Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Ovi vrhunski hrvatski igrači bili su zvijezde stranih reprezentacija, ali Sosin slučaj dosad je nezabilježen

Borna Sosa blizu je "potpisa" za veliki i moćni Elf...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Borna Sosa na vratima je njemačke reprezentacije. Senzacionalna vijest iz Njemačke pojavila se u petak, a čini se da je Joachim Löw itetako ozbiljan u namjeri da jedan krevet u njemačkom kampu za EURO 2020. rezervira za zvijezdu Stuttgarta i bivšeg mladog hrvatskog reprezentativca, rođenog Zagrpčanina poniklog u Dinamu.

Sosa nije prvi hrvatski nogometaš koji će zaigrati za neku stranu reprezentaciju. Ne računajući "gastoše" poput Josipa Drmića i Marija Gavranovića, igrače koji su rođeni u inozemstvu pa je njihov nastup za državu rođenja ipak logičan slijed, ističu se tri imena - Josip Weber, Branko Strupar i Ivica Vastić.

No, Sosin slučaj opet je kudikamo drugačiji od njih. Još se nikad nije dogodilo da igrača rođenog u Hrvatskoj vrbuje velesila poput Njemačke...

Weber i Strupar bili su velike zvijezde u Belgiji...

Josip Weber, od 2017. nažalost pokojni bivši nogometaš, rođen je u Slavonskom Brodu, a pravo nastupa za Belgiju stekao je preko djeda koji je bio iz te države. U Belgiji je postao zvijezda kao ubojiti strijelac Cercle Bruggea i Anderlechta, a za njihovu reprezentaciju odigrao je osam utakmica i zabio šest golova, od čega pet protiv Zambije u pobjedi 9:0.

Prije Belgije Weber je triput zaigrao za Hrvatsku i jednom zabio, ali u prijateljskim utakmicama prije nego je Hrvatska postala članicom UEFA-e i FIFA-e. 

Njegovu kvotu Hrvata u Belgiji ubrzo je popunio Strupar, rođeni Zagrepčanin koji je do Belgije došao nakon što se iz Španskog otisnuo u Genk. Tamo je postao zvijezda zabijajući kao na traci, pa je 1999. postao belgijski reprezentativac.

...ali nije to bila današnja moćna Belgija

Za njih je odigrao 17 utakmica i zabio pet golova. Za Belgiju je igrao na SP-u 2002. i domaćem Euru 2000., na kojem je upisao sjajnu asistenciju za Emila Mpenzu u jedinoj pobjedi protiv Švedske.

Sosa se zeznuo? Dalić ga stavio na popis za Euro, a on odabrao Njemačku

Iakao je Belgija u doba Webera i Strupara bila vrlo dobra reprezentacija koja je manje-više redovito sudjelovala na velikim natjecanjima, ipak je bila daleko od današnje snage sa zvijezdama poput Kevina De Bruynea, Edena Hazarda i Romelua Lukakua, kao i dana slave 80-ih kada su pod vodstvom Enza Scifa bili četvrti na onom "Maradoninom" SP-u 1986.

To čini posebnim slučaj Borne Sose - zaigra li za Njemačku, dobit će priliku igrati s velikim zvijezdama u momčadi koja je nominalno jača od Hrvatske, za razliku od Belgije u doba originalnih Vatrenih.

Ivica Vastić - od RNK Splita do statusa legende austrijskog nogometa

Za kraj, spomenimo i "Austrijanca" Ivicu Vastića, Hrvata s vjerojatno najvećom inozemnom reprezentativnom karijerom.

Hrvatski navijači neće oprostiti Sosi, napadaju ga na Instagramu: ''Prodana duša, srami se"

Ovaj rođeni Splićanin počeo je u tadašnjem jugoslavenskom trećeligašu RNK Splitu, pa se 1991. otisnuo u First Viennu. U Austriji je ubrzo postao velika zvijezda, a pogotovo se pamte njegove izvedbe u dresu Sturma iz Graza. Četiri puta bio je austrijski nogometaš godine, posljedni put 2007. s 37 godina u LASK Linzu.

Za reprezentaciju Austrije upisao je 50 nastupa i zabio 17 golova između 1996. i 2008. Na domaćem Euru 2008. za Austriju je zaigrao i protiv Hrvatske (pobjeda Vatrenih 1:0). Bilo je to njegovo drugo veliko natjecanje za Austriju nakon SP-a 1998. na kojem je zabio i gol u 92. minuti za remi protiv Čilea.

Nema sumnje da se radi o jednom od velikana austrijskog nogometa, a vidjet ćemo može li Borna Sosa nešto slično ostvariti na puno većoj i težoj pozornici - onoj njemačkoj...

Aktualni slučajevi: Arijan Ademi i Fran Karačić

Među aktivnim igračima koji su "pobjegli" najviše se ističe Dinamov kapetan, Šibenčanin Arijan Ademi. On je kotirao kao potencijalni zadnji vezni Vatrenih u izborničkoj eri Nike Kovača, kada je ta pozicija bila deficitarna, ali poziv nije dobio pa se odlučio za Makedoniju, državu iz koje potječe njegova obitelj.

ANKETA Što mislite o Sosinu odlasku u Njemačku? Mnogi su ga brutalno pokopali, ali...

Postao je važan kotačić njihove momčadi koja je izborila predstojeći EURO, njihovo prvo veliko natjecanje u povijesti.

Tu je i Fran Karačić, desni bek kojeg je kupio Dinamo od Lokomotive i ostavio ga tamo na posudbi, ali nikad nije zaigrao za Modre. Njega je vrbovala reprezentacija Australije i stavila ga na širi popis za SP 2018., ali na kraju nikad nije zaigrao za Klokane.

Nekoć je glasio za velikog talenta, ali takve najave zasad nije opravdao i trenutačno je član talijanskog drugoligaša Brescije.