Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Hrvatska remizirala u Walesu, po Euro ipak u posljednjoj utakmici kvalifikacija

Hrvatska je odigrala 1:1 kod Walesa u pretposljednjoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020.

Prekršaj na Kovačiću (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr

Galerija

Hrvatska reprezentacija odigrala je 1:1 u Cardiffu protiv Walesa i zadržala prvo mjesto u skupini E. Vatrene u studenom čeka utakmica protiv Slovačke u Rijeci na kojoj moraju izboriti makar bod kako bi osigurali plasman na Euro 2020. Godine.

Hrvatska je imala priliku pobjedom u Cardiffu osigurati plasman na europsko prvenstvo i prije zadnjeg kola, međutim nije uspjela premda je povela u devetoj minuti golom Nikole Vlašića. Izjednačio je Gareth Bale golom u sudačkoj nadoknadi prvog dijela.

Hrvatsku do kraja kvalifikacija još očekuje utakmica protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog, a Vatreni će ogled na Rujevici dočekati na prvom mjestu ljestvice sa 14 bodova, dva više od Mađarske, a četiri od Slovačke koja ima i utakmicu manje. Wales je ostao na četvrtom mjestu s osam bodova i također utakmicom manje.

Nema panike: Hrvatskoj je za odlazak na Euro dovoljan bod protiv Slovačke!

Nažalost, Hrvatska će protiv Slovaka igrati bez dva ključna obrambena igrača jer su Dejan Lovren i Domagoj Vida večeras dobili žute kartone. Brine i ozljeda Luke Modrića koji je u 88. minuti šepajući izašao s terena.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je napravio tri promjene u početnoj postavi u odnosu na utakmicu protiv Mađarske. Umjesto 'kartoniranog' Marcela Brozovića u momčad je ušao Mateo Kovačić, Nikola Vlašić je ušao u umjesto Ivana Rakitića, a Josip Brekalo umjesto Ante Rebića.

Sjajna akcija Brekala i Vlašića

Vlašić i Brekalo su Daliću uzvratili na najljepši mogući način. Sjajnom akcijom za pogodak već u 10. minuti. Brekalo je prošao trojicu na lijevoj strani, dao loptu prema Petkoviću koji je produžio za Vlašića, a veznjak "Vatrenih" je sjajno opalio s ruba kaznenog prostora i pogodio za vodstvo. Bio je to početak iz snova.

Gol Vlašića

Nastavak prvog dijela donio je uspavanku. Hrvatska je sve do sudačke nadoknade mirno kontrolirala igru i domaćin je bio potpuno bezopasan. Najviše uzbuđenja na tribinama izazvao je jedan od domaćih navijača koji je u 30. minuti utrčao na teren, ali su njegovu 'akciju' brzo zaustavili zaštitari koji su ga odveli s travnjaka.

Bale zabio nakon pogreške suca

Nažalost, u posljednjim trenucima prvog dijela Wales je ipak izjednačio. Nizozemski sudac Bjorn Kuipers jednu sumnjivu situaciju pred našim kaznenim prostorom nije okarakterizirao kao prekršaj nad Kovačićem, a u nastavku akcije Davies je poslao odličnu loptu prema Baleu koji je sa sedam-osam metara iskosa zabio za 1-1.

Pogodak Balea

Prilikom Daviesevog starta ozlijedio se Kovačić, pa je u nastavku susreta zaigrao Ivan Rakitić. Nažalost, zbog prigovora je 'požutio' Lovren kojeg neće biti u zadnjem kolu protiv Slovačke, a kako je nešto ranije žuti karton dobio i Vida, Hrvatska će protiv Slovačke biti bez oba stopera.

Start na Kovačiću

U drugom dijelu bilo je više nervoze nego prave igre. Hrvatska je prvi put ozbiljnije zaprijetila u 65. minuti kada je Perišić uputio povratnu loptu u kazneni prostor, ali tamo nije bilo nikoga od naših igrača. Pet minuta kasnije s ruba kaznenog prostora okušao se Tin Jedvaj, ali je pucao preko gola.

Domaćin je najbolju priliku imao u 86. minuti, no srećom Roberts se spetljao pred našim golom. Nažalost, u toj akciji se ozlijedio Luka Modrić koji je šepajući napustio teren.

U drugom susretu iz naše skupine Mađarska je u Budimpešti teškom mukom pobijedila Azerbajdžan sa 1-0 i tako ostala u igri za plasman na EURO.

