Košarka
Košarka

Aco otvoreno o svim problemima u reprezentaciji i bez čega nećemo imati šanse

Iza hrvatske košarkaške reprezentacije su dvije (najlakše) obveze na EuroBasketu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija s dvije pobjede otvorila je EuroBasket. Hrvatska igra daleko je od zadovoljavajuće, ali nakon prva dva ispita najvažnije u cijeloj priči je da je ostvaren maksimalan bodovni učinak.

''Moram reći da sam tijekom zadnjih desetak dana govorio o tome što će biti naši glavni ciljevi u skupini u Cluju. Kao prvo sam rekao da nam je to proces koji traje do 10. rujna. Iz više razloga, prvi je da sa što manje trauma izborimo osminu finala, a druga stvar je da imamo određen broj igrača koji su imali tešku sezonu. Kad to kažem, govorim o ozljedama Planinića, Simona i Ukića. Sad ih moramo kroz ubrzani kurs vratiti", izjavio je izbornik Aleksandar Petrović, osvrnuvši se na kritike koje je uputio kapetan Roko Leni Ukić:

"Ukić dovodi sebe i suigrače u nervozu"

''Žao mi je što Ukić to prezentira kroz krivi način i dovodi sebe i suigrače u jednu nervozu. Već sam u par navrata s njim razgovarao i rekao mu da mora proći kroz to. Došli smo do priče o toj nervozi koja je uhvatila svlačionicu na jedan neuobičajen način, a to je sublimacija ovih stvari o kojima sam vam pričao. Međutim, gledam svjesno prema toj osmini finala. I druga stvar je da samo prvenstvo Europe bez obzira s kime igrate nosi samo po sebi nervozu", ističe Aco:

''Te stvari moramo pod hitno popraviti ukoliko želimo imati šanse u osmini finala. Ono što mogu potvrditi kao strašno veliki dobitak su tri veterana, bez ikakvog podcjenjivanja, koja i van terena i na terenu svojim savjetima i iskustvom pokušavaju pomoći mlađim suigračima.''

"Čitava lepeza stvari"

Apostrofirao je posebno rolu Marka Tomasa na utakmici protiv Mađarske na otvaranju EuroBasketa:

''Tomas je odradio prvu utakmicu na vrlo korektan način. Protiv Rumunjske sam ga odmarao, jer imat će dvije utakmice u nizu gdje će igrati obje. Popović u obje utakmice vrlo korektan, a ono što je još najvažnija stvar je da se uključuje kao nekakav pomoćni trener u razgovorima sa suigračima, koji su ovog trenutka potpali pod jednu dozu tenzija. Prema tome, to vam je jedna čitava lepeza stvari. Dobro nam dođe ovaj slobodan dan kako bi se malo resetirali. Mi smo očekivali puno lakšu utakmicu protiv Mađarske, ali kad nismo iskontrolirali skok, onda smo upali u probleme. Međutim, tu nervozu u svlačionici moramo izbaciti van.''

"Tri utakmice za povratak u normalu i dizanje forme"

Svjestan je izbornik Petrović kako EuroBasket za Hrvatsku tek počinje s obzirom da kreće lov na što bolja mjesta uoči osmine finala.

''Gledajte, prave stvari tek dolaze. Mi možemo završiti s omjerom 5-0 u skupini i otići tamo na četvrtog, ali to ne znači da imaš bilo kakvu prednost. Isto tako možeš biti ovdje četvrti pa ići na prvog tamo i proći dalje. Prema tome, naša sudbina i neka naša budućnost će ovisiti o 10. rujnu. Bez obzira kako prošli u ove iduće tri utakmice. One nama prvenstveno služe da se vratimo u neku normalu i dignemo formu.''

U trećem kolu Hrvatsku čeka Crna Gora, reprezentacija koje je dominantna pod koševima:

''Protiv Crne Gore očekujem jednu pozitivnu reakciju. Sada nam dolaze dvije reprezentacije koje na svojem rosteru imaju praktično po četiri petice. Tu će biti puno više fizike. Vidjet ćemo kakva će biti reakcija Planinića, njemu to inače više odgovara. Znači očekuje nas fizička borba, moramo puno trčati i napadati strašno puno preko picka. Isto tako ne smijemo podcijeniti njihove vanjske igrače. Ovog trenutka, uz dužno poštovanje Crnoj Gori, puno više sam fokusiran na našu reprezentaciju i naše igrače", kazao je Aco, nastavivši:

"Šarić je očigledno došao s prevelikim očekivanjima"

''Mi ako ne budemo imali dva playmakera spremna za osminu finala, bit ćemo u velikim problema. I dalje, kažem, imamo jednu situaciju u kojoj Pop zaslužuje više minuta, ali znamo koliko nam Roko znači. Mi moramo vraćati ne jednog nego trojicu igrača. I moramo širiti nekakvu bazu igrača s kojima možemo raspolagati u nokaut fazi. Ali ponavljam, idemo sačekati ove dvije utakmice.''

Istaknuo je kako će sljedećih 48 sati biti ključno...

''Reći ću igračima sve što mislim i u budućnosti sasvim sigurno neću prezati ni od kakvih drastičnijih rješenja kada je u pitanju svlačionica, što god to znači. No, moramo sve napraviti da u narednom periodu pokušamo vratiti Roka. Pokušavam isto tako uključiti i ostale igrače poput Bendera i tako dalje. Sljedećih 48 sati će nam reći u kojem smjeru idemo i moramo se homogenizirati na onaj pravi sportski način. Svjesni smo svih problema koje imamo. Šarić je ovdje došao s očigledno prevelikim očekivanjima, kolektivnim i individualnim. On jednostavno taj individualni dio treba zaboraviti i staviti sve u službu kolektiva. Ako treba, doći će, ali neće bez kolektivnog uspjeha. Mi trebamo početi igrati. Ne znam ako ste primijetili, da sam obje utakmice otvorio spuštanjem lopte na Šarića kako bih ga što prije ubacio u ritam", napomenuo je za kraj.

Najbolje koeficijente ostvarite u Kladionici Hrvatske Lutrije.