Nogomet
Nogomet

Kako izravno do Eura: Hrvatska u rukama Italije ili Prosinečkog

Postoje dvije realne kombinacije kako Hrvatska može izravno na Euro u Francusku...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

I što sad! Hrvatska je izgubila u Oslu i više ne ovisi sama o sebi, što se tiče izravnog plasmana na Euro 2016., no još uvijek ima dobre šanse da na kraju bude prva ili izglednije druga u skupini. Naravno, može biti i najbolja treća, ali tu je previše kombinacija u igri da bismo to sada razmatrali, a ni tu Hrvatska ne ovisi o sebi.

Srna, Perišić i Vida: 'Moramo promijeniti igru, ispričavamo se navijačima'

Kovač bijesan na igrače: 'Sve je krenulo još u Zagrebu'

Hrvatska igrala kao da joj je taktiku složio Norvežanin: Izborniče, ne čekajte otkaz...

Sterilna Kovačeva Hrvatska poražena u Norveškoj, upitan plasman na Euro!

Postoje dvije realne kombinacije kako Hrvatska na kraju može biti druga. Ako odbijemo onaj bod minusa, Hrvatska je ostala na 14 bodova i sada je treća, a Norveška je druga sa 16 bodova, dok će Italija biti prva sa 18 bodova, ako pobijedi Bugarsku, a u tijeku pisanju ovog teksta vodila je sa 1:0.

Norveška u sljedećem kolu dočekuje Maltu, a Hrvatsku Bugarsku, dok Italija gostuje kod Azerbajdžana. Ako sve tri reprezentacije upišu po tri boda, odlučivat će zadnje kolo. Bilo bi sjajno da Azerbajdžan izvuče barem remi s Italijom, jer bi u tom slučaju Hrvatska opet odlučivala sama o sebi.

U posljednjim kolu Hrvatska gostuje na Malti, a Italija dočekuje Norvešku. Ako Hrvatska pobijedi Maltu, a Norveška odigra najviše remi s Italijom, Hrvatska i Norveška bit će izjednačeni sa 20 bodova, no Hrvatska će biti bolja u međusobnom skoru i zauzet će drugo mjesto iza Italije, koja će biti prva sa 22 boda, ako računamo da je pobijedila Azerbajdžan.

Ako Italija remizira s Azerbajdžanom i u zadnjem kolu odigra remi s Norveškom, na kraju će imati 20 bodova, jednako kao i Norveška i Hrvatska. Kreirat će se mala tablica međusobnih dvoboja na kojoj će Italija biti prva sa šest bodova, a Hrvatska će biti druga sa pet bodova, koliko će imati i treća Norveška, no Norvežani će imati lošiju gol-razliku u međusobnim ogledima.

Ako Italija kojim slučajem izgubi u Bakuu, morat će u zadnjem kolu pobijediti Norvešku. U svakom slučaju, Hrvatskoj najviše odgovara da Italija izgubi ili remizira kod Azerbajdžana, jer ako pobijedi u pretposljednjem kolu može hladno izgubiti od Norvežana u posljednjem kolu. Dakle, hrvatski stručnjak Robert Prosinečki mogao bi donijeti odlučujuću pomoć „vatrenima“.

Jasno, od svih ovih kalkulacija neće biti ništa ako Hrvatska ne pobijedi Bugarsku i Maltu. Sve bi bilo lakše da Hrvatska može računati na onaj bod koji joj UEFA želi oduzeti zbog dobro znanih razloga. Nadamo se da za njim na kraju nećemo žaliti...