Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kovač u problemima

Sterilna Kovačeva Hrvatska poražena u Norveškoj, upitan plasman na Euro!

Hrvatska reprezentacija poražena je od izravnog konkurenta za mjesto koje vodi na EP u Francusku.

Nakon pomalo sramotnog remija u Azerbajdžanu (0:0), Hrvatska je samo četiri dana kasnije upisala poraz u Norveškoj. Domaćin je slavio 2:0 u novoj blijedoj predstavi hrvatskih nogometaša koji su sad u situaciji da ne odlučuju više o svojoj sudbini do kraja kvalifikacija. 'Vatreni' su uoči gostovanja u Azerbajdžanu i Norveškoj bili vodeći u skupini, no osvojivši samo jedan bod u zadnje dvije utakmice pali su na treće mjesto

KOMENTAR IVICE MEDE Hrvatska igrala kao da joj je taktiku složio Norvežanin: Izborniče, ne čekajte otkaz...

Junak utakmice bio je napadač Jo Inge Berget koji nam je zabio oba gola, prvog u 51. minuti, a drugog 18 minuta kasnije. Hrvatski nogometaši su u utakmicu ušli jako loše, igrali su sporo, a sve dobro što su pokazali na stadionu Ullevaal bilo je u zadnje dvije minute prvog i šest minuta drugog dijela. U preostalih 82 minute Norveška je bila bolja momčad, koja je više željela pobjedu, a nakon vodstva od 2-0 domaća momčad je još jače napadala na hrvatska vrata, dok su "vatreni" djelovali posve obezglavljeno. I izmjene su došle prekasno i bile su pogrešne.

Nakon uspavanke - još gore

Prvo poluvrijeme bilo je za čisti zaborav jer je prvih 45 minuta proteklo u "uspavanoj" i sporoj igri obje momčadi, s tim da su Norvežani ipak više napadali. Prva prilika dogodila se tek u 29. minuti kada je nakon slobodnog udarca sa strane branič Forren ostao sam na petercu, no njegov udarac nogom iz blizine blokira Subašić. U 43. minuti Kovačevi izabranici su došli do jedine prilike u prvom dijelu - slobodni udarac je izveo Rakitić, Ćorluka glavom prebacio do Mandžukića čiji pokušaj također hlavom brani norveški vratar Nyland.

U 48. minuti velika prilika za Hrvatsku, no ubačaj Srne Rakitić nije uspio glavom sprovesti u mrežu. Minutu kasnije Mandžukić pokušava "škaricama", ali je norveški vratar bio pripravan. I kako to obično biva, Norvežani su u 51. minuti kaznili hrvatske promašaje, kada je nakon velike gužve Berget prihvatio loptu, "lažnjakom" se riješio Srne i pogodio bliži kut Subašićevih vrata.

Taj pogodak je šokirao hrvatske igrače, u 66. minuti je nakon velike pogreške Modrića sam prema Subašiću krenuo Skjelbred, ali je Vrsaljko spasio. Spasa nije bilo u 69. minuti kada su Norvežani izveli brz protunapad, a junak dvoboja Berget je opet zaobišao Srnu i uz pomoć Ćorluke ponovno pogodio bliži kut naših vrata za 2-0. Kovačevi igrači su nakon drugoga primljenoga igrača potpuno "potonuli", uslijedilo je još nekoliko paničnih intervencija naše obrane ispred domaćina koji su napadali kao da oni gube.

Revija promašaja Marija Mandžukića

U 77. minuti Mandžukić nakon ubačaja Olića nastavlja s revijom promašaja, a u 78. minuti norveški napadač Soderlund s tri metra glavom pogađa Mandžukića u stopostotnoj prilici koja je mogla dovesti i do trećeg gola domaćina.

Hrvatska u dvije utakmice u rujnu nije uspjela zabiti niti jedan jedini gol reprezentacijama kojima je u prvim utakmicama utrpala ukupno 11 pogodaka (6 Azerbajdžan, 5 Norveška).

Hrvatska sad ima 15 bodova, no 17. rujna izgubit ćemo službeno onaj bod kojeg nam je oduzela UEFA (tada će biti kraj žalbenog postupka). Italija ima također 15 bodova i večeras igra protiv Bugarske (20.45), dok Norvežani imaju čak 16.

Do kraja kvalifikacija Hrvatska igra pred praznim stadionom protiv Bugarske i gostuje na Malti, dok Norvežani igraju na svom terenu protiv Malte te moraju u goste Talijanima. Morat ćemo strepiti do zadnjeg kola i nadati se da Norvežani ne pobjede u Italiji. Podsjetimo, prva dva mjesta izravno vode u Francusku kao i najbolji na trećoj poziciji u svojoj skupini. Ostali trećeplasirani moraju u dodatne kvalifikacije.

Treba li Niko Kovač i dalje voditi hrvatsku reprezentaciju?

Ukupno glasova:

 

REZULTATI:

Malta - Azerbajdžan 2-2 (Mifsud 55, Effiong 71 / Amirgulijev 36, 80
Norveška - HRVATSKA 2-0 (Berget 51, 69)
Italija - Bugarska (20.45)

LJESTVICA:

1. Norveška             8 5 1 2 10-8 16
2. Italija                     7 4 3 0 10-5 15
3. HRVATSKA (-1)   8 4 3 1 16- 5 15
4. Bugarska            7 2 2 3 7-8     8
5. Azerbajdžan        7 1 2 4 4-11  5
6. Malta                     7 0 1 6 1-11  1

RASPORED:

9. kolo - 10. listopada 2015.
Azerbajdžan - Italija, Norveška - Malta, HRVATSKA - Bugarska

10. kolo - 13. listopada 2015.
Bugarska - Azerbajdžan, Italija - Norveška, Malta - HRVATSKA

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider