Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Što Hrvatskoj večeras treba, a što se ne smije dogoditi? I Šveđani imaju svoju računicu

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom posljednja je utakmica u ovogodišnjem izdanju Lige nacija.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

S početkom u 20:45 večeras na Poljudu igraju Hrvatska i Portugal. Posljednji je to susret za obje reprezentacije u ovom izdanju Lige nacija jer su Portugalci porazom od Francuske uoči ovih 90 minuta ostali bez šanse za osvajanje prvog mjesta i mogućnosti da na završnom turniru brane naslov osvojen u lipnju 2019.

Ulog je dakle kudikamo veći za Vatrene, koji bodovno poravnati sa Šveđanima ulaze u ovu utakmicu i s jednom jedinom mišlju: kako izbjeći posljednje mjesto i ispadanje.

Računica je pritom sasvim jasna - Hrvatska večeras treba protiv Portugala na Poljudu ostvariti rezultat jednak ili bolji u odnosu na ono što Švedska napravi kao gost Francuske.

Naša reprezentacija protiv Švedske ima potpuno jednak međusobni omjer (Vatreni slavili 2:1 u Zagrebu, Šveđani na svom terenu također s 2:1), pa će u slučaju istog broja bodova odlučivati gol-razlika, a ona je trenutačno na strani izabranika Zlatka Dalića zbog većeg broja postignutih pogodaka.

Dakle, idealan scenarij bio bi da Vatreni uzmu bod ili sva tri, a da Francuzi uđu u susret maksimalno ozbiljno i riješe Šveđane. U tom bi slučaju naši reprezentativci bili treći pa bismo našu reprezentaciju i u idućem izdanju Lige nacija gledali u elitnom rangu, u okršajima s elitnim europskim reprezentacijama.

Šveđani se uzdaju u opušteniji pristup Francuza

Uzmu li Šveđani bod Francuzima, Hrvatska ne smije izgubiti utakmicu, nego mora ostati (barem) neporažena protiv Portugalaca.

Ako pak Švedska kreira veliko iznenađenje i svlada Tricolore u njihovu dvorištu, onda Luka Modrić i društvo i nemaju previše izbora: moraju pobijediti Portugal, i to ne bilo kako, nego s onoliko razlike s koliko Švedska bude bolja od Francuske.

No nadamo se da do toga neće doći. Prije svega jer vjerujemo u kvalitetu naše reprezentacije, da se može suprotstaviti Cristianu Ronaldu i suigračima, ali i da Francuzi kao aktualni svjetski prvaci neće tako lako rasprodavati svoj ugled te da će maksimalno angažirani ući u dvoboj sa Švedskom.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore