogomet
Nogomet

Nije samo Čačić šokantan izbor HNS-a: Što će sada reći UEFA?

Imenovanje Josipa Šimunića Čačićevim pomoćnikom dodatno je podignulo prašinu…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Davor Šuker jučer je na press konferenciji vješto izbjegao pitanje o Čačićevim pomoćnicima. Iako je dobro znao tko će oni biti. Dok se Šuker izvlačio sa 'to je pitanje za novog izbornika', službena stranica HNS-a u isto je vrijeme objavila kako će Josip Šimunić i Ante Miše pomagati Anti Čačiću.

O Čačiću i reakciji javnosti te stručnjaka sve je rečeno, no u sjeni je nekako ostao Joe Šimunić iako nezasluženo. Njegov izbor čini se pak još nevjerojatniji od onog Čačićevog.

KOMENTAR IVICE MEDE Sumrak pameti: Od danas mnogi ne prate 'vatrene', 'Joe' mamac za naivce

Vratimo se malo u blisku nam povijest. Joe Šimunić brutalno je kažnjen od UEFA-e (10 utakmica suspenzije zbog čega je ostao bez SP-a) jer je nakon utakmice s Islandom putem mikrofona i službenog razglasa (?!) vodio navijanje 'Za dom spremni'. UEFA taj pozdrav službeno vodi kao jedan od onih kvinsliških iz 2. svjetskog rata, koji promoviraju mračno doba Europe, doba nacizma i fašizma. Za krovnu nogometnu organizaciju on je potpuno neprihvatljiv.

Upravo zbog takvog navijanja dobrog dijela stadiona, HNS je kažnjen s utakmicom igranja reprezentacije pred praznim tribinama. Bilo je to na utakmici protiv Norveške, kada je predsjednik HNS-a Davor Šuker pričao o prekrasnoj atmosferi. Taj grijeh spojio se s onim prijašnjim (baklje, neredi), a kazna je bila prazne tribine protiv Italije.

''Ponosni smo što tijekom utakmice nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Hrvatska može i mora biti zemlja bez rasizma, diskriminacije i nasilja na stadionu'', poručivao je oduševljeni Šuker prije nego što mu je UEFA održala dopunski sat iz povijesti.

Tako se HNS bori protiv neprihvatljivih skandiranja?

U HNS-u su se tada naglo osvijestili i od 'nekih skandiranja' navijači su zamoljeni da ne viču sporne povike. Ali tako nešto pokušati ispraviti u 2015. godini ipak je 'malo' kasno. No, da se to ozbiljnije niti ne pokušava pokazuje vraćanje u reprezentaciju čovjeka koji je nedavno bio potpisnik peticije da se taj pozdrav uvede u Oružane snage RH?!

UEFA-i će sigurno biti zanimljivo kako se to HNS bori protiv 'rasizma i diskriminacije', pod što se službeno vode skandiranja 'Za dom spremni'. Strani mediji već su se raspisali o tom slučaju, poput američke agencije Associated Press, koja spominje Šimunićeva 'pro-nacistička skandiranja'. Uskoro će o tome pričati nogometna Europa, pa nije posve jasno što je u glavi Šukeru i Vrbanoviću koji nakon ovog neće imati argumenta u kritici navijačima.