Pobjednički pogodak postigao je u 10. minuti bio je Mihaly Korhut, preciznim udarcem s 25 metara koji nije uspio zaustaviti gostujući vratar Balajev. Reprezentacija Azerbajdžana je u sučevom dodatku postigla izjednačujući pogodak, ali ga je nizozemski sudac Higler poništio zbog navodnog igranja rukom strijelca Mustafazade. Međutim, usporena snimka je jasno pokazala da je azerbajdžanski stoper loptu u mrežu poslao trbuhom te da je momčad pod vodstvom Nikole Jurčevića oštećena.

U skupini E vodeća je Hrvatska sa 14 bodova, Mađarska je na drugom mjestu sa 12 bodova, Slovačka ima 10 bodova iz šest utakmica, a Wales je četvrti s osam bodova iz šest nastupa. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom osvojenim protiv Hrvatske.

Pogledajte golove iz Cardiffa: Wales izjednačio nakon sudačke pogreške, sjajan gol Vlašića

WALES - HRVATSKA 1-1

CARDIFF. Stadion Cardiff City stadion - 31.700 gledatelja; Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska);

Strijelci: 0-1 Vlašić (9), 1-1 Bale (45+3)

Žuti kartoni: Moore, Allen, James / Vida, Lovren, Petković, Rakitić, Modrić

Crveni kartoni: -

WALES: Hennessey - Roberts, Rodon, Lockyer, Davies - Allen, Ampadu (od 49. Morrell) - Bale, Williams (od 68. Wilson), James - Moore (od 85. Roberts)

HRVATSKA: Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Modrić (od 89. Badelj), Kovačić (od 46. Rakitić) - Perišić, Vlašić, Brekalo - Petković (od 63. Rebić)

WALES - HRVATSKA 1:1

  • Pred nama je drugi ogled Hrvatske i Walesa u ovim kvalifikacijama za Euro. U prvom, koji je odigran u lipnju na stadionu Gradski vrt u Osijeku, Vatreni su slavili 2:1.
  • Hrvatska i Wales već su bili u istoj skupini u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2014. odigralo u Brazilu. Tada je naša reprezentacija uzela svih šest bodova. U Osijeku je završilo 2:0, a u Cardiffu 1:2.
  • HRVATSKA: Livaković, Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić, Modrić, Kovačić, Perišić, Vlašić, Brekalo, Petković
  • WALES: Hennessey, Roberts, Rodon, Lockyer, Davies, Allen, Ampadu, Bale, J. Williams, James, Moore
  • Kao što možete primijetiti, hrvatski izbornik Zlatko Dalić napravio je tri promjene u početnoj postavi u odnosu na poljudsku pobjedu nad Mađarskom. Kovačić je u igri na poziciji kartoniranog Brozovića, Vlašić je tu umjesto Rakitića, dok Brekalo kreće umjesto Rebića.
  • Uz Garetha Balea najveća zvijezda u reprezentaciji Walesa je Aaron Ramsey, ali njega večeras neće biti na terenu. Ipak se nije uspio oporaviti od ozljede i nije spreman za nastup.
  • Na klupi naše reprezentacije nalaze se vratari L. Kalinić i Sluga te Melnjak, Perić, Rakitić, Oršić, F. Bradarić, Škorić, Pašalić, Rebić, Badelj i Bartolec.
  • Pričuve Walesa: Ward, Davies (vratari), Gunter, N. Taylor, A. Williams, Roberts, Vokes, Wilson, Morrell, Lawrence, Matondo i Vaulks.
  • Glavni sudac utakmice je Bjorn Kuipers iz Nizozemske, pomoćnici su mu njegovi sunarodnjaci Sander van Roekel i Erwin Zeinstra, dok je četvrti sudac Pol van Boekel, također Nizozemac.
  • 1 Počela je utakmica, sretno Vatreni!
  • 6 Evo prvog (nazovimo ga) pokušaja udarca, Brekalo je pucao, ali lopta nije otišla niti u gol-aut već u aut.
  • 8 Škakljiva situacija u šesnaestercu naše reprezentacije, James je jurio lijevom stranom i hitao po loptu, a Lovren ga je u jednom duelu ramenom odnio u gol-aut. Tražili su Velšani jedanaesterac, ali Kuipers se nije oglašavao.
  • 9 GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, 0:1, vodi Hrvatska, strijelac je Nikola Vlašić! Vlašić je bio igrač koji je i započeo akciju, dao je loptu na Brekala koji je s centra pohitao prema šesnaestercu i tamo fenomenalno prošao pokraj dvojice igrača, dao je za Petkovića koji je samo odložio za Vlašića, Nikola je natrčao i opalio, a lopta se odbila od desne vratnice u mrežu za vodstvo Vatrenih!
  • 13 Sjajnom dugom loptom je sada Petković pronašao Perišića, Ivan je pobjegao obrani Velšana i glavom pucao s 10-ak metara, a domaći vratar Hennessey je krajnjim naporom odbio loptu u korner. Šteta, mogli su Vatreni sada povećati vodstvo...
  • 14 Domagoj Vida je dobio žuti karton zbog žestokog starta na Daniela Jamesa na sredini terena. Sudac Kuipers je odmah dao znak da dođe liječnička ekipa na teren i sada prekid traje već pune dvije minute.
  • 15 Zbog ovog žutog kartona Vida neće moći igrati protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog.
  • 17 James se ipak vratio na travnjak, dočekan je pljeskom domaćih navijača.
  • 19 Slobodan udarac je dosuđen za Wales nakon prekršaja Modrića na Mooreu. Bale je pucao, ali učinio je to loše, pogodio je Petkovića u živom zidu.
  • 26 Lovren je sada prekršajem zaustavio jedan kontranapad Velšana, sudac Kuipers mu je progledao kroz prste, prošao je Dejan bez žutog kartona.
  • 30 Jedan od domaćih navijača je utrčao na teren, zaštitari su ga odveli s travnjaka.
  • 36 Ušli smo u posljednjih 10-ak minuta prvog poluvremena. Hrvatska vodi i u potpunosti kontrolira utakmicu.
  • 40 Čuje se pjesma hrvatskih navijača na stadionu u Cardiffu, dok su se Velšani malo uspavali.
  • 45 GOL, 1:1, izjednačio je Wales, strijelac je Gareth Bale! Naši reprezentativci su tražili prekršaj Daviesa na Kovačiću, Kuipers se nije oglasio, Davies je poslao upotrebljivu loptu prema Baleu, a on udarcem lijevom nogom s nekih sedam-osam metara iskosa šalje loptu u mrežu za poravnanje.
  • 45 Još jedna loša vijest, žuti karton je dobio Lovren pa niti on niti Vida neće moći igrati protiv Slovačke za mjesec dana.
  • 45 POLUVRIJEME, rezultatom 1:1, s obzirom na prikazano, kudikamo zadovoljniji mogu biti domaćini.
  • 46 Drugo poluvrijeme započelo je jednom promjenom u redovima Vatrenih, Ivan Rakitić je zamijenio Matea Kovačića koji očito ne može nastaviti ovu utakmicu.
  • 46 Težak sudar na sredini terena između Petkovića i Ampadua, Kuipers je hrvatskom napadaču pokazao žuti karton.
  • 50 Ethan Ampadu ne može nastaviti utakmicu, umjesto njega u igru je ušao Joe Morrell.
  • 55 Pritišću Velšani, bilo je sada jako opasno kada je James krenuo lomiti Lovrena, uspio je uputiti šut, ali srećom Livaković je to uz manje poteškoće zaustavio.
  • 57 Kieffer Moore je prvi Velšanin sa žutim kartonom.
  • 63 Ponovno mijenja Zlatko Dalić, Ante Rebić je u igri umjesto Bruna Petkovića.
  • 65 Dobra sada akcija Vatrenih: Rebić je uposlio Perišića koji je uputio loptu u sredinu šesnaesterca, ali tamo nije bilo nikog od naših igrača.
  • 68 Harry Wilson je ušao umjesto Jonathana Williamsa.
  • 72 Jedvaj je opalio vanjskom s ruba šesnaesterca, bilo je ovo jako blizu.
  • 81 31.745 gledatelja je na tribinama Cardiff City stadiona.
  • 85 Novi karton, dobio ga je Ivan Rakitić.
  • 86 Tyler Roberts, 20-godišnji napadač iz Leedsa, ušao je u igru umjesto Kieffera Moorea.
  • 89 Luka Modrić je požutio zbog prekršaja na Wilsonu, a nažalost se prilikom tog starta se i ozlijedio, pa je umjesto njega ušao Milan Badelj.
  • 90 Igrat će se osam minuta sudačke nadoknade!
  • 90+8 KRAJ, 1:1!