Nogomet
Nogomet

Ovo već dugo nismo čuli: Kad trenerov mozak ne dobije peraje!

Dolaskom Zorana Mamića na klupu Dinama čini se da su zapuhali neki novi vjetrovi na Maksimiru...

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Dinamo je bez previše muke upisao nova tri boda, „modri“ su Dragovoljcu utrpali četiri komada, a trener je izgledao prilično ljutito. Zoran Mamić bez krzmanja je izjavio kako nije zadovoljan igrom svoje momčadi.
„Moje mišljenje je da nismo bili dobri i moram reći da mi je žao da nismo uspjeli dostići nivo kao protiv PSV-a“, kazao je, među ostalim, Mamić nakon utakmice.

>> Golijada na Maksimiru: Dinamo razbio Hrvatski dragovoljac!

>> Dinamo glatko pobijedio, Mamić ljutit: Neki se nisu držali dogovora!

Već dugo nismo čuli da ovakve izjave dolaze iz Maksimira. U nekim drugim vremenima treneri „modrih“ kitili bi se lovorikama nakon ovakve pobjede. Samokritika nije dolazila u obzir čak ni u razdoblju kada su pobjede i dobre igre bile rjeđe od snijega u Dubrovniku. Branko Ivanković nedavno je sam sebe ocijenio šesticom netom prije nego što je dobio otkaz, a pod njegovim vodstvom Dinamo je upisao neviđen niz katastrofalnih rezultata i jednako loše igre. Koju bi si tek ocjenu Ivanković dao da je kojim slučajem pobijedio Austriju u Beču i odigrao „nulu“ s PSV-om ili barem da je nekoga u HNL pobijedio s tri razlike? Valjda bi pala desetka, iako je pitanje novinara bilo u rasponu ocjena od 1 do 5.

Dolaskom Zorana Mamića na klupu Dinama čini se da su zapuhali neki novi vjetrovi na Maksimiru. Dinamo je pod njegovim vodstvom odigrao najbolje partije u ovoj sezoni, a nismo primijetili da se novi trener razbahatio i uzoholio, kao što je to slučaj kod većine hrvatskih trenera kada ih krene karta. Izjave su mu umjerene, a analize odmjerene i prilično samokritične, baš sve što je nedostajalo trenerima Dinama u najrecentnijem razdoblju.

Kada bi sjeli na klupu Dinama, kao da im se nešto preokrene u glavi, kao da im „mozak dobije peraje, a noge se odlijepe od zemlje“. Jednostavno nisu više u stanju realno promatrati svijet oko sebe, kao da stvarnost promatraju kroz iskrivljene naočale. Realan pogled nedostajao je i Igoru Štimcu na klupi hrvatske reprezentacije. S malo više samokritičnosti i objektivnosti vjerojatno bi i danas vodio reprezentaciju.

Zoran Mamić svojim istupima pokazuje da je dobar psiholog, da ima osjećaj za komunikaciju s igračima, ali i s javnošću, te da čvrsto stoji na zemlji. Možda je doista slučajnost što je Dinamo odigrao nekoliko dobrih utakmica pod njegovim vodstvom, možda je slučajno što se dogodila nevjerojatna metamorfoza momčadi u samo nekoliko dana. I to u dva navrata, i nakon Jurčića, i nakon Ivankovića, koji su iza sebe ostavili punu vreću problema.

Sve je to možda slučajno, možda je i prerano za bilo kakve zaključke, ali dojma smo da bi se od Zorana Mamića mogao istesati vrhunski stručnjak. Možda griješimo, ali čini nam se da ima „žicu“ za trenerski posao, i kada je u pitanju poznavanje igre i njezinih zakonitosti, ali i sportske psihologije i komunikacijskih vještina, kako s igračima tako i s medijima i javnošću. Stoga je velika šteta što se ne želi baviti trenerskim poslom. Ne znamo zašto i zbog čega uporno odbija klupu, ali gotovo smo sigurni da Dinamu i hrvatskom nogometu puno više nedostaje jedan dobar trener nego sportski direktor.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